ΕΘΝΙΚΑ

Φαίδων Καραϊωσηφίδης στο Newsbomb.gr: Ποια ισραηλινά συστήματα θα ταίριαζαν στην Ελλάδα

Φαίδων Καραϊωσηφίδης στο Newsbomb.gr: Ποια ισραηλινά συστήματα θα ταίριαζαν στην Ελλάδα

«Οι Ισραηλινοί πιλότοι ξετρελαίνονται με τις χαράδρες της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αεροναυπηγός, Φαίδων Καραϊωσηφίδης 

Σε πρωταγωνίστρια αναδείχθηκε η ισραηλινή αεράμυνα μετά το πρόσφατο χτύπημα των Ιρανών στο Ισραήλ.

Ο αεροναυπηγός, Φαίδων Καραϊωσηφίