ΚΟΣΜΟΣ

Εικόνες απόλυτης καταστροφής στην Καραϊβική: Ο κυκλώνας Ίρμα «εξαφάνισε» δύο νησιά – 10 οι νεκροί

Εικόνες απόλυτης καταστροφής στην Καραϊβική: Ο κυκλώνας Ίρμα «εξαφάνισε» δύο νησιά – 10 οι νεκροί

Ο ισχυρότερος κυκλώνας των τελευταίων 100 χρόνων «χτύπησε» την Καραϊβική. Δύο πανέμορφα νησιά καταστράφηκαν εντελώς, ενώ το BBC μεταδίδει ότι οι νεκροί έχουν πλέον φτάσει τους 10 -ανάμεσά τους και ένα παιδάκι. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 21 και παράλληλα εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Οι κάτοικοι της Κεντρικής και του νότιου τμήματος της Βόρειας Αμερικής βλέπουν τις περιουσίες του να απειλούνται από τρεις συνεχόμενους τυφώνες.

Ο κυκλώνας Ίρμα έχει ήδη ξεκινήσει το καταστροφικό της πέρασμα, καθώς στο πέρασμά του «εξαφάνισε» δύο νησιά της Καραϊβικής. Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές στον Άγιο Μαρτίνο η καταστροφή αγγίζει το 95% και στην Μπαρμπούντα, το πρώτο νησί στο οποίο προσγειώθηκε η Ίρμα, εκτιμάται ότι έχει καταστραφεί το 90% του νησιού.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένα παιδί ηλικίας 2,5 ετών που σκοτώθηκε ενώ η οικογένειά του επιχειρούσε να φύγει από το κατεστραμμένο σπίτι της, όπως ανέφερε ο Έρικ Μερ, νομάρχης της Γουαδελούπης.

«Πρόκειται για μια τεράστια καταστροφή. Το 95% του νησιού είναι κατεστραμμένο. Έχω υποστεί σοκ. Είναι συνταρακτικό», δήλωσε ο πρόεδρος του τοπικού αυτοδιοικητικού συμβουλίου στον Άγιο Μαρτίνο.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση να σταλούν «επαρκείς ενισχύσεις» από τη γαλλική κυβέρνηση «για να απομακρυνθούν όλοι όσοι μπορούν να απομακρυνθούν», καθώς αν το νησί χτυπηθεί από έναν νέο κυκλώνα το Σάββατο θα είναι «αδύνατον» να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και τότε «δεν θα μετράμε τους νεκρούς, αλλά τους ζωντανούς», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Γκιμπς.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη από τον τυφώνα Ίρμα αναμένεται να επηρεαστούν συνολικά 49 εκατομμύρια άνθρωποι, όπως μεταδίδει το Skynews.

Ο πρωθυπουργός της Μπαρμπούντα δήλωσε σήμερα πως στο νησί αυτό της Καραϊβικής επικρατεί «πλήρης καταστροφή» μετά το πέρασμα του Ίρμα και πως τα δύο μικρά νησιά που αποτελούν το κράτος αυτό, η Αντίγκουα και η Μπαρμπούντα, θα ζητήσουν βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα για το έργο της ανοικοδόμησης.

Ο Γκαστόν Μπράουν, πρωθυπουργός της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, δήλωσε στο BBC πως περίπου οι μισοί από τους 1.800 κατοίκους της Μπαρμπούντα είναι πλέον άστεγοι, ενώ εννέα στα 10 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές -πολλά απ' αυτά έχουν καταστραφεί εντελώς.

«Πήγαμε αεροπορικώς στην Μπαρμπούντα και αντικρίσαμε πλήρη καταστροφή. Ήταν μια από τις πιο οδυνηρές συναισθηματικά εμπειρίες που είχα ποτέ», δήλωσε ο Μπράουν σε συνέντευξή του στο Radio Four του BBC. «Περίπου το 50% απ' αυτούς (τους κατοίκους της Μπαρμπούντα) είναι κυριολεκτικά άστεγοι αυτή τη στιγμή. Κοιμούνται όλοι μαζί, προσπαθούμε να τους στείλουμε εφόδια», δήλωσε προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν μήνες ή χρόνια για να αποκατασταθεί κάποια ομαλότητα στο νησί.

Μετά την Ίρμα, έρχονται ο Χοσέ και η Κάτια

Ακόμη δυο κυκλώνες απειλούν την περιοχή, μετά το καταστροφικό πέρασμα της Ίρμα, έρχονται οι τυφώνες Κάτια και Χοσέ.

170906104512 02 st martin hurricane irma 0906 exlarge 169

Η τροπική καταιγίδα Χοσέ, η οποία κατευθύνεται προς την Καραϊβική, ενισχύθηκε σε κυκλώνα την Τετάρτη (6/9) και ενδέχεται η ένταση του φαινομένου να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, φθάνοντας στην κατηγορία 3 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον την Παρασκευή, ανακοίνωσε το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).

