ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εθνική έλλειψη από ναυαγοσώστες - Κλείνουν πισίνες και αυξάνεται ο κίνδυνος πνιγμού

Έλλειψη απο ναυαγοσώστες στις ΗΠΑ
Έλλειψη απο ναυαγοσώστες στις ΗΠΑ
ΑΡ

Τεράστια έλλειψη από ναυαγοσώστες πλήττει τις ΗΠΑ, εν μέσω καλοκαιριού, σε ένα φαινόμενο που παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις

Μια εθνική έλλειψη σε ναυαγοσώστες που προκλήθηκε από την πανδημία αναγκάζει τις πισίνες σε όλες τις ΗΠΑ να περιορίσουν τις ώρες λειτουργίας, να μειώσουν τα προγράμματα ή να κλείσουν εντελώς.

Οι μεγάλες πόλεις σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ δίνουν μάχη για να βγει το καλοκαίρι, καθώς η Αμερικανική Ένωση Ναυαγοσωστών λέει ότι το ένα τρίτο των πισινών στη χώρα θα επηρεαστούν. Η Νέα Υόρκη ακύρωσε τα δημόσια προγράμματα κολύμβησης. Το Χιούστον και το Σικάγο δεν έχουν ανοίξει ορισμένες από τις δημόσιες πισίνες τους όπως είχαν προγραμματιστεί.

«Η έλλειψη είναι πραγματική», είπε στο BBC ο Mότι Ελιάχου, εκπαιδευτής ναυαγοσωστών. Εκτίμησε ότι έχει εκπαιδεύσει 1.300 ναυαγοσώστες τους τελευταίους τέσσερις μήνες και έχει δει μεγαλύτερη ζήτηση για τους εργάτες του κλάδου από ποτέ.

Στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης, ο Ελιάχου είπε ότι οι πισίνες είναι τόσο απελπισμένες για ναυαγοσώστες που μπαίνουν σε πολέμους προσφορών για τις υπηρεσίες τους. Στις αρχές του καλοκαιριού η τυπική αμοιβή ναυαγοσώστη ήταν 16 δολάρια την ώρα. Τώρα, οι πισίνες προσφέρουν 20 δολάρια την ώρα ή και περισσότερο. "Δεν είναι μόνο ένα θέμα της Νέας Υόρκης. Συμβαίνει κυριολεκτικά σε όλη τη χώρα αυτή τη στιγμή", πρόσθεσε.

«Είναι μια κρίση», δήλωσε ο Μπέρναρντ Φίσερ, διευθυντής υγείας και ασφάλειας στην Αμερικανική Ένωση Ναυαγοσωστών. Ο οργανισμός του υπολογίζει ότι το ποσοστό του ενός τρίτου των πισινών θα αυξηθεί στο μισό, μέχρι τον Σεπτέμβριο. Και η απλή αύξηση των μισθών δεν θα λύσει το πρόβλημα.

«Ο λόγος είναι ότι απλώς δεν εκπαιδεύουμε τους αριθμούς που χρειαζόμαστε για να αποκτήσουμε εκ νέου την προσφορά ναυαγοσωστών που είχαμε πριν από την πανδημία», είπε ο κ. Φίσερ. Πριν από την Covid-19, υπήρχαν περίπου ένα εκατομμύριο πιστοποιημένοι ναυαγοσώστες διαθέσιμοι για εργασία κάθε καλοκαίρι, σύμφωνα με τον ίδιο. Όμως η πανδημία διέκοψε αυτήν την αλυσίδα εφοδιασμού, καθώς λιγότεροι άνθρωποι κολυμπούσαν ή εκπαιδεύονταν για να είναι φύλακες.

Το επάγγελμα απαιτεί επαναπιστοποίηση κάθε δύο χρόνια. Έτσι, ο κλάδος προσέλκυσε λιγότερες νέες προσλήψεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και πολλοί από το εργατικό δυναμικό είδαν να λήγουν τα προσόντα τους.

Οι ελλείψεις θα επιδεινωθούν

Η έλλειψη βίζας επιδείνωσε το πρόβλημα. Πολλοί ναυαγοσώστες είναι φοιτητές από το εξωτερικό, είπε η Λίντσει Μόντικ, εμπειρογνώμονας για την ασφάλεια του νερού στην YMCA, μια αλυσίδα νεανικών αθλημάτων και ξενώνων. Όταν οι ΗΠΑ περιόρισαν τις φοιτητικές βίζες τον Ιούνιο του 2020, περιόρισαν επίσης την προσφορά ναυαγοσωστών. Αυτές οι βίζες επιστρέφουν καθώς οι περιορισμοί της πανδημίας χαλαρώνουν, αλλά η έλλειψη παραμένει.

«Ανησυχούμε για αυτή την πιθανή έλλειψη ναυαγοσώστη εδώ και πολλά χρόνια», είπε η κυρία Mondick. «Αλλά θα έλεγα ότι ο Covid-19 και η τρέχουσα αγορά εργασίας έχουν πραγματικά επιδεινώσει αυτό το ζήτημα». Με υψηλή ζήτηση και περιορισμένη προσφορά,η YMCA προσφέρει μπόνους, αυξάνει τις αμοιβές και προσφέρει θέσεις πλήρους απασχόλησης αντί για μερική απασχόληση.

Το Φίνιξ της Αριζόνα προσφέρει ένα μπόνους κινήτρου 2.500 δολαρίων στους επόμενους 500 ναυαγοσώστες που θα προσληφθούν, σύμφωνα με τον Φίσερ Η Kέιλα Στίκελμαν, 19, ναυαγοσώστης σε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων στη Νέα Υόρκη, βγάζει επί του παρόντος 16,25 δολάρια την ώρα, αλλά είπε ότι εξετάζει έναν μεγάλο αριθμό άλλων, υψηλότερα αμειβόμενων προσφορών. Και ενθαρρύνει τους φίλους της να κάνουν αίτηση και για δουλειά.

"Αυτή τη στιγμή ο Τιτανικός βυθίζεται και έχει απομείνει μόνο μία σωσίβια λέμβος. Δεν έχει σημασία πόσα χρήματα ρίχνεις σε αυτόν που αποφασίζει ποιος θα ανέβει στο σκάφος", είπε ο κ. Φίσερ. «Υπάρχει μόνο ένα σκάφος». Εάν περισσότερα άτομα δεν λάβουν πιστοποίηση, η έλλειψη θα συνεχιστεί και γονείς όπως ο Jovani Oyola θα έχουν πρόβλημα να γράψουν τα παιδιά τους σε μια τοπική πισίνα.

Όταν ο Ογιόλα και η οκτάχρονη κόρη του εμφανίστηκαν στην τοπική τους πισίνα στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, συνάντησαν μια μεγάλη ουρά και διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των θέσεων είχε ήδη καλυφθεί. "Δεν θέλω να της ραγίσω την καρδιά. Ανυπομονεί για αυτό", είπε στο BBC.

Χωρίς επαρκή πρόσβαση σε πισίνες ο Φίσερ ανησυχεί ότι οι άνθρωποι θα συρρέουν σε χώρους που δεν προστατεύονται από ναυαγοσώστες, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο πνιγμού τους. «Είναι μια τέτοια κρίση που αν δεν αρχίσουμε να την λύνουμε φέτος, θα είναι ακόμη χειρότερη του χρόνου, κάτι που δεν μπορώ να φανταστώ», είπε.