ΚΟΣΜΟΣ

Εκατοντάδες σοροί Ισραηλινών δεν έχουν ταυτοποιηθεί - Δεν αναγνωρίζονται μετά την επίθεση της Χαμάς

Εκατοντάδες σοροί Ισραηλινών δεν έχουν ταυτοποιηθεί - Δεν αναγνωρίζονται μετά την επίθεση της Χαμάς

Χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν απεγνωσμένα νέα για τους αγαπημένους τους και για λείψανα που μπορούν να ταφούν, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ

Εκατοντάδες σοροί ισραηλινών δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη, δέκα ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς. Οι εγκληματολόγοι λένε ότι πολλά από τα 350 ανθρώπινα πτώματα που εξετάζουν μπορεί να μην ταυτοποιηθούν ποτέ.

Η δουλειά των εγκληματολόγων είναι να ταυτοποιήσουν μερικά από τα πιο σοβαρά κατεστραμμένα λείψανα θυμάτων της σφαγής της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής του Ισραήλ, Δρ. Τσεν Κούγκελ υπάρχουν πάνω από 350 πτώματα που ακόμα δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Κάποια πτώματα έχουν καεί και είναι αγνώριστα, ενώ άλλα έχουν υποστεί άσχημες φθορές πριν βρεθούν.

Χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν απεγνωσμένα νέα για τους αγαπημένους τους και για λείψανα που μπορούν να ταφούν, μία ιδιαίτερα επείγουσα ανησυχία, όπως αναφέρει ο Guardian, καθώς η εβραϊκή παράδοση απαιτεί γρήγορη ταφή και το επίσημο πένθος μπορεί να ξεκινήσει μόνο μετά την κηδεία.

Ο Κούγκελ μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Εθνικό Κέντρο Ιατροδικαστικής, εννέα ημέρες μετά τις επιθέσεις, ανησυχεί ότι ο ρυθμός με τον οποίο μπορούν να δώσουν απαντήσεις στις οικογένειες μπορεί να επιβραδυνθεί, καθώς φτάνουν στα πιο κατεστραμμένα πτώματα, ενώ σημειώνει πως κάποια πτώματα μπορεί να μην ταυτοποιηθούν ποτέ.

17-11-07-image-652e6ae795f40.jpeg
Ο Δρ. Τσεν Κούγκελ, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής του Ισραήλ

«Κάναμε πολλή δουλειά τις τελευταίες εννιά ημέρες. Τώρα βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα, ο ρυθμός της ταυτοποίησης θα μειωθεί καθώς φτάνουμε στις δύσκολα περιπτώσεις», είπε, συμπληρώνοντας «Φοβάμαι ότι θα υπάρξουν κάποιες σοροί που δεν θα βρούμε ποτέ και δεν θα μπορέσουμε να ταυτοποιήσουμε. Οι άνθρωποι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι γιαυτό».

Το Ισραήλ έχει μόνο εφτά εγκληματολόγους παθολόγους, παρόλο που το προσωπικό του Κούγκελ έχει ενισχυθεί από εθελοντές που έχουν συνταξιοδοτηθεί από τον ιδιωτικό τομέα καi από το εξωτερικό.

Οι αξονικές τομογραφίες αποτελούν μέθοδο που μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές. Ο Κούγκελ έδειξε στους δημοσιογράφους μία εικόνα καμένης και σχεδόν μη ταυτοποιήσιμης συλλογής οστών που περισυνέλεξαν από κιμπούτς και στη συνέχεια την ακτινογραφία τους.

Σε αυτήν διακρίνονται δύο σπονδυλικές στήλες καθώς και δύο ζεύγη πλευρών, το ένα μικρότερο από το άλλο, που λέει μία σκληρή ιστορία για τους θανάτους τους. «Είναι ένας ενήλικας και ένα παιδί. Κάθονται μαζί και αγκαλιάζονται», είπε ο Κούγκελ.

«Οι ακτινογραφίες μπορούν επίσης να δώσουν ενδείξεις για την αιτία του θανάτου τους. Εάν δεν υπάρχουν μεταλλικά στοιχεία, πιθανά σκοτώθηκαν από φωτιές. Κάποια λιγότερο κατεστραμμένα πτώματα που βρέθηκαν σε καμμένα κτήρια, δείχνουν πως τα θύματα ήταν ζωντανά όταν ξέσπασε φωτιά και πιθανά πέθαναν από εισροή καπνού», λέει ο Κούγκελ, ο οποίος υπογραμμίζει πως με τις βιαιότητες των υποθέσεων, λέει πως 31 χρόνια σε αυτή τη δουλειά, είναι ακόμα δύσκολα όσα αντιμετωπίζει.

Όπως είπε, μερικά από τα πιο σκληρά τραύματα που έχει δει, περιλάμβαναν ανθρώπους με τραύματα από πυροβολισμούς στο κεφάλι τους και στο πίσω μέρος των χεριών τους, κάτι που δείχνει ότι προσπαθούσαν να προστατέψουν το κεφάλι τους, καθώς τους σκότωναν.