ΚΟΣΜΟΣ

Αδειάζει η κλεψύδρα - New York Times: Τα 4+1 σενάρια για τα αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν

Αδειάζει η κλεψύδρα - New York Times: Τα 4+1 σενάρια για τα αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αντίποινα Ισραήλ: Όλες οι επιλογές και τα μειονεκτήματά τους 

Αδειάζει η κλεψύδρα σχετικά με τα επικείμενα αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν μετά τις πρόσφατες επιθέσεις.

Ενώ οι διαβουλεύσεις για τον τρόπο αντίδρασης συνεχίζονται στο Ισραήλ, σε άρθρο των New York Times με τίτλο «Το Ισραήλ ζυγίζει την απάντηση στην επίθεση του Ιράν, με κάθε επιλογή να αποτελεί κίνδυνο», παρατίθενται τέσσερα ενδεχόμενα…συν ακόμη ένα σενάριο.

Κατά τη συζήτηση για το πώς θα απαντήσει στην ιρανική αεροπορική επιδρομή του περασμένου Σαββατοκύριακου, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ έχει να επιλέξει μεταξύ κινήσεων, που θα μπορούσαν να αποτρέψουν μελλοντικές επιθέσεις ή να αποκλιμακώσουν τις εχθροπραξίες, αλλά όλες ενέχουν μειονεκτήματα, σύμφωνα με τους ΝΥΤ.

Το καρέ των επιλογών του Ισραήλ

Οι αξιωματούχοι περιέγραψαν τις ακόλουθες επιλογές και τα μειονεκτήματά τους, από τις οποίες οι Ισραηλινοί ηγέτες επιλέγουν την απάντηση:

-Διεξαγωγή επιθετικού πλήγματος σε ιρανικό στόχο, όπως μια βάση του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, σε μια χώρα εκτός του Ιράν, όπως η Συρία. (Το μειονέκτημα είναι ότι δεν υπάρχει η συμμετρία της απάντησης σε μια άμεση επίθεση κατά του Ισραήλ με μια άμεση επίθεση κατά του Ιράν)

-Χτύπημα ενός κυρίως συμβολικού στόχου στο εσωτερικό του Ιράν. (Μια τέτοια κίνηση θα απαιτούσε πιθανότατα διαβούλευση με τις ΗΠΑ και θα κινδύνευε να εξοργίσει τους Αμερικανούς που έχουν συμβουλέψει ενάντια σε ένα τέτοιο χτύπημα)

-Να πραγματοποιήσει κυβερνοεπίθεση στις υποδομές του Ιράν. (Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εκθέσει πρόωρα τις δυνατότητες του Ισραήλ στον κυβερνοχώρο και δεν θα αποτελούσε μια απάντηση εις είδος σε μια τόσο μεγάλη αεροπορική επιδρομή)

-Επιτάχυνση μικρών επιθέσεων στο εσωτερικό του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων δολοφονιών, από τη Μοσάντ. (Το Ισραήλ δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τέτοιες επιθέσεις, οπότε δεν ταιριάζουν με τον δημόσιο χαρακτήρα του χτυπήματος του Ιράν).

Τα υπόλοιπα ενδεχόμενα

Άλλες ισραηλινές επιλογές περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο να μην κάνουν τίποτα οι κυβερνώντες την χώρα. Αυτό το σενάριο φαίνεται απίθανο, αλλά θα ήταν ένα μέτρο που θα αποσκοπούσε στην αξιοποίηση της διεθνούς και περιφερειακής συμμαχίας, η οποία συγκεντρώθηκε για να βοηθήσει στην απόκρουση της ιρανικής επίθεσης, μετατρέποντάς την σε κάτι πιο σταθερό και μόνιμο. Στο ίδιο πλαίσιο θα μπορούσαν να υιοθετήσουν μια πιο διπλωματική προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένου ενός μποϊκοτάζ εις βάρος του Ιράν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσαν άλλοι αξιωματούχοι.

Σχετικές ειδήσεις