ΚΟΣΜΟΣ

Τη δίωξη των ηγετών της Καταλονίας για εξέγερση ζητά ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας

Τη δίωξη των ηγετών της Καταλονίας για εξέγερση ζητά ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας

Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Μάθα ζητά την απαγγελία κατηγοριών για εξέγερση, στασιασμό και διασπάθιση δημοσίου χρήματος κατά των αυτονομιστών ηγετών της Καταλονίας.

Ζητά επίσης να κληθούν από τις δικαστικές αρχές για κατάθεση. Σύμφωνα με το ισπανικό δικαστικό σύστημα, ο γενικός εισαγγελέας προτείνει και ο δικαστής απαγγέλλει κατηγορίες.

Ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν δεν έχει εμφανιστεί ούτε στο γραφείο του προέδρου, ούτε στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει αυτή την ώρα το BBC, η καταδίκη για τόσο σοβαρές κατηγορίες ισοδυναμεί με πολυετή κάθειρξη.

Ο εισαγγελέας José Manuel Maza ζήτησε επίσης, να ασκηθεί ποινική δίωξη και κατά άλλων Καταλανών αξιωματούχων, πέραν του Κάρλες Πουτζδεμόντ.

Ο εισαγγελέας δήλωσε ότι μεταξύ των μηνυθέντων είναι ο πρώην πρωθυπουργού της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόντ, ο πρώην αντιπρόεδρος, Οριόλ Ζουνκέρας, ενώ η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Καρμ Φορκαντέλ, τίθεται υπό έρευνα.

Νωρίτερα, από όλα τα μέλη της κυβέρνησης Πουτζδεμόντ και τους συμβούλους ο μόνος που φαίνεται ότι έφτασε στο γραφείο του είναι ο Josep Rull, ο οποίος κοινοποίησε και το γεγονός στον λογαριασμό του στο Twitter.

Με πληροφορίες από Αθηναϊκό Πρακτορείο