ΚΟΣΜΟΣ

«Καμπανάκι» Λέκκα για Κωνσταντινούπολη: «Θέμα χρόνου ένας ισχυρός σεισμός»

«Καμπανάκι» Λέκκα για Κωνσταντινούπολη: «Θέμα χρόνου ένας ισχυρός σεισμός»

Ο Ευθύμιος Λέκκας «έκρουσε» ξανά τον κώδωνα του κινδύνου για την Τουρκία και μίλησε για τον φόβο ισχυρού σεισμού.

Νέα προειδοποίηση από τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθύμιο Λέκκα, για την Τουρκία, αφού εκτίμησε ότι είναι «θέμα χρόνου να σημειωθεί ένας ισχυρός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη», μιλώντας το πρωί του Σαββάτου (06/01) στην ΕΡΤ.

«Για την Κωνσταντινούπολη, περιμένουμε κάποιο μεγάλο γεγονός. Είναι συγκλίνουσες απόψεις όλων των επιστημόνων της χώρας. Είναι θέμα χρόνου», επανέλαβε ο κ. Λέκκας.

«Όσο καθυστερεί, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο σεισμός, δηλαδή τόσο πιο πολλή ενέργεια συγκεντρώνεται. Βέβαια, η πόλη έχει μεγάλη τρωτότητα. Έχει 20 εκατομμύρια πληθυσμό και πλέον το ένα τρίτο των κτιρίων είναι πολύ παλιά κτίρια.

Το ένα τρίτο είναι νέα κτήρια σαν αυτά της Αντιόχειας και των Αδάνων. Συνολικά το 8 δεν το ξεπερνάει. Είναι γύρω στα 7,7 ή 7,8 αν σπάσει όλο το ρήγμα. Όταν είναι 20 εκατομμύρια συσσωρευμένα σε ένα στενό σχετικά χώρο, οπωσδήποτε θα υπάρξουν και θύματα.

Βέβαια, εξαρτάται και το σενάριο του σεισμού, Δηλαδή αν και τι ώρα θα γίνει και το πώς θα γίνει. Ας ελπίσουμε ότι θα σπάσει κατά διαστήματα το ρήγμα με μικρότερους σεισμούς και δεν θα έχουμε εν πάση περιπτώσει τεράστιες επιπτώσεις, όπως είχαμε για παράδειγμα στην Αντιόχεια», είχε τονίσει στις 04/01.

Σχετικές ειδήσεις