ΚΟΣΜΟΣ

Τρομοκρατική επίθεση Βαρκελώνη: Αιματοκύλησαν τη «Las Ramblas» - Εικόνες φρίκης από το χτύπημα

Τρομοκρατική επίθεση Βαρκελώνη: Αιματοκύλησαν τη «Las Ramblas» - Εικόνες φρίκης από το χτύπημα

Ο τρόμος επέστρεψε στην Ευρώπη μετά το νέο σοκαριστικό τρομοκρατικό χτύπημα των Τζιχαντιστών στην «καρδιά» της Βαρκελώνης.

Η σκιά της τρομοκρατίας απλώνεται και πάλι πάνω από την Ευρώπη

Ένα λευκό βαν, στο οποίο επέβαιναν τζιχαντιστές, το απόγευμα της Πέμπτης (17/08) έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε πεζούς στην Βαρκελώνη σκοτώνοντας δεκατρείς ανυποψίαστους πολίτες που έκαναν εκείνη τη στιγμή τη βόλτα τους στον πιο τουριστικό δρόμο της καταλανικής πόλης.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση σύμφωνα με το πρακτορείο προπαγάνδας της, το Amaq.

«Οι άνθρωποι που έκαναν την επίθεση στη Βαρκελώνη είναι στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους κι εξετέλεσαν την επιχείρηση ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις να στοχοθετηθούν τα κράτη του συνασπισμού», μετέδωσε το Άμακ, αναφερόμενο στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος πολεμά εναντίον του ΙΚ στο Ιράκ και στη Συρία.

Το χρονικό του τρομοκρατικού χτυπήματος

Οι τρεις δράστες (ο ένας εκ των οποίων είναι νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας και οι άλλοι δύο έχουν συλληφθεί) θέλησαν να σκορπίσουν το θάνατο στη «La Ramblas», εν μέσω θέρους. 13 νεκροί και 80 τραυματίες είναι μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμούς του νέου τρομοκρατικού χτυπήματος στην Βαρκελώνη.

fort1

Δείτε ΕΔΩ σοκαριστικά βίντεο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα

Σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης (17/08) στην «καρδιά» της Βαρκελώνης, όταν ένα λευκό φορτηγάκι έπεσε πάνω σε πεζούς στη Las Ramblas, παρασύροντας στο πέρασμά του δεκάδες ανυποψίαστους πολίτες.

bar1

Σύμφωνα με την αστυνομία από την «τρομοκρατική ενέργεια» υπάρχουν τουλάχιστον 13 νεκροί και 67 τραυματίες, αρκετούς από αυτούς σε σοβαρή κατάσταση

Αυτόπτες αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στα ισπανικά Μέσα ότι το λευκό βανάκι έπεσε με φόρα στον πεζόδρομο, με τους περαστικούς να τρέχουν πανικόβλητοι για να σωθούν.

Διέφυγε πεζός ο οδηγός του βαν

Το ισπανικό rtve ανέφερε αρχικά ότι ο οδηγός του φορτηγού διέφυγε πεζος, με την ισπανική αστυνομία να εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του. Ο οδηγός του βαν έχει ύψος 1.70, φορούσε λευκό πουκάμισο με μπλε ρίγες.

Νεκρός ο ένας εκ των δραστών

Οι δράστες του μακελειού ήταν τρεις, με τον ένα να πέφτουν νεκρό σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία.

18354815

Και Έλληνες τραυματίες από την επίθεση

Μέλη μιας οικογένειας Ελλήνων είναι μεταξύ των τραυματιών της επίθεσης στη Βαρκελώνη, όπως ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM" η γραμματέας του Έλληνα προξένου στη Βαρκελώνη Θεώνη Ζησιμοπούλου.

«Ο πατέρας είναι καλά, η μητέρα και τα δύο παιδιά έχουν τραυματιστεί» είπε η κ. Ζησιμοπούλου και σημείωσε πως ακόμη είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε αν υπάρχουν τυχόν άλλοι Έλληνες μεταξύ των τραυματιών.

«Ο πατέρας ήταν πολύ ταραγμένος» ανέφερε η γραμματέας του Έλληνα προξένου, επισημαίνοντας πως το περιστατικό έγινε σ' έναν πεζόδρομο που μαζεύει πάρα πολύ κόσμο, κυρίως τουρίστες αυτές τις ημέρες του Αυγούστου.

Σύμφωνα με την κ. Ζησιμοπούλου, αυτή την εποχή δεν υπάρχουν πολλά γκρουπ Ελλήνων τουριστών στη Βαρκελώνη. «Τα γκρουπ είναι συνήθως τον χειμώνα, αυτή την εποχή ταξιδεύουν κυρίως μεμονωμένες οικογένειες ή νέα άτομα» είπε.

Αυτός είναι ο άνδρας που νοίκιασε το βαν

mm

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ισπανική El Pais ο άνθρωπος που φέρεται να νοίκιασε το λευκό βαν του τρόμου είναι ο Ντρις Ουκαμπίρ και συνελήφθη από την ισπανική αστυνομία.

Ο συλληφθείς ονομάζεται Ντρις Ουκαμπίρ Σοπρανό, κάτοικος του Ριπόλ, στη Χιρόνα. Ο ύποπτος κατάγεται από τη Μασσαλία, σύμφωνα με το προφίλ του στο Facebook, και έχει ποινικό μητρώο.

Το όχημα νοικιάστηκε στο όνομα του συλληφθέντα από την πόλη Santa Perpetua de la Mogada.

1502985451896

Ομηρία σε τουρκικό εστιατόριο

Πληροφορίες αμέσως μετά την τρομοκρατική ενέργεια ανέφεραν ότι δύο ένοπλοι εισέβαλαν σε τουρκικό εστιατόριο της περιοχής και βρίσκονταν ταμπουρωμένοι εκεί. Η αστυνομία, απαντώντας στις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από πολλά μέσα ενημέρωσης, διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει κανείς οχυρωμένος σε μπαρ στη Βαρκελώνη».

Έκλεισε το μετρό - Χάος στους δρόμους

Στο σημείο από την πρώτη στιγμή έφτασαν δεκάδες ασθενοφόρα και οχήματα της πυροσβεστικής, καθώς και οι ειδικές μονάδες της αστυνομίας και η αντιτρομοκρατική.

nintchdbpict0003463541621 1

Η «Las Ramblas», υπενθυμίζεται ότι είναι ο πιο πολυσύχναστος δρόμος της Βαρκελώνης, όπου καθημερινά συγκεντρώνονται χιλιάδες τουρίστες.

Αυτή είναι η πορεία που ακολούθησε το βαν - Είχαν και δεύτερο φορτηγάκι

Επί 0,5 χλμ το λευκό βαν θέριζε ζωές. Τα τοπικά Μέσα αναφέρουν ότι στην τρομοκρατική ενέργεια οι δράστες είχαν νοικιάσει και ένα δεύτερο βαν.

Το δεύτερο φορτηγάκι που αναζητούσε η καταλανική αστυνομία και φέρεται ότι σχετίζεται με την επίθεση εντοπίστηκε λίγο πριν τις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) κοντά σε ένα φαστ-φουντ, στη λεωφόρο Μανλέου του Βικ, όπως ανέφερε στον ιστότοπό της η τοπική εφημερίδα La Vanguardia.

ee
1502986824 afb93c2b57cadc23bf67eb19412f4772

Συγκλονίζουν οι περιγραφές των αυτόπτων μαρτύρων

Τις σκηνές πανικού που βίωσαν αφηγήθηκαν τουρίστες και αυτόπτες μάρτυρες, μιλώντας σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

«Ξαφνικά, άκουσα τον κρότο μιας σύγκρουσης και όλοι στον δρόμο άρχισαν να τρέχουν φωνάζοντας», είπε ένας μάρτυρας, ο Άμερ Ανουάρ.

Ένας τουρίστας, ο Ίθαν Σπίμπεϊ, είπε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ότι «επικράτησε χάος» και κάποιοι ποδοπατήθηκαν στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να διαφύγουν.

Ο Στίβεν Τέρνερ, ο οποίος εργάζεται στην περιοχή, είπε στο BBC ότι όσοι βρίσκονταν στο γραφείο του είδαν ένα φορτηγάκι να παρασέρνει τους ανθρώπους στην κεντρική λεωφόρο. «Είδα τρεις-τέσσερις ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος. Τώρα υπάρχουν πολλά ασθενοφόρα και αστυνομικοί οπλισμένοι με τουφέκια εδώ γύρω», πρόσθεσε.

Κάποιοι από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν με φορεία σε ένα μεγάλο κατάστημα της αλυσίδας Corte Ingles προκειμένου να τους παρασχεθούν επί τόπου οι πρώτες βοήθειες. Οι αστυνομικοί ζητούσαν από τους καταστηματάρχες της περιοχής να αφήσουν τους ανθρώπους να μπουν μέσα και να κατεβάσουν τα ρολά.

Όπως βλέπετε, και στα ντοκουμέντα, επικράτησε πανικός, με τους τουρίστες να τρέχουν για να σωθούν.

Ο πεζόδρομος «Las Ramblas» αποκλείστηκε από την αστυνομία, όπως και η γύρω περιοχή.

Οι αστυνομικές δυνάμεις εκκένωσαν τη γειτονική πλατεία Plaza Catalunya και την περιοχή περιμετρικά σε απόσταση 200 μέτρων. Οι αρχές συστήνουν στους πολίτες να μην προσεγγίζουν την Placa Catalunya, ενώ οι κοντινοί σταθμοί του μετρό και του σιδηροδρόμου έχουν κλείσει. Επίσης οι εμπορικές επιχειρήσεις και τα εστιατόρια στον κεντρικό πεζόδρομο κατέβασαν ρολά.

Από τον Ιούλιο του 2016 τζιχαντιστές έχουν χρησιμοποιήσει οχήματα με τα οποία έπεσαν πάνω σε κόσμο σε επιθέσεις στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα τον θάνατο 100 και πλέον ανθρώπων στη Νίκαια, το Βερολίνο, το Λονδίνο και τη Στοκχόλμη.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε πριν από λίγο πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες έπειτα από την επίθεση στη Βαρκελώνη και χαρακτήρισε προτεραιότητα το να προσφερθούν φροντίδες στους ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί.