ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσκόπηση Bloomberg για γερμανική οικονομία: «Κολλημένη» στη στασιμότητα

Δημοσκόπηση Bloomberg για γερμανική οικονομία: «Κολλημένη» στη στασιμότητα
AP.

Ολοένα και περισσότεροι αναλυτές χαρακτηρίζουν τη Γερμανία ως τον «ασθενή της Ευρώπης».

Όπως έχει γράψει το Newsbomb.gr, το γερμανικό οικονομικό θαύμα έχει φθάσει σε σημείο να «τρίζει» επικίνδυνα, καθώς οι επιχειρηματικές προσδοκίες επιδεινώθηκαν για δεύτερο μήνα, υποδηλώνοντας ένα δύσκολο ξεκίνημα για την «ατμομηχανή» της Ευρώπης.

Προς επίρρωσιν αυτού, ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, ανέφερε την 5η Φεβρουαρίου ότι η πατρίδα του γίνεται φτωχότερη λόγω της αδυναμίας να παρουσιάσει ανάπτυξη, μιλώντας σε εκδήλωση στη Φρανκφούρτη.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση αναλυτών του Bloomberg, η γερμανική οικονομία μάλλον παραμένει και πάλι στάσιμη στην αρχή της νέας χρονιάς, υποδεικνύοντας πως θα «κλείσει» το α’ τρίμηνο του έτους χωρίς ανάπτυξη, συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο με το 2023, όταν πέτυχε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μόλις για ένα τρίμηνο σε ολόκληρη τη χρονιά. Τον περασμένο μήνα, οι αναλυτές περίμεναν αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 0,1% για το α’ τρίμηνο.

Το 1/3 των ερωτηθέντων στην έρευνα του Bloomberg είναι ακόμη πιο απαισιόδοξο, προβλέποντας «συρρίκνωση» του ΑΕΠ, κάτι το οποίο θα σήμαινε ότι η Γερμανία βρίσκεται σε ύφεση.

«Τα στοιχεία εξακολουθούν να δείχνουν μία μέτρια συρρίκνωση το α’ τρίμηνο, αν και φαίνεται ότι ο “πάτος” είναι κοντά. Το κλίμα βελτιώθηκε λίγο στον τομέα της μεταποίησης, ενώ, η δραστηριότητα παραμένει ισχυρή στον τομέα των υπηρεσιών», σημείωσε ο Έρικ – Γιαν φαν Χαρν, αναλυτής της Rabobank.

Η Γερμανία ήταν η μόνη οικονομία του G7 που συρρικνώθηκε πέρυσι, ενώ όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των γερμανικών τραπεζών Deutsche Bank και Commerzbank, προβλέπουν νέα μείωση και το 2024. Οι προοπτικές για τα επόμενα χρόνια δεν είναι πολύ καλύτερες, με το συμβούλιο των οικονομικών συμβούλων της Γερμανίας να «βλέπει» πιθανή ανάπτυξη ύψους μόλις 0,4%.

Σχετικές ειδήσεις