ΚΟΣΜΟΣ

NASA: Διαστημική η καταγωγή του νερού; - Tο τηλεσκόπιο James Webb εντόπισε H2O σε κομήτη

NASA: Διαστημική η καταγωγή του νερού; - Tο τηλεσκόπιο James Webb εντόπισε H2O σε κομήτη
NASA/ESA

To διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA εντόπισε νέφος υδρατμών σε κομήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb για να παρατηρήσουν έναν σπάνιο κομήτη στο ηλιακό μας σύστημα, κάνοντας μια σημαντική επιστημονική ανακάλυψη.

Με δημοσίευση στην επιθεώρηση «Nature» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει την ανακάλυψη σε ένα σπάνιο κομήτη που κινείται στη κύρια ζώνη αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος η οποία βρίσκεται ανάμεσα στον Άρη και το Δία. Το τηλεσκόπιο κατάφερε να εντοπίσει το αέριο που παράγεται από την κίνηση του κομήτη που ονομάζεται Comet 238P/Read και συνοδεύει το διαστημικό βράχο.

Η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική για δύο λόγους. Πρώτον επειδή είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται με άμεσο τρόπο η παρουσία αερίου σε κάποιο σώμα στη κύρια ζώνη αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος και δεύτερον επειδή το αέριο αυτό αποτελείται από υδρατμούς. Το εύρημα είναι σημαντικό καθώς δείχνει ότι το νερό στο πρώιμο ηλιακό σύστημα θα μπορούσε να είχε διατηρηθεί ως πάγος στην κύρια ζώνη των αστεροειδών και έτσι ενισχύεται η θεωρία για τη διαστημική καταγωγή του νερού της Γης.

Η προέλευση του νερού που υπάρχει στη Γη αποτελεί διαχρονικό αντικείμενο ερευνών με την επιστημονική κοινότητα να μην έχει συμφωνήσει ακόμη για το πώς και που δημιουργήθηκε με διάφορες θεωρίες να έχουν κάνει την εμφάνιση τους και με νέες μελέτες να κάνουν συνεχώς την εμφάνιση τους στηρίζοντας τη μια ή την άλλη θεωρία ή προσθέτοντας σε αυτές νέα στοιχεία. Η θεωρία που αποδέχεται η πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας για την καταγωγή του νερού του πλανήτη μας είναι αυτή της μεταφοράς του με αστεροειδείς και κομήτες που βομβάρδιζαν τη Γη την πρώτη περίοδο της ύπαρξης της.

Ένα δεύτερο εύρημα της μελέτης είναι η απουσία διοξειδίου του άνθρακα γύρω από τον Comet 238P/Read γεγονός εξίσου αν όχι πιο ενδιαφέρον από την παρουσία του νερού σύμφωνα με τους ερευνητές.