ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Ινδονησία: Εκατόμβη νεκρών, δεκάδες εγκλωβισμένοι

Καταστροφικός σεισμός στην Ινδονησία
Καταστροφικός σεισμός στην Ινδονησία
ΑΡ

Σκηνές χάους στην Ινδονησία, μετά το φονικό σεισμό που σκότωσε πολλούς ανθρώπους και τραυμάτισε εκατοντάδες, δήλωσαν αξιωματούχοι. Οι αρχές δίνουν μάχη με το χρόνο για να απεγκλωβίσουν τυχόν επιζώντες

Σεισμός μεγέθους 5,6 βαθμών έπληξε την πόλη Σιαντζούρ στη Δυτική Ιάβα, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με στοιχεία του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ. Δεκάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ πολλοί νοσηλεύονται στην ύπαιθρο.

Οι διασώστες εργάζονταν όλη τη νύχτα για να σώσουν ανθρώπους που παραμένουν πιθανότατα παγιδευμένοι κάτω από κτήρια που έχουν καταρρεύσει. Η περιοχή όπου σημειώθηκε ο σεισμός είναι πυκνοκατοικημένη και επιρρεπής σε κατολισθήσεις, ενώ τα κακοχτισμένα σπίτια έχουν μετατραπεί σε ερείπια σε πολλές περιοχές.

Τα σωστικά συνεργεία της Ινδονησίας έδιναν αγώνα για να προσεγγίσουν ανθρώπους που ήταν ακόμα παγιδευμένοι στα ερείπια μια μέρα μετά τον σεισμό που έπληξε το κύριο νησί της Ιάβας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 162 ανθρώπους, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, και τραυματίζοντας εκατοντάδες άλλους.

Ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν μέχρι στιγμής παραμένει ασαφής. Η Εθνική Υπηρεσία Μετριασμού Καταστροφών της Ινδονησίας (BNPB) δήλωσε ότι ο επίσημος απολογισμός των νεκρών είναι 62, ο Ridwan Kamil, κυβερνήτης της Δυτικής Ιάβας, δήλωσε ωστόσο οτι σκοτώθηκαν 162 άνθρωποι.

«Η πλειοψηφία αυτών που πέθαναν ήταν παιδιά», είπε, προσθέτοντας ότι πολλοί ήταν μαθητές που έκαναν επιπλέον μαθήματα. «Πολλά περιστατικά συνέβησαν σε πολλά ισλαμικά σχολεία». Οι αρχές λειτουργούν «με την παραδοχή ότι ο αριθμός των τραυματιών και [των νεκρών] θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου», είπε.

Τα προσωρινά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις αρχές και τα οποία επικαλέστηκε η Save the Children, ανέφεραν ότι επλήγησαν περίπου 51 εκπαιδευτικοί χώροι, συμπεριλαμβανομένων 30 δημοτικών σχολείων, 12 γυμνασίων, ενός γυμνασίου, πέντε επαγγελματικών σχολείων και ενός ειδικού σχολείου.

Σε ένα τοπικό νοσοκομείο που δέχθηκε μεγάλο αριθμό ασθενών, οι τραυματίες ήταν ξαπλωμένοι στο πάτωμα πάνω σε στρώματα και κουβέρτες ή κάτω από αυτοσχέδιες σκηνές. Το βράδυ της Δευτέρας (21/11), τα θύματα νοσηλεύτηκαν στο σκοτάδι, υπό το φως κεριών, λόγω των εκτεταμένων διακοπών ρεύματος.

«Τα πάντα κατέρρευσαν από κάτω μου και εγω βρέθηκα κάτω από αυτό το παιδί», είπε ο Cucu, ένας 48χρονος κάτοικος στο Reuters από τον κατάμεστο χώρο στάθμευσης του νοσοκομείου. «Δύο από τα παιδιά μου επέζησαν, τα απεγκλώβισα… Τα έφερα εδώ, ένα όμως εξακολουθεί να λείπει», είπε μέσα σε δάκρυα.

Η εθνική υπηρεσία μετριασμού καταστροφών της Ινδονησίας, είπε ότι τουλάχιστον 25 άνθρωποι εξακολουθούν να είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια στο Σιαντζούρ καθώς το σκοτάδι έπεφτε τη Δευτέρα. Οι προσπάθειες προσέγγισης των θυμάτων περιπλέκονται από τις διακοπές ρεύματος, τους κατεστραμμένους δρόμους και περισσότερους από 80 μετασεισμούς.

Το πρωί της Τρίτης, εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν στις προσπάθειες διάσωσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εθνικής αστυνομίας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Antara, Dedi Prasetyo. «Η κύρια εντολή για το προσωπικό σήμερα είναι να επικεντρωθεί στην εκκένωση των θυμάτων», είπε.

Ο σεισμός προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον 2.200 σπίτια και εκτόπισε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους, ανακοίνωσε η εθνική υπηρεσία καταστροφών (BNPB). Σπίτια είχαν υποστεί ζημιές σε μια μεγάλη περιοχή και η πρόσβαση ήταν δύσκολη λόγω των κατεστραμμένων δρόμων. Ο ινδονησιακός Ερυθρός Σταυρός είχε στείλει νοσοκόμες με μοτοσικλέτες για να φτάσουν στους τραυματίες στις πληγείσες περιοχές

Το σύστημα τηλεειδοποίησης των Γεωλογικών Ινστιτούτων των ΗΠΑ υπολόγισε ότι έως και 242.000 άτομα εκτέθηκαν σε «πολύ ισχυρή δόνηση» και έως και 978.000 άτομα σε «ισχυρή δόνηση». Ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμη και 100 χλμ μακριά στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας.

Η Ινδονησία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στους σεισμούς λόγω της θέσης της στον Ειρηνικό «Δαχτυλίδι της Φωτιάς», την πιο σεισμικά και ηφαιστειακά ενεργή ζώνη στον κόσμο. Τον Φεβρουάριο, ένας σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών σκότωσε τουλάχιστον 25 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 460 άλλους στην επαρχία της Δυτικής Σουμάτρα.

Τον Ιανουάριο του 2021, ένας σεισμός παρόμοιου μεγέθους σκότωσε περισσότερους από 100 ανθρώπους και τραυμάτισε σχεδόν 6.500 στην επαρχία Σουλαουέζι. Ένας ισχυρός σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε στον Ινδικό Ωκεανό το 2004 σκότωσε σχεδόν 230.000 ανθρώπους σε δώδεκα χώρες, οι περισσότεροι από αυτούς στην Ινδονησία.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube