ΚΟΣΜΟΣ

Φον ντέρ Λάιεν: Να χρηματοδοτήσουμε με 66 δισ. ευρώ Ουκρανία, μεταναστευτικό και ανταγωνιστικότητα

Φον ντέρ Λάιεν:  Να χρηματοδοτήσουμε με 66 δισ. ευρώ Ουκρανία, μεταναστευτικό και ανταγωνιστικότητα
AP NewsRoom

Σε βαρυσήμαντες δηλώσεις για το μέλλον της Ευρώπης και τα όσα οφείλουν να κανουν τα 27 κράτη - μέλη προχώρησε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες προχώρησε σε βαρυσήμαντες δηλώσεις για το μέλλον της Ευρώπης και τα όσα οφείλουν να κανουν τα 27 κράτη - μέλη.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητάει από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ να χρηματοδοτήσουν με επιπλέον 66 δισ. ευρώ από τον πολυετή κοινοτικό προϋπολογισμό, τις τρεις απροσδόκητες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ και οι οποίες αποτελούν προτεραιότητα για την ΕΕ: την Ουκρανία, το μεταναστευτικό και την ανταγωνιστικότητα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, θα πρέπει να επανεξεταστεί το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαισίο της ΕΕ της περιόδου 2021-2027. «Είμαστε σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο από αυτόν του 2020, όταν έγινε η διαπραγμάτευση του ΠΔΠ της ΕΕ», εξήγησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία της Covid αύξησαν σημαντικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της ΕΕ.

Όσον αφορά την Ουκρανία, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την πρόταση της Επιτροπής για ένα χρηματοοικονομικό πακέτο βοήθειας, ύψους 50 δισ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, το οποίο θα περιλαμβάνει δάνεια και επιχορηγήσεις. Η Πρόεδρος της Επιτροπής, σημείωσε ότι, μέχρι σήμερα, η ΕΕ έχει κινητοποιήσει για την Ουκρανία, απευθείας από τον προϋπολογισμό της, ποσό ύψους 30 δισ. ευρώ και αυτό δεν είναι κάτι το οποίο είχε αρχικά προβλεφθεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Για το μεταναστευτικό, η Επιτροπή προτείνει επιπλέον 15 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. «Το μέγεθος των μεταναστευτικών προκλήσεων σήμερα απαιτεί να δώσουμε επείγουσες γρήγορες απαντήσεις και προτείνουμε να εξοπλίσουμε τα κράτη-μέλη μας με οικονομική υποστήριξη για την ενίσχυση της διαχείρισης των εξωτερικών μας συνόρων», τόνισε η φον ντερ Λάιεν. Πρόσθεσε, επίσης, ότι «χρειάζεται να εργαστούμε εντατικά με τη γειτονιά μας, για να προωθήσουμε την οικονομική ανάπτυξη, να ενισχύσουμε τη διεθνή μας συνεργασία και επομένως χρειαζόμαστε πρόσθετο προϋπολογισμό για τους Σύρους πρόσφυγες στη Συρία, στον Λίβανο, στην Ιορδανία και στην Τουρκία. Για τη νότια μεταναστευτική οδό, για τα δυτικά Βαλκάνια, για τους εταίρους σε όλο τον κόσμο και επίσης για να διατηρήσουμε την ικανότητά μας να αντιδρούμε σε ανθρωπιστικές κρίσεις και φυσικές καταστροφές». Για όλα αυτά η Επιτροπή ζητάει επιπλέον 15 δισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Η τρίτη προτεραιότητα αφορά την ανθεκτικότητα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να αυξηθούν στα 160 δισεκατομμύρια ευρώ οι επενδύσεις για την ενίσχυση της τεχνολογικής υπεροχής της ΕΕ, εν μέρει συνδυάζοντας υφιστάμενα ταμεία με νέα χρήματα και μοχλεύοντάς τα.

«Συνολικά περιμένουμε πως με τη μόχλευση και την προσέλκυση ιδιωτικού κεφαλαίου --αυτό είναι κρίσιμης σημασίας-- θα έχουμε ως αποτέλεσμα μια επενδυτική δυνατότητα 160 δισεκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι κρίσιμοι τομείς για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ είναι τρεις: η βαθιά τεχνολογία, η καθαρή τεχνολογία και η βιοτεχνολογία. «Έχουμε επίσημα κονδύλια στον ευρωπαϊκό μας προϋπολογισμό για έργα σε αυτούς τους τομείς, αλλά έχουμε περιορισμένους προϋπολογισμούς», είπε η φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή προτείνει μια περιορισμένη ενίσχυση 10 δισ. ευρώ των επενδυτικών ταμείων, όπως το InvestEU, τα ταμεία καινοτομίας και άλλα.

Σχετικές ειδήσεις