ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Στρατός ανακατέλαβε φυλακή - Εγκληματίες την είχαν μετατρέψει σε πεντάστερο ξενοδοχείο

Στρατός εισβάλλει σε φυλακή της Βενεζουέλας που είχε γίνει άνδρο τρομοκρατών
Στρατός εισβάλλει σε φυλακή της Βενεζουέλας που είχε γίνει άνδρο τρομοκρατών
Α.Ρ

Η Βενεζουέλα έστειλε 11.000 στρατιώτες για να ανακτήσει τον έλεγχο σε μία από τις μεγαλύτερες φυλακές της που είχε καταληφθεί από μια πανίσχυρη εγκληματική συμμορία

Η φυλακή Tocoron, στο βόρειο τμήμα της χώρας, βρισκόταν υπό τον έλεγχο της μεγα-συμμορίας Tren de Aragua για χρόνια. Τα μέλη της μπορούσαν να περιφέρονται ελεύθερα γύρω από τη φυλακή, η οποία είχε εγκαταστάσεις σαν ξενοδοχείο, όπως πισίνα, νυχτερινό κέντρο διασκέδασης και μίνι ζωολογικό κήπο, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι 6.000 κρατούμενοι θα μεταφερθούν σε άλλες φυλακές. Πολλοί ελεύθεροι κάτοικοι ζούσαν μέσα στη φυλακή μαζί με καταδικασμένους κρατούμενους. Αφού οι αρχές ανακοίνωσαν ότι οι κρατούμενοι θα μετεγκατασταθούν, κάποιοι συγγενείς έκλαιγαν, αβέβαιοι για το πού θα μεταφερθούν στη συνέχεια.

«Περιμένω να ακούσω πού πάνε τον άντρα μου... Έμενα εκεί, αλλά μας έδιωξαν», είπε η Γκλάντις Ερνάντεθ στο πρακτορείο ειδήσεων AFP. Ανέφερε ότι δημοσιογράφοι είδαν φρουρούς ασφαλείας να μεταφέρουν μοτοσικλέτες, τηλεοράσεις και φούρνους μικροκυμάτων από τη φυλακή.

Σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στο X, πρώην Twitter, το υπουργείο Εσωτερικών της Βενεζουέλας συνεχάρη τους αξιωματικούς για την ανάκτηση της φυλακής και την εξάρθρωση «ενός κέντρου συνωμοσίας και εγκλήματος».

Ο αρχηγός της συμμορίας Tren de Aragua, Έκτορ Γκερέρο Φλόρες εξέτιε ποινή 17 ετών μέσα στη φυλακή για φόνο και διακίνηση ναρκωτικών. Ωστόσο, ήταν τόσο ισχυρός που φέρεται να πηγαινοερχόταν ελεύθερα από τη φυλακή πριν γίνει τρόφιμος πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με τον Carlos Nieto, από συντονιστής του A Window to Freedom.