ΚΟΣΜΟΣ

Τρομοκρατική επίθεση Βαρκελώνη: Αυτοί είναι οι τζιχαντιστές που έσπειραν το θάνατο στη Las Ramblas

Τρομοκρατική επίθεση Βαρκελώνη: Αυτοί είναι οι τζιχαντιστές που έσπειραν το θάνατο στη Las Ramblas

Το DNA τριών τουλάχιστον ανθρώπων έχει βρει η αστυνομία στο διαμέρισμα στην Alcanar, όπου οι βομβιστές της Las Ramblas και της Καμπρίλς ήθελαν να κατασκευάσουν πολύ ισχυρά εκρηκτικά για να ανατινάξουν τη Σαγράδα Φαμίλια.

Αυτό το νέο εύρημα ανοίγει ένα νέο παράθυρο στις έρευνες της αστυνομίας, η οποία αναζητά τρία άτομα τα οποία πιθανώς διαφεύγουν. Μεταξύ αυτών που καταζητούνται είναι ο Younes Abouyaquob, ο τζιχαντιστής που φέρεται να οδηγούσε το φορτηγάκι που έσπειρε το θάνατο στη Las Ramblas, ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ες Σάτι, του οποίο το διαμέρισμα στην πόλη Ρίπολ, οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής έκαναν «φύλλο και φτερό» το Σάββατο και ο Youssef Aalla, αδερφός ενός από τους τρομοκράτες που σκοτώθηκαν στην επίθεση της Καμπρίλς.

Στην έκρηξη στην Αλκανάρ σκοτώθηκε ένας τζιχαντιστής - άγνωστο ποιος- και τραυματίστηκε ο Μοχάμεντ Χουλί Χεμλάλ, ο οποίος έχει πλέον συλληφθεί.

Η ύπαρξη αυτών των ευρημάτων στο σπίτι της Αλκανάρ, όπου οι αστυνομικοί εντόπισαν πάνω από 100 μπουκάλια προπανίου, με τα οποία οι τρομοκράτες σκόπευαν να ανατινάξουν την Βαρκελώνη, μπορεί να σημαίνει, σύμφωνα με τις Αρχές, ότι ένας από τους φυγάδες (ο ιμάμης ή ο Youssef Aalla) να έχουν βρει τραγικό θάνατο μέσα στο διαμέρισμα, όπου την Τετάρτη σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη.

Έτσι, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία:

1503173872 193031 1503173926 noticia normal 1

Συλληφθέντες (4):

Ντρις Ουμπακίρ, 28 ετών
Σαχάλ Ελ Καρίμπ, 34 ετών
Μοχάμεντ Αάλα, 27 ετών
Μοχάμεντ Χουλί Τσεμχάλ (άγνωστη ηλικία-σοβαρά τραυματίας)

Νεκροί (4):

Μούσα Ουκαμπίρ, 17 ετών
Σαϊντ Αάλα, 19 ετών
Μοχάμεντ Χικάμι, 24 ετών
Ομάρ Χικάμι (άγνωστη ηλικία)
Xoυσεϊν Αμπουγιακούμπ (άγνωστη ηλικία)

Καταζητούνται (3):

Γιουσέφ Αάλα (πιθανόν νεκρός στο Αλκανάρ)
Αμντελμπακί Ες Σάτι (πιθανόν νεκρός στο Αλκανάρ)
Γιουνές Αμπουγιακούμπ, 22 ετών

Ο ιμάμης «εγκέφαλος» των τρομοκρατικών επιθέσεων;

Τον ρόλο ενός Ιμάμη, του Αμπντελμπακί Ες Σάτι, στη διπλή τρομοκρατική επίθεση σε Βαρκελώνη και Καμπρίλς ερευνούν πλέον οι ισπανικές αρχές με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι αυτός ήταν ο «εγκέφαλος» πίσω από τον πυρήνα των 12 ατόμων που πραγματοποίησε τις επιθέσεις με τους 14 νεκρούς.

Αστυνομικοί το βράδυ του Σαββάτου έκαναν έρευνα στο σπίτι του στην πόλη Ρίπολ αναζητώντας DNA και αποτυπώματα προκειμένου να ξεκαθαρίσουν αν ο Ες Σάτι ήταν ο άνδρας που σκοτώθηκε στην έκρηξη στο σπίτι στην Αλκανάρ, στο σπίτι, δηλαδή, στο οποίο οι τζιχαντιστές ετοίμαζαν τις ισχυρότατες βόμβες προκειμένου να πραγματοποιήσουν το μεγαλύτερο χτύπημα στην Ευρώπη.

ima1

Ο 45χρονος Ες Σάτι εμφανίστηκε στην Ρίπολ πριν από περίπου 2 χρόνια αλλά σταμάτησε να κυρήσσει πριν από περίπου δύο μήνες.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ήταν οπαδός του φονταμεταλιστικού κινήματος των Σαλαφιστών.

Αυτό που προσπαθούν να διακριβώσουν είναι αν ο 45χρονος ιμάμης ήταν αυτός που ριζοσπαστικοποίησε τους νεαρούς τζιχαντιστές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εν λόγω Ιμάμης κατά καιρούς είχε σχέσεις με άλλους τρομοκράτες όπως με υπόπτους που συνελήφθησαν μετά την επίθεση της Αλ Κάιντα στη Μαδρίτη το 2004 που άφησε πίσω της 191 νεκρούς αλλά και με τα μέλη ενός τρομοκρατικού πυρήνα που εξαρθρώθηκε το 2006.

Σχετικές ειδήσεις