ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Τουρκία: Η παραστρατιωτική προπαγάνδα στην υπηρεσία του Ερντογάν

Εκλογές Τουρκία: Η παραστρατιωτική προπαγάνδα στην υπηρεσία του Ερντογάν

Μπορεί ο Ερντογάν να αλλάξει το σε βάρος του κλίμα από τους κάκιστους χειρισμούς μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία; Υπάρχει περιθώριο βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων μέσω της διπλωματίας των σεισμών;

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βιώνει σαφέστατα την πιο δύσκολη εκλογική δοκιμασία εδώ και 20 χρόνια καθώς η οικονομική κρίση που ταλανίζει τη γειτονική χώρα έχει «τσακίσει» τη δημοτικότητά του και οι επιπτώσεις από τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία αποτελούν ένα ακόμα χτύπημα για τον ίδιο με πολλούς αναλυτές να εκτιμούν ότι θα πρόκειται για το πολιτικό του τέλος. Ήδη και πριν από τον φονικό σεισμό που έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους ο Τούρκος πρόεδρος βίωνε μία πρωτόγνωρη κατάσταση καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τον έδειχναν να υστερεί και να χάνει από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Πλέον με την οργή να ξεχειλίζει καθώς υπάρχουν καταγγελίες για «μίζες» και «λάδωμα» από εργολάβους που είχαν τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος και κατασκεύασαν τα «χάρτινα» κτίρια στις σεισμόπληκτες περιοχές, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να χάνει κι άλλο στη δημοτικότητά του, ωστόσο οι ειδικοί στην Τουρκία έχουν διαφορετική άποψη για την έκβαση των εκλογών, αλλά και για την ευρύτερη στρατηγική που πρόκειται να ακολουθήσει τόσο στις σχέσεις του με την Ελλάδα, όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπήκαν σε μια νέα φάση, περνώντας από την διαρκώς αυξανόμενη ένταση σε μια σχετική ηρεμία. Η αλληλεγγύη που έδειξε η Αθήνα από τις πρώτες ήδη ώρες της τραγωδίας, οι διασώσεις από τα μέλη της ΕΜΑΚ καθώς και η συγκινητική ανταπόκριση των Ελλήνων για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας άλλαξαν το κλίμα.

Ωστόσο, αναλυτές που γνωρίζουν πως κινείται η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του Ερντογάν, σημειώνουν πως, αυτό που βλέπουμε από πλευράς Άγκυρας, είναι μια αλλαγή προσέγγισης και όχι στρατηγικής.

Η πολιτική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξει και γι’ αυτό κανένας διάλογος δεν πρόκειται να υπάρξει αν δεν σταθεροποιηθεί πολιτικά η κατάσταση στη γείτονα…

Δύσκολα θα χάσει τις εκλογές

Στο εσωτερικό της Τουρκίας, παρά την οργή του κόσμου που ξεχειλίζει, κανείς πολιτικός αναλυτής δεν προεξοφλεί μια ήττα του Ταγίπ Ερντογάν. Για παράδειγμα σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel με θέμα τις συνέπειες που επιφέρει στη δημοτικότητα του Ερντογάν ο σεισμός στην Τουρκία, ο Οζέρ Σεντζάρ, ιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Metropoll, θεωρεί ότι ακόμα και μετά τον σεισμό ο Τούρκος πρόεδρος και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) μπορεί να κερδίσει τις εκλογές.

Ο Σεντζάρ εξηγεί πως «το πόσους ψηφοφόρους θα χάσει το κυβερνών AKP εξαρτάται από την επιτυχία της επικοινωνιακής πολιτικής – είτε της κυβέρνησης είτε της αντιπολίτευσης και […] είναι πιθανότερο να κερδίσει ψηφοφόρους η κυβέρνηση, παρά η αντιπολίτευση».

«Το 90% των μέσων ενημέρωσης ελέγχονται από την Άγκυρα και έχουν τη δύναμη να αμβλύνουν τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης. Πολλοί άνθρωποι δεν βλέπουν κανένα λάθος από τον πολιτικό ηγέτη που αγαπούν και στον οποίο είναι πιστοί και επιλέγουν να κατηγορήσουν άλλους, τους εργολάβους, τους δήμους, τους συμπολίτες τους. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα χάσει ψήφους. Αλλά ακόμη και ένας σεισμός δεν μπορεί να οδηγήσει έναν υποστηρικτή του ΑΚΡ στο αντιπολιτευόμενο CHP», σημείωσε ο Σεντζάρ.

Ο Τούρκος δημοσκόπος θεωρεί επιπλέον πως «η αντιπολίτευση αντιδρά πολύ σκληρά απέναντι στην κυβέρνηση […] Το κοινό που θα έπρεπε να προσεγγίσει η αντιπολίτευση, δεν είναι οι ψηφοφόροι του AKP, αλλά οι μη πολιτικοποιημένοι και οι αναποφάσιστοι, επομένως άνθρωποι που δεν προσελκύονται από μία σκληρή, εμπρηστική ρητορική».

Η προπαγάνδα της SADAT

Την ίδια ώρα το καθεστώς Ερντογάν χρησιμοποιεί όλο το παρακράτος που έχει στήσει τα προηγούμενα χρόνια προκειμένου να στρέψει αλλού την οργή του κόσμου, χρησιμοποιώντας διάφορες θεωρίες συνωμοσίας.

Εκτεταμένες θεωρίες συνωμοσίας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής(!) βρίσκονται πίσω από τους φονικούς σεισμούς που χτύπησαν τη Νοτιοανατολική Τουρκία στην επαρχία Χατάι τον περασμένο μήνα άρχισε να διακινεί η παραστρατιωτική ομάδα SADAT, η οποία είναι… πιστή στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συγκεκριμένη ομάδα, που βλέπει πως ο Ερντογάν κινδυνεύει να χάσει τις εκλογές, προσπαθεί με κάθε τρόπο να τον βοηθήσει να αλλάξει την εικόνα του και να τον βγάλει από το κάδρο των ευθυνών που στοίχισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους στρέφοντας τα βλέμματα στη Δύση, την οποία κατηγορεί, χωρίς καμία απόδειξη, για την πρόκληση του φονικού σεισμού.

Τα επίμαχα άρθρα

Ένας συνταξιούχος συνταγματάρχης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της οργάνωσης, ο Αλί Τσοσάρ, έχει αρχίσει το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του Nordic Monitor, να αρθρογραφεί στο ASSAM (Association of Justice Defenders Strategic Studies Center), υποστηρίζοντας πως δεν είναι σύμπτωση ότι οι σεισμοί έγιναν αμέσως μετά την παρουσία αμερικανικού πολεμικού πλοίου στην Κωνσταντινούπολη. «Η αγκυροβόληση του αμερικανικού πολεμικού πλοίου USS Nitze στην Κωνσταντινούπολη και αργότερα στον κόλπο Kocaeli Izmit έχει βαθύ νόημα», έγραψε ο Τσοσάρ στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο ASSAM στις 6 Φεβρουαρίου, περίπου 12 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους.

Στη θεωρία συνωμοσίας που ανέπτυξε υποστήριξε πως η τεχνολογία HAARP χρησιμοποιήθηκε από τις ΗΠΑ για την τεχνητή δημιουργία του σεισμού στο Γκιολτσούκ του 1999 που σκότωσε περίπου 18.000 ανθρώπους στην Τουρκία. «Ποιος μπορεί να παράσχει διαβεβαιώσεις ότι οι εγκαταστάσεις που ιδρύθηκαν στην Αλάσκα δεν χρησιμοποιήθηκαν ως σταθμός βάσης για να στέλνονται ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά κύματα σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των σεισμών που κατέστρεψαν δέκα [τουρκικές] πόλεις… και δεν θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον;», διερωτήθηκε.

Βολές στη Δύση για αντιισλαμική/ αντιτουρκική εκστρατεία

Ο πρώην στρατιωτικός, θέλοντας να διασπείρει περαιτέρω τις θεωρίες συνωμοσίας, ισχυρίστηκε ακόμη πως η Δύση έχει ξεκινήσει μια αντιισλαμική/αντιτουρκική εκστρατεία λόγω των φόβων για την άνοδο της Τουρκίας. Στα άρθρα του υποστήριξε ακόμη πως η υποτιθέμενη εκστρατεία κατά της χώρας του εντάθηκε περαιτέρω μετά την προσπάθεια παρεμπόδισης της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Τόνισε ακόμη πως «οι Εβραίοι κυβερνούν τον κόσμο με μια μυστική κυβέρνηση». Η παραστρατιωτική μονάδα, όπως ανέφερε εκτενές δημοσίευμα του Nordic Monitor, ασκεί σημαντική επιρροή στο γραφείο του Τούρκου προέδρου και βοηθά στη διαμόρφωση εξωτερικής και στρατιωτικής πολιτικής αλλά και ασφάλειας στην Τουρκία και στο εξωτερικό.

Ποια είναι η SADAT

Θυμίζουμε ότι η SADAT είναι μια εταιρεία που ιδρύθηκε από τον συνταξιούχο στρατηγό Αντμάν Τανριβερντί και συνεργάτες του στις 22 Φεβρουαρίου 2012. Ο ιδρυτής της οργάνωσης είχε υπηρετήσει ως στρατιωτικός και εξακολουθεί να συμβουλεύει τον Ερντογάν, αν και ανεπίσημα, για στρατιωτικά ζητήματα και θέματα ασφάλειας. Το Nordic Monitor υποστήριξε ακόμη πως η παραστρατιωτική ομάδα κατά το παρελθόν έχει εμπλακεί στον εξοπλισμό, στην εκπαίδευση και την ενίσχυση των τζιχαντιστών στη Συρία και τη Λιβύη, χύνοντας αίμα στους δρόμους για λογαριασμό του Ερντογάν. Η οργάνωση υποστηρίζει πως απώτερος στόχος της Δύσης είναι να εκδιώξει τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν από την εξουσία και να εμποδίσει την υλοποίηση της συμμαχίας των ισλαμικών χωρών.

Ο Τσοσάρ απαίτησε από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (TSK) να ζητήσουν από το αμερικανικό πλοίο που βρέθηκε πριν από τον σεισμό στη χώρα να εγκαταλείψει άμεσα τα τουρκικά ύδατα, για να απομακρύνει αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Υποστήριξε ότι η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, τη Συρία και τη Μεσόγειο ήταν μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πολιορκίας που εκτέλεσε η Ουάσιγκτον κατά της Τουρκίας και το χαρακτήρισε ως υπαρξιακή απειλή για το μέλλον της χώρας. Σύμφωνα με το Nordic Monitor, η οργάνωση SADAT συνεργάζεται με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT και συντονίζει τις ενέργειες με Τούρκους διπλωμάτες και αξιωματούχους της άμυνας της χώρας.