ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΣΤΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΤΕΧΕΡΑΝΗΣ - ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΝΙΚΟΥΣΕ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ

ΚΟΣΜΟΣ

«Το Ιράν μπορεί να διαπεράσει την αεράμυνα του Ισραήλ - Το έσωσαν οι... σύμμαχοι»

«Το Ιράν μπορεί να διαπεράσει την αεράμυνα του Ισραήλ - Το έσωσαν οι... σύμμαχοι»
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε εξέλιξη το 4ο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ.

Το Ισραήλ εξετάζει την μορφή και το μέγεθος των αντιποίνων προς το Ιράν παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, ακόμη κι από τον στενότερο σύμμαχό του, τις ΗΠΑ, που ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν στην επιβολή νέων κυρώσεων στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Το μεσημέρι της Τετάρτης διεξάγεται νέο πολεμικό συμβούλιο, το τέταρτο κατά σειρά μετά την επίθεση του Σαββάτου και σύμφωνα με πληροφορίες, οι στόχοι έχουν χαρτογραφηθεί και θα είναι εντός της ιρανικής επικράτειας. Πρόκειται για στρατιωτικές εγκαταστάσεις, πιθανότατα, και εργοστάσια κατασκευής drones.

Την ίδια ώρα, η πρωτοφανής επίθεση του σαββατοκύριακου ακόμη εξετάζεται από τους ειδικούς αναλυτές, κυρίως σε επίπεδο οπλικών συστημάτων και αμυντικών και επιθετικών αποδόσεων.

Ο αμυντικός αναλυτής αντιπτέραρχος ε.α. Κ. Ιατρίδης μιλώντας πάντως στο ACTION24 έδωσε και μια άλλη παράμετρο των πρόσφατων επιθέσεων, αμφισβητώντας εν μέρει την αποτελεσματικότητα της ισραηλινής αεράμυνας. Σύμφωνα με τον κ. Ιατρίδη το Ιράν απέδειξε ότι θα μπορούσε να διαπεράσει τον antidrone θόλο αν δεν υπήρχαν οι συμμαχικές δυνάμεις και δύναται να το πράξει εκ νέου.

«Αν δεν ήταν οι συμμαχικές δυνάμεις οι οποίες εξόντωσαν μεγάλο αριθμό drones και πυραύλων, που πηγαίναν προς το Ισραήλ, θα περνούσαν περισσότερα βλήματα. Άρα το Ιράν απέδειξε πως αν εξαπολύσει επίθεση… έχει χιλιάδες πυραύλους να το κάνει», είπε.

Αυτή η επίθεση δεν αποκλείεται να επέλθει, μιας και σήμερα νωρίτερα ο πρόεδρος του Ιράν επανέλαβε ότι η παραμικρή εισβολή από το Ισραήλ θα έφερνε μία μαζική και σκληρή απάντηση καθώς η περιοχή προετοιμάζεται για πιθανά ισραηλινά αντίποινα μετά την επίθεση του Ιράν το περασμένο Σάββατο.

Ο Εμπραχίμ Ραΐσι στην ομιλία του σε μία ετήσια στρατιωτική παρέλαση, η οποία μεταφέρθηκε σε στρατώνα βόρεια της Τεχεράνης, από τον συνηθισμένο χώρο διεξαγωγής της, στα νότια προάστια της πόλης. Οι ιρανικές αρχές δεν αιτιολόγησαν τον λόγο της μεταφοράς, ενώ η δημόσια τηλεόραση δεν μεταδίδει ζωντανά την παρέλαση, όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια.

Ιράν: Ποιοι πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν

Ο Tal Inbar, ειδικός στο ιρανικό πυραυλικό πρόγραμμα, ανέλυσε σε συνέντευξή του στην διαδικτυακή πύλη ynet ποιοι πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ κατά τη μαζική επίθεση στις 14 Απριλίου.

«Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ιρανικοί πύραυλοι ακριβείας χρησιμοποιήθηκαν επιχειρησιακά εναντίον του Ισραήλ, η μεγαλύτερη επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ που έχει καταγραφεί ποτέ», λέει ο ειδικός.

«Στην αναχαίτιση πυραύλων μέσω ξένης συνεργασίας, είδαμε τις δυνατότητες και την κοινή επιχειρησιακή γλώσσα που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της άσκησης Juniper Cobra, που διεξήχθη από κοινού από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, να εφαρμόζονται με εντυπωσιακή επιτυχία», ανέφερε.

Ο Inbar απαρίθμησε τους κύριους πυραύλους που χρησιμοποιήθηκαν κατά του Ισραήλ:

Paveh 351: Ένας πύραυλος κρουζ μεγάλου βεληνεκούς που παρουσίασε το Ιράν μόλις πέρυσι. Το Paveh έχει αυτονομία περίπου 1.650 km και ταχύτητα περίπου 800 km/h. Το Ιράν εκτόξευσε περίπου 30 από αυτούς τους πυραύλους στο Ισραήλ, παρόμοιους με αυτούς με τους οποίους είχε προηγουμένως επιτεθεί σε εγκαταστάσεις της βιομηχανίας πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας. Αναχαιτίστηκαν στην πορεία τους προς το Ισραήλ, προφανώς από το σύστημα David's Sling (Σφενδόνα του Δαβίδ), σχεδιασμένο ενάντια σε τέτοιες απειλές.

Emad: Αυτή η επίθεση ήταν η πρώτη χρήση του νέου βαλλιστικού πυραύλου του Ιράν, ο οποίος επίσης παρουσιάστηκε μόλις πέρυσι. Η κύρια καινοτομία είναι ότι είναι ένας πύραυλος ελιγμών: δεν πετά κατά μήκος της βαλλιστικής τροχιάς που καθορίστηκε κατά την εκτόξευση, αλλά είναι σε θέση να ελίσσεται αφού εισέλθει στην ατμόσφαιρα για να μπερδέψει τα ραντάρ που τον παρακολουθούν και τους πυραύλους αναχαίτισης που εκτοξεύονται για να τον αναχαιτίσουν.

Ο Emad έχει εμβέλεια περίπου 1.700 km, επιτρέποντάς του να εκτοξευτεί στο Ισραήλ από τα...βάθη του Ιράν και λειτουργεί με υγρό καύσιμο. Η κεφαλή του είναι επίσης τάξεις μεγέθους διαφορετική από τους πυραύλους κρουζ και τους βαρείς πυραύλους, που έχουν εκτοξευθεί στο Ισραήλ μέχρι στιγμής: 750 κιλά, σε σύγκριση με τα περίπου 500 κιλά του ιρανικού πυραύλου Fateh 110, ο οποίος βρίσκεται επίσης στο απόθεμα της Χεζμπολάχ, ή των 20 κιλών του πυραύλου Grad.

Μαζί με αυτά τέλος, το Ιράν εκτόξευσε επίσης βαλλιστικούς πυραύλους Khyber Khan.

Ιράν - Ισραήλ: Ποιος θα νικούσε;

Στο μεταξύ η διαδικτυακή πλατφόρμα World Military Power προχώρησε σε μια καθαρά θεωρητική σύγκριση δυνάμεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

Σχετικές ειδήσεις