ΚΟΣΜΟΣ

Χαμάς: Στο Κάιρο ο Χανίγια για την πρόταση εκεχειρίας με το Ισραήλ - Ανυποχώρητος ο Νετανιάχου

Συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Γάζα
Συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Γάζα
ΑΡ

Ισραήλ και Χαμάς φέρεται να διαπραγματεύονται την πιο σοβαρή ειρηνευτική πρωτοβουλία εδώ και μήνες

Η Χαμάς ανακοίνωσε χθες (30/1) ότι έλαβε και μελετά μια νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα, την οποία υπέβαλαν μεσολαβητές μετά από συνομιλίες με το Ισραήλ, σε μία από τις πιο σοβαρές ειρηνευτικές πρωτοβουλίες εδώ και μήνες.

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς είπε στο Reuters ότι η πρόταση περιελάμβανε μια εκεχειρία τριών σταδίων, κατά την οποία η ομάδα θα απελευθέρωνε πρώτα τους εναπομείναντες αμάχους μεταξύ των ομήρων που συνέλαβε στις 7 Οκτωβρίου, μετά στρατιώτες και, τέλος, τις σορούς των ομήρων που σκοτώθηκαν.

Της πρότασης εκεχειρίας είχαν προηγηθεί συνομιλίες στο Παρίσι μεταξύ των επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της Αιγύπτου με τον πρωθυπουργό του Κατάρ. Σε μια ένδειξη της σοβαρότητας των διαπραγματεύσεων ο πολιτικός επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε δήλωσε ότι πάει στο Κάιρο για να συζητήσει την πρόταση στο πρώτο ταξίδι του εκεί εδώ και τουλάχιστον μήνα.

Η πρόταση εκεχειρίας

Η Χαμάς θέλει να διαπραγματευθεί πλήρη κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ
Η πρόταση αυτή φαίνεται να είναι η σοβαρότερη ειρηνευτική πρωτοβουλία μετά τη σύντομη εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς στα τέλη Νοεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δέχεται πιέσεις τόσο από τις ΗΠΑ να χαράξει μια πορεία προς τον τερματισμό του πολέμου με τη Χαμάς όσο και στο εσωτερικό από συγγενείς ομήρων που θεωρούν ότι οι διαπραγματεύσεις με την ισλαμιστική οργάνωση είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωσή τους.

Ωστόσο, τα υπερσυντηρητικά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού απειλούν ότι θα αποχωρήσουν αντί να εγκρίνουν μια συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων που θα αφήσει ατιμώρητη τη Χαμάς. Ο Νετανιάχου επανέλαβε την υπόσχεσή του να μην αποσύρει στρατεύματα από τη Γάζα μέχρι την «ολική νίκη», υπενθυμίζοντας το τεράστιο χάσμα στις δημόσιες θέσεις των εμπόλεμων πλευρών σχετικά με το τι θα χρειαζόταν για να σταματήσει έστω και προσωρινά ο πόλεμος.