«ΦΩΝΕΣ» ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ

ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: Αυτοί είναι οι 4 ύποπτοι για το τρομοκρατικό χτύπημα

mosxa-tromokrates
newsbomb.gr/telegram

Και οι 4 συνελήφθησαν έως τις 22 Μαΐου, ενώ σύμφωνα με το δικαστήριο ομολόγησαν την ενοχή τους τρομοκρατικό χτύπημα στη ρωσική πρωτεύουσα - Την ίδια ώρα αυξάνονται οι φωνές που ζητούν την επιστροφή της θανατικής καταδίκης

Στη δικαιοσύνη οδηγήθηκαν οι 4 ύποπτοι για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα, το βράδυ της Παρασκευής, που μέχρι στιγμής μετράει 137 νεκρούς και 180 τραυματίες.

Αρχικά εμφανίστηκαν , ενώπιον ρωσικού δικαστηρίου αργά την Κυριακή οι δύο πρώτοι ύποπτοι με εμφανή τα σημάδια ξυλοδαρμού στα πρόσωπά τους για να τους απαγγελθούν κατηγορίες για τρομοκρατία, μετέδωσαν κρατικά πρακτορεία ειδήσεων.

Οι πρώτοι δύο κατηγορούμενοι Σαϊντακράμι Ραχαμπαλιζόντα και Νταλερζόν Μιρζόεφ, αντιμετωπίζουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και τέθηκαν υπό κράτηση έως τις 22 Μαΐου.

Ο Σαϊντακράμι Ραχαμπαλιζόντα, ομολόγησε ήδη την ενοχή του ενώπιον του δικαστηρίου. Ο κατηγορούμενος είναι πολίτης του Τατζικιστάν. Στην ακροαματική διαδικασία, επικοινώνησε με τον δικαστή μέσω διερμηνέα, καθώς δεν γνωρίζει ρωσικά. Είπως πως γεννήθηκε το 1994 και έχει τέσσερα παιδιά. Δήλωσε επίσης ότι έχει τόπο διαμονής στη Ρωσία, αλλά δεν τον θυμάται.

Νωρίτερα, ένας άλλος κατηγορούμενος, ο Νταλερζόν Μιρζόεφ, ομολόγησε την ενοχή του για το έγκλημα.

Λίγο αργότερα, εμφανίστηκε στο δικαστήριο και ο τρίτος ύποπτος, με το όνομα Φαριντούνι, ο οποίος επίσης συνελήφθη και θα κρατηθεί έως τις 22 Μαΐου, όπως και οι άλλοι δύο.

Και ο τέταρτος κατηγορούμενος Muhammadsobor Faizov. Είναι 19 ετών, ανύπαντρος, κι όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ μεταφέρθηκε συνοδευόμενος από γιατρούς σε αναπηρικό καροτσάκι και με καθετήρα.Επίσης συνελήφθη έως τις 22 Μαΐου.

Φωνές για επαναφορά της θανατικής ποινής

Ανώτερα μέλη του καθεστώτος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησαν από τη χώρα να επαναφέρει τη θανατική ποινή μετά την επίθεση.

Οι επικριτές έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το αίτημα, μεταξύ άλλων λόγω της ευρείας χρήσης αντιτρομοκρατικών και αντιεξτρεμιστικών νόμων από τη Ρωσία για να στοχεύσει τους αντιπάλους του Κρεμλίνου και τους υποστηρικτές της Ουκρανίας.

Η Ρωσία έχει ένα μορατόριουμ για τη θανατική ποινή από τη δεκαετία του 1990, αλλά αυξάνονται οι εκκλήσεις στο στρατόπεδο του Πούτιν για την άρση του μετά την πιο θανατηφόρα επίθεση στη χώρα εδώ και δύο δεκαετίες.

«Τώρα τίθενται πολλά ερωτήματα σχετικά με τη θανατική ποινή», δήλωσε το Σάββατο ο Βλαντίμιρ Βασίλιεφ, επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία στην Κρατική Δούμα, την κάτω βουλή του κοινοβουλίου.

"Αυτό το θέμα θα είναι σίγουρα βαθιά, επαγγελματικά και ουσιαστικά επεξεργασμένο. Θα ληφθεί μια απόφαση που θα ανταποκρίνεται στη διάθεση και τις προσδοκίες της κοινωνίας μας», δήλωσε ο Βασίλιεφ σε βιντεοσκοπημένη δήλωση.

«Είναι απαραίτητο να επαναφέρουμε τη θανατική ποινή όταν πρόκειται για τρομοκρατία και δολοφονίες», δήλωσε το Σάββατο ο Γιούρι Αφόνιν, αναπληρωτής επικεφαλής της επιτροπής ασφαλείας της Κρατικής Δούμας.

Ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, νυν αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας, και ο πρόεδρος της Δούμας Βιατσεσλάβ Βολόντιν – δύο στενοί σύμμαχοι του Πούτιν – ζήτησαν επίσης να «καταστραφούν» οι «τρομοκράτες» μετά την επίθεση.

«Οι τρομοκράτες καταλαβαίνουν μόνο την τρομοκρατία αντιποίνων... θάνατος αντί θανάτου», ανέφερε ο Μεντβέντεφ σε ανάρτησή του στο Telegram.

Η κίνηση υποστηρίχθηκε επίσης από τους επικεφαλής δύο άλλων φιλοπροεδρικών κομμάτων στο κοινοβούλιο της Ρωσίας.

Οι επικριτές έχουν εκφράσει ανησυχία για τα σχέδια, μεταξύ άλλων λόγω της ευρείας χρήσης αντιτρομοκρατικών και αντιεξτρεμιστικών νόμων από τη Ρωσία, οι οποίοι έχουν χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσουν αντιπάλους του Κρεμλίνου και υποστηρικτές της Ουκρανίας.

Οι αρχές άνοιξαν ρεκόρ 143 ποινικών υποθέσεων που σχετίζονται με την τρομοκρατία το 2023, σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ειδησεογραφικό ιστότοπο Mediazona - από λιγότερες από 20 ετησίως πριν από το 2018.

Νωρίτερα, οι συλληφθέντες είχαν προσαχθεί για ανάκριση με τις ρωσικές αρχές να δίνουν στη δημοσιότητα το σχετικό βίντεο.

Στο βίντεο φαίνονται οι ύποπτοι ως δράστες να κρατούνται σφιχτά από φρουρούς ασφαλείας καθώς τους βγάζουν από φορτηγά και τους μεταφέρουν στη Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή για ανάκριση. Ξεχωριστά πλάνα δείχνουν το οπλοστάσιο που άφησαν πίσω τους οι δράστες που οργάνωσαν το «λουτρό αίματος» στον χώρο εκδηλώσεων.

Οι αξιωματικοί είπαν ότι βρήκαν τέσσερα σετ πυρομαχικών, περισσότερα από 500 φυσίγγια και 28 γεμιστήρες στο σημείο της σφαγής. Στον συναυλιακό χώρο βρέθηκαν επίσης δύο όπλα καλάσνικοφ.

Σχετικές ειδήσεις