Το «μάτι» του κυκλώνα βρίσκεται 1.675 χιλιόμετρα ανατολικά των Μικρών Αντιλλών, με ανέμους 120 χλμ. την ώρα (σ.σ. κατηγορία 1) και μετακινείται 26 χιλιόμετρα ανά ώρα προς δυτικά-βορειοδυτικά, σύμφωνα με νεότερο δελτίο του NHC στις 00:00 (ώρα Ελλάδας).

Παράλληλα και η τροπική καταιγίδα Κάτια μετατράπηκε σε κυκλώνα στον Κόλπο του Μεξικού, ανακοίνωσαν οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι.

Ο νέος κυκλώνας απέχει 295 χλμ. ανατολικά του Ταμπίκο του Μεξικού, με ανέμους μέγιστης ταχύτητας 120 χλμ. ανά ώρα. Αναμένεται να ενισχυθεί μέσα στις επόμενες 48 ώρες, σύμφωνα με το NHC.

Τα μοντέλα των αμερικανών μετεωρολόγων πάντως υποδεικνύου ότι αυτός ο κυκλώνας θα παραμείνει στο νότιο τμήμα του Κόλπου τις επόμενες ημέρες.

Δείτε την αποκαλυπτική φωτογραφία από το διάστημα με τους τρεις κυκλώνες...

threehurricanes

Οι υλικές ζημιές τις οποίες προκάλεσε στο γαλλο-ολλανδικό νησί του Αγίου Μαρτίνου είναι «τεράστιες», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Ολλανδίας το βράδυ της Τετάρτης (6/9).

«Οι ζημιές είναι τεράστιες» κι ακόμη δεν έχει υπάρξει ολοκληρωμένη αποτίμησή τους, τόνισε μιλώντας στα μικρόφωνα ολλανδικών ΜΜΕ ο Ρόναλντ Πλάστερκ, στον οποίο έχει ανατεθεί ο συντονισμός των επιχειρήσεων αρωγής εξ ονόματος της ολλανδικής κυβέρνησης.

Λόγω των «δυσκολιών στην επικοινωνία» με το νησί είναι «αδύνατο αυτή τη στιγμή να έχουμε πλήρη εικόνα για την κατάσταση», συνέχισε ο υπουργός.

Τα κέντρα υποδοχής του ολλανδικού Ερυθρού Σταυρού ήταν χθες βράδυ κατάμεστα, καθώς πήγαν σε αυτά πολλοί περισσότεροι από όσους χωρούν όταν αναγκάστηκαν να φύγουν από τις εστίες τους. Εξαιτίας των βλαβών στο δίκτυο τηλεφωνίας λόγω του κυκλώνα, ο ολλανδικός Ερυθρός Σταυρός δεν είναι σε θέση να αποτιμήσει τον αριθμό των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, σημείωσε εκπρόσωπός του.

Track

Το λιμάνι και το αεροδρόμιο στο ολλανδικό τμήμα του νησιού του Αγίου Μαρτίνου υπέστησαν μεγάλες καταστροφές, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένεται να συνεχίσουν να εκδηλώνονται τις επόμενες ώρες και αυτές ενδέχεται να προκαλέσουν κατολισθήσεις, γεγονός που θα σημάνει «επιπρόσθετες επιπλοκές», σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό.

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε «φρικτές» τις «πληροφορίες και τις εικόνες» που φθάνουν στη χώρα από τα εδάφη του βασιλείου στην Καραϊβική τα οποία επλήγησαν από τον κυκλώνα Ίρμα.

Γνωστοποίησε ότι εάν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, δύο πλοία του ολλανδικού Πολεμικού Ναυτικού θα σταλούν από το Κουρασάο και την Αρούμπα για να μεταφέρουν στρατιώτες και ανθρωπιστική βοήθεια στον Άγιο Μαρτίνο.

Ήδη περίπου εκατό στρατιωτικοί, που εστάλησαν στην περιοχή ενόψει της καταστροφής, κάνουν περιπολίες για να «πάρουν μια ιδέα για την κατάσταση», πρόσθεσε.

Σε μια ανάρτησή τους στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ-Αλεξάντερ και η βασίλισσα Μάξιμα απευθύνθηκαν στους κατοίκους του Αγίου Μαρτίνου, του Αγίου Ευσταθίου και του Σάμπα, που «επλήγησαν από μια καταστροφική δύναμη της φύσης».

«Όλα τα θύματα του κυκλώνα Ίρμα βρίσκονται στις καρδιές μας», ανέφεραν.

Σχετικές ειδήσεις