ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Νέα έγγραφα με τα επιχειρησιακά σχέδια της Χαμάς – Οι οδηγίες και τα… «σκονάκια»

Πόλεμος στο Ισραήλ: Νέα έγγραφα με τα επιχειρησιακά σχέδια της Χαμάς – Οι οδηγίες και τα… «σκονάκια»
AP.

Τα αποκαλυπτικά ντοκουμέντα της Washington Post, αναφορικά με τη δράση της Χαμάς πριν από την επίθεση στο Ισραήλ.

Ο σχεδιασμός, οι οδηγίες προς τους μαχητές και τα… «σκονάκια» με τις αδυναμίες των ισραηλινών δυνάμεων. Η Washington Post παρουσίασε μία σειρά από ντοκουμέντα (σε μορφή εγχειριδίου), στα οποία αποκαλύπτονται ορισμένα από τα πλάνα των επικεφαλής της Χαμάς για τα «χτυπήματα» της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Το εγχειρίδιο, το οποίο χρονολογείται από το περασμένο έτος και βρέθηκε στο άψυχο σώμα ενός μαχητή της Χαμάς, περιλαμβάνει μία λίστα από οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν συγκεκριμένα όπλα, αναγνωρίζει αδυναμίες στον εξοπλισμό του ισραηλινού στρατού και προσφέρει συμβουλές δολοφονίας με μαχαίρι.

Ακόμη, αναφέρεται ότι το βιβλίο μοιάζει να έχει δημιουργηθεί από άλλες ένοπλες ομάδες της Χαμάς και όχι υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης, τις Ταξιαρχίες «Ιζεντίν Αλ Κασσάμ». Σε αυτό, περιλαμβάνονται οδηγίες για χρήση αντιαρματικών πυραύλων, μηχανικούς, ελεύθερους σκοπευτές, δυνάμεις πεζικού και ειδικούς στα τούνελ. Επιπλέον, υπάρχει ένας όρος με την κωδική ονομασία: «Στρατεύματα για το πλήγμα».

«Αυτό είναι ένα μυστικό στρατιωτικό έγγραφο. Πρέπει να φυλάσσεται σε ασφαλή τοποθεσία. Απαγορεύεται να μετακινηθεί εκτός αν υπάρχουν εντολές», σημειώθηκε στην πρώτη σελίδα.

Τα έγγραφα φαίνονται γνήσια, σύμφωνα με ειδικούς

Στο οπισθόφυλλο του εγγράφου υπάρχει μία εικόνα του Σεΐχη της Παλαιστίνης, Αμπνουλάχ Αζάμ, ο οποίος θεωρείται μέντορας του Οσάμα μπιν Λάντεν. «Αν αυτή είναι πηγή έμπνευσης και το σύμβολό τους, καταλαβαίνω κάτι παραπάνω για τη συμπεριφορά τους, την 7η Οκτωβρίου», τόνισε ο Μάικλ Μιλστάιν, πρώην επικεφαλής του τμήματος για την Παλαιστίνη, στη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ.

Ο ειδικός, ύστερα από αίτημα της Washington Post, εξέτασε το έγγραφο. Τόσο εκείνος, όσο και άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το εγχειρίδιο μοιάζει να είναι γνήσιο και ταιριάζει με μία σειρά άλλων εγγράφων που περισυνέλεξε ο ισραηλινός στρατός και οι διασώστες, οι οποίοι κατέφθασαν στα σημεία όπου έλαβαν χώρα οι επιθέσεις.

Το γραφείο του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει εξακριβώσει τη γνησιότητα δεκαεπτά σελίδων από αυτά τα έγγραφα, για λογαριασμό της αμερικανικής εφημερίδας. Σε κάποια από τα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένου του εγχειριδίου μάχης, δεν υπήρξε εξακρίβωση, διότι αυτό θα αποκάλυπτε εκείνον που τα αποκάλυψε πρώτος και τα εμφάνισε στο Μέσο.

Άλλα έγγραφα της Χαμάς περιλαμβάνουν χάρτες και αναλυτικά σχέδια επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων κιμπούτς γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ, αναφέρεται και η πρόθεση να σκοτώσουν και να απαγάγουν πολίτες.

Το έγγραφο περιλάμβανε καθοδήγηση για τη λειτουργία όπλων και επίσης, έχει αναλυτικές περιγραφές για τις αδυναμίες των αρμάτων μάχης και των τεθωρακισμένων του Ισραήλ. Για παράδειγμα, υπάρχουν οδηγίες για τη χρήση ενός αντιαρματικού εκτοξευτή πυραύλων F–7 της Βόρειας Κορέας και τον οποίον η Πιονγιάνγκ έχει αρνηθεί ότι προμήθευσε τη Χαμάς.

Το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς, οι ταξιαρχίες Κασάμ, εκτιμάται ότι έχουν δημιουργήσει μία δύναμη περίπου 15.000 – 40.000 μαχητών έτοιμων να επιχειρήσουν, 1.200 εκ των οποίων φέρεται να συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Οδηγίες στους μαχητές της Χαμάς για τα καλύτερα σημεία να μαχαιρώσεις κάποιον

Οι οδηγίες προς τα «στρατεύματα για το πλήγμα», σύμφωνα με το εγχειρίδιο μάχης, επίσης περιλάμβανε οδηγίες για τα καλύτερα σημεία για να μαχαιρώσεις κάποιον. «Ο λαιμός στην περιοχή γύρω από την κλείδα», «η σπονδυλική στήλη» και «η μασχάλη» περιλαμβάνονται στη λίστα.

Ο Αϊμέν αλ – Ταμίμι, ειδικός για το Middle East Forum, η οποία έχει μελετήσει εκτεταμένα έγγραφα που ανακτήθηκαν σε πεδία συγκρούσεων στο Ιράκ και στη Συρία, συμφώνησε ότι το συγκεκριμένο έγγραφο μοιάζει να είναι γνήσιο. «Δεν θα ήταν έκπληξη για έγγραφα σαν κι αυτό, να βρίσκονται στην κατοχή μαχητών», τόνισε.

Ο στρατός του Ισραήλ υποστηρίζει ότι εκατοντάδες έγγραφα έχουν αποκτηθεί από τη Διεύθυνση Πληροφοριών και τη μονάδα μηχανικού του στρατού Yahalom, συμπεριλαμβανομένων κινητών τηλεφώνων μαχητών της Χαμάς, εξοπλισμού επικοινωνίας, καμερών και αναφορών πληροφοριών ασφαλείας.

Πολλά από τα έγγραφα εμφανίσθηκαν στο κανάλι του Telegram με όνομα South First Responders (Διασώστες του νότου).

Χάρτες και λεπτομέρειες για κιμπούτς

Σε έγγραφο δεκατεσσάρων σελίδων, το οποίο δημοσιεύθηκε από τους South First Responders και η γνησιότητα αυτού επιβεβαιώθηκε από τις ισραηλινές αρχές, συνοψίζονταν τα σχέδια επίθεσης στο Μεφασλίμ, ένα μικρό κιμπούτς 1.000 κατοίκων, το οποίο δεν επηρεάσθηκε σχεδόν καθόλου από την επίθεση. Η δύναμη ασφαλείας του κιμπούτς κατάφερε να αποκρούσει μία ομάδα περίπου 30 μαχητών, που ήταν οπλισμένοι με χειροβομβίδες και AK–47.

Το έγγραφο περιείχε λεπτομέρειες για τη δύναμη ασφαλείας του κιμπούτς, τον αριθμό των λεπτών που χρειαζόταν να μετακινηθεί κάποιος μεταξύ αρκετών σημείων εντός της κοινότητας και τον στόχο «να πάρει στρατιώτες και πολίτες ως ομήρους και να διαπραγματευθεί για την απελευθέρωση εκείνων».

Στιγμιότυπο από την επίθεση μαχητών της Χαμάς σε κιμπούτς

Οι μαχητές, ευρισκόμενοι στην πρώτη πύλη του κιμπούτς, είχαν στόχο να διαταράξουν τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ, η ομάδα εκρηκτικών της Χαμάς θα άνοιγε μία τρύπα στην πίσω πύλη, λειτουργώντας ως αντιπερισπασμός, σύμφωνα με τέσσερις ακόμη σελίδες που ανακτήθηκαν από τη Washington Post.

«Η ομάδα κρατά απασχολημένο το κιμπούτς, μέχρι να φθάσουν οι υπόλοιπες δυνάμεις», ανέφερε το έγγραφο με το σχέδιο, όμως, σύμφωνα με όσους πολέμησαν στο κιμπούτς, οι ενισχύσεις δεν έφθασαν ποτέ.

«Γνώριζαν πού ήταν οι πύλες, οι γεννήτριες και έκοψαν το ρεύμα», υπογράμμισε ο Γιάρντεν Ρέσκιν, αρχιτέκτονας και εθελοντής στην ομάδα ασφαλείας του κιμπούτς. Κοιτάζοντας τα σχέδια της επίθεσης αλλά και τον αριθμό των νεκρών στις γειτονικές κοινότητες, τόνισε ότι «αισθανόμαστε πολύ τυχεροί. Πράξαμε ορθά και είχαμε αρκετή τύχη».

Σχετικές ειδήσεις