Ευθύμης Λέκκας: Θέμα χρόνου ένας σεισμός της τάξης των 7,7 ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη

Τι ανέφερε ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας με αφορμή τον ισχυρό σεισμό στην Ιαπωνία για τη στατικότητα των κτηρίων αλλά και γαι το ενδεχόμενο σεισμού στην περιοχή της Τουρκίας
Ευθύμης Λέκκας: Θέμα χρόνου ένας σεισμός της τάξης των 7,7 ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη
4'

Στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 μίλησε το πρωί της Πέμπτης ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας με αφορμή τον ισχυρό σεισμό των 7,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε πρόσφατα στην Ιαπωνία.

Ο κ. Λέκκας ξεκίνησε κάνοντας αναφορά στους Ιάπωνες και στα στοιχεία που τους κάνουν να είναι παράδειγμα προς μίμηση.

«Εκείνο το οποίο έχουμε να πάρουμε από τους Ιάπωνες είναι η συλλογικότητα, η ομαδικότητα, η πειθαρχία, η υπακοή, όλα αυτά τα οποία δεν τα έχουν όχι μόνο εμείς αλλά και οι άλλοι λαοί. Είναι πολύ συντεταγμένοι, εκπαιδευμένοι και η νοοτροπία τους είναι τελείως διαφορετική από τη δικιά μας. Συνεπώς υπακούν στις οδηγίες με στωικότητα, με καρτερικότητα και ό,τι κάνουν το κάνουν όλοι μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

«Τώρα απόλυτη προτεραιότητα έχουν πράγματα, όπως η αντισεισμική θωράκιση των κατασκευών, η εκπαίδευση, η ενημέρωση και ο προσεισμικός έλεγχος που κάνουμε τώρα σε όλα τα δημόσια κτήρια της χώρας, ο οποίος είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί μέσα σε έναν χρόνο» σημείωσε στην πορεία της συνομιλίας που είχε με τον δημοσιογράφο ο κ. Λέκκας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν θα πρέπει να περιμένουμε κάποιο μεγάλο γεγονός σε Τουρκία και Κωνσταντινούπολη ο κ. Λέκκας δήλωσε:

«Για την Κωνσταντινούπολη περιμένουμε κάποιο μεγάλο γεγονός. Είναι συγκλίνουσες απόψεις όλων των επιστημόνων της χώρας. Είναι λοιπόν, θέμα χρόνου. Όσο καθυστερεί, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο σεισμός, δηλαδή τόσο πιο πολλή ενέργεια συγκεντρώνεται. Και βέβαια η πόλη έχει μεγάλη τρωτότητα. Έχει 20 εκατομμύρια πληθυσμό και πλέον το ένα τρίτο των κτιρίων είναι πολύ παλιά κτίρια. Το ένα τρίτο είναι νέα κτίρια σαν αυτά της Αντιόχειας και των Αδάνων. Συνολικά το 8 δεν το ξεπερνάει. Είναι γύρω στα 7,7 ή 7,8 αν σπάσει όλο το ρήγμα. Όταν είναι 20 εκατομμύρια συσσωρευμένα σε ένα στενό σχετικά χώρο, οπωσδήποτε θα υπάρξουν και θύματα. Βέβαια εξαρτάται και το σενάριο του σεισμού, Δηλαδή αν και τι ώρα θα γίνει και το πώς θα γίνει. Ας ελπίσουμε ότι θα σπάσει κατά διαστήματα το ρήγμα με μικρότερους σεισμούς και δεν θα έχουμε εν πάση περιπτώσει τεράστιες επιπτώσεις, όπως είχαμε για παράδειγμα στην Αντιόχεια».

Καταλήγοντας ο καθηγητής έκανε αναφορά για τα ιδιωτικά κτήρια τονίζοντας: «σίγουρα και τα ιδιωτικά κτήρια θα πρέπει να περάσουν έλεγχο. Προσδοκούμε ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση του αντισεισμικού ελέγχου σε δημόσια κτίρια θα γίνει κάποια θεσμική νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε να επεκταθεί αυτός ο υποχρεωτικός έλεγχος σε όλα τα κτίρια της χώρας, τα ιδιωτικά, με ευθύνη των ιδιοκτητών. Κοιτάξτε, δεν μπορεί -όταν ενοικιάζεται ή πωλείται ένα διαμέρισμα να ζητάμε το ενεργειακό πιστοποιητικό και να αφήνουμε απέξω το πιστοποιητικό των σεισμών. Κανονικά πρέπει να υπάρχει ένα πιστοποιητικό στατικής επάρκειας των κτιρίων. Βεβαίως θα πρέπει να επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες. Σταδιακά θα γίνει αυτός ο έλεγχος. Προτείνουμε να γίνει αυτός ο έλεγχος και βέβαια αυτό θα προσδώσει μια άλλη αξία στα κτήρια και όσον αφορά τα κτήρια τα οποία θα πρέπει να ενισχυθούν ή έχουν υποστεί τη φθορά του χρόνου ή οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να γίνουν με βάση το θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή τον κανονισμό επισκευής και επαναφοράς των κτιρίων στην αντισεισμική τους επάρκεια. Υπάρχουν κανονισμοί αυτοί από τον ΟΑΣΠ που έχουμε εκδώσει πρόσφατα. Μέσα στο 24 θα δούμε τα δημόσια κτίρια της χώρας και στη συνέχεια βεβαίως θα προτείνουμε να υπάρχει και για τα ιδιωτικά κτίρια της χώρας».

Διαβάστε επίσης:

Ενεργοί Μπαμπάδες: Η βία δεν έχει «φύλο» - Η θέση τους για τη Διαβούλευση του υπουργείου Δικαιοσύνης

«Καμπανάκι» Σαρηγιάννη για την έξαρση του κορονοϊού: «Θα φτάσουμε στα 8.800 κρούσματα ανά ημέρα»

Μητροπολίτης Καλαβρύτων: Θέλουν να τελειώσουν το DNA του Έλληνα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή