ΚΟΣΜΟΣ

Τύμπανα πολέμου: Η χθεσινή δοκιμή ήταν πρόβα για την επίθεση στη Γκουάμ δηλώνει ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Τύμπανα πολέμου: Η χθεσινή δοκιμή ήταν πρόβα για την επίθεση στη Γκουάμ δηλώνει ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Στα άκρα φαίνεται να οδηγείται η κατάσταση στην Κορεατική χερσόνησο, καθώς τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 30 Αυγούστου, η Βόρεια Κορέα εξέδωσε ανακοίνωση ότι η χθεσινή δοκιμή του πυραύλου Hwasong-12, παρουσία του αρχηγού της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν, αποτέλεσε μια επιτυχημένη επίδειξη της αποφασιστικότητας της Πιονγιάνγκ να αντιμετωπίσει κάθε πιθανή απειλή που προκύπτει από τις κοινές ασκήσεις των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα.

Δεν είμαστε σε επίθεση αλλά σε άμυνα δηλώνει η Βόρεια Κορέα την ίδια στιγμή που ο Κιμ Γιονγκ Ουν δηλώνει ότι επίκειται επίθεση στη νήσο Γκουάμ - Πόλεμο ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας έως τις 9 Σεπτεμβρίου προβλέπει Ιάπωνας καθηγητής

«Η νέα δοκιμή εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων ... είναι το πρώτο βήμα στις στρατιωτικές μας επιχειρήσεις στον Ειρηνικό Ωκεανό που θα διεξαχθούν από τα στρατεύματά μας και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό προοίμιο για την επικράτηση μας στη νήσο Γκουάμ» (τη μη ενσωματωμένη περιοχή των ΗΠΑ στον Ειρηνικό), σύμφωνα με δηλώσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν όπως μετέδωσε ο επίσημος ειδησεογραφικός φορέας KCNA της Βόρειας Κορέας.

(Αναμνηστική φωτογραφία από την εκτόξευση του πυραύλου χθες)

kim jong un copy

Η Πιονγκγιάνγκ ισχυρίστηκε ότι ο πύραυλος μέσης κλίμακας προσγειώθηκε σε καθορισμένη περιοχή και δεν αποτέλεσε ποτέ απειλή για τις γειτονικές χώρες. Χαρακτήρισε επίσης τη δοκιμή ως απόδειξη της πλήρους «στρατηγικής της ικανότητας και των πολεμικών της επιδόσεων».

(Φωτογραφία από την εκτόξευση του πυραύλου χθες που δόθηκε στη δημοσιότητα από το KCNA)

north korea missile

Η εκτόξευση του πυραύλου ήταν επίσης «ένα προοίμιο για τα αποφασιστικά αντίμετρα που θα λάβουμε εναντίον των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων εάν συνεχιστεί η επιθετικότητα της Ουάσιγκτον», πρόσθεσε η δήλωση.

Δεν είμαστε σε επίθεση αλλά σε άμυνα

Η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε χθες (29/8) τις ΗΠΑ ότι οδηγούν την κορεατική χερσόνησο «σε ένα ακραίο επίπεδο έκρηξης» και τόνισε ότι η απάντησή της με «σκληρότερα αντίμετρα» είναι δικαιολογημένη.

Ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ Χαν Τάε Σονγκ δεν αναφέρθηκε άμεσα στη χθεσινή εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, ο οποίος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία στη διάρκεια ομιλίας του από τη Γενεύη.

north korea

«Τώρα που οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ξεκάθαρα την εχθρική τους πρόθεση απέναντι στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας ξεκινώντας κοινές στρατιωτικές ασκήσεις παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις (…) η χώρα μου έχει κάθε λόγο να απαντά με σκληρά αντίμετρα, ασκώντας το δικαίωμά της στην άμυνα», επεσήμανε το Χαν στη διάρκεια της συνόδου της Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Και οι ΗΠΑ θα είναι πλήρως υπεύθυνες για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει αυτό», κατέληξε.

Clipboard01

(Πηγή infographic: The Guardian)

Υπενθυμίζεται ότι η Βόρεια Κορέα είχε απειλήσει να εκτοξεύσει τέσσερις πυραύλους Hwasong-12 στη θάλασσα στα ανοιχτά της αμερικανικής επικράτειας του Γκουάμ στις αρχές του Αυγούστου, αφότου ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι η Βόρεια Κορέα θα αντιμετωπίσει «φωτιά και οργή» εάν απειλήσει τις ΗΠΑ.

«Πόλεμος ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας έως τις 9 Σεπτεμβρίου»

Εξετάζοντας όλα τα παραπάνω δεδομένα, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Τακουσόκου, Καβακάμι Τακάσι εκτιμά ότι το επόμενο χτύπημα της Β. Κορέας πολύ πιθανόν να γίνει στις 9 Σεπτεμβρίου, ημέρα ίδρυσης του Κράτους.

Το χτύπημα αυτό πρόκειται να ξεπεράσει την «κόκκινη γραμμή» των ΗΠΑ οι οποίες εξετάζουν το ενδεχόμενο αν θα δράσουν πριν ή μετά από αυτή την ημερομηνία, σύμφωνα με τον Ιάπωνα καθηγητή.

Να σημειωθεί ότι ο ιαπωνικός στρατός δεν προσπάθησε να καταρρίψει τον πύραυλο, ο οποίος τελικώς διέσχισε τον ουρανό της Ιαπωνίας και διασπάστηκε σε τρία κομμάτια πριν συντριβεί στη θάλασσα.

«Πιστεύω ότι η ημέρα επίθεσης των ΗΠΑ στη Β. Κορέα πλησιάζει», υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Δείτε το βίντεο από το δελτίο του ΑΝΤ1:

ΟΗΕ: Ομόφωνη και έντονη καταδίκη της εκτόξευσης πυραύλου

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε έντονα την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα βαλλιστικού πυραύλου που πέταξε πάνω από την Ιαπωνία, σε μια δήλωση που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα 15 μέλη του, έπειτα από τρεις ώρες συνεδρίασης αργά χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας «καλεί όλα τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν αυστηρά κα πλήρως» τις αποφάσεις του ΟΗΕ, εκ των οποίων εκείνες που επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, προσθέτει η δήλωση, που αναγνώστηκε μέσα στην επίσημη αίθουσα του Συμβουλίου από τον ασκών την προεδρία του Συμβουλίου, τον πρέσβη της Αιγύπτου.

Το πρωί της Τρίτης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι για την Ουάσινγκτον «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Για την Ουάσινγκτον, η πρόκληση ήταν να διατηρηθεί η διεθνής ενότητα με τη Μόσχα και το Πεκίνο, πρώτους υποστηρικτές της Πιονγκγιάνγκ. Στις αρχές Αυγούστου, έπειτα από ένα μήνα δύσκολων συνομιλιών, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να πείσουν την Κίνα και τη Ρωσία να υιοθετήσουν νέες οικονομικές κυρώσεις κατά της Πιονγκγιάνγκ.

Η απλή έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας μιας δήλωσης αντικατοπτρίζει ωστόσο την αναγνώριση απουσίας επιλογών για τον ΟΗΕ προκειμένου να αναγκαστεί η Βόρεια Κορέα να διαπραγματευτεί για τα εξοπλιστικά της προγράμματα. Δείχνει εντούτοις τη "σαφή βούληση για ενότητα των μελών του Συμβουλίου να αντιδράσουν από σήμερα", στον απόηχο της βορειοκορεατικής δοκιμής, δήλωσε διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η ενότητα «στέλνει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας που μετράει», διαβεβαιώνει ο Μανουέλ Λαφόν Ραπνουί του ινστιτούτου έρευνας Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις Εξωτερικές Σχέσεις.

Η δήλωση, που συντάχθηκε από τις ΗΠΑ και προτάθηκε στους εταίρους τους του Συμβουλίου Ασφαλείας, επικαλείται «σκανδαλώδεις ενέργειες και απειλές εναντίον άλλου κράτους μέλους του ΟΗΕ και ζητεί την άμεση διακοπή τους». Μέσω των ενεργειών αυτών, η Βόρεια Κορέα «υπονομεύει σκόπιμα την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», τονίζει το κείμενο.

Στην πρώτη αντίδρασή της στη βορειοκορεατική εκτόξευση πυραύλου, η Κίνα, ο βασικός σύμμαχος και εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας, είχε καλέσει όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Εάν η κατάσταση βρίσκεται σε «μια καμπή, οι πιέσεις και οι κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ δεν μπορούν να επιλύσουν εκ θεμελίων το πρόβλημα», είχε δηλώσει το Πεκίνο.

Η Ρωσία είχε δηλώσει «εξαιρετικά ανήσυχη» καταγγέλλοντας μια τάση για κλιμάκωση των εντάσεων. Η Γαλλία, η Βρετανία και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασαν επίσης την εκτόξευση του πυραύλου.

Στη δήλωσή του, το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για ειρηνική, διπλωματική και πολιτική λύση στην κρίση με τη Βόρεια Κορέα. Ωστόσο κάθε συζήτηση έχει παγώσει εδώ και χρόνια, ενώ επί του παρόντος ουδεμία προοπτική επανάληψης των συνομιλιών διαφαίνεται.

Πηγή: Russia Today, BBC, The Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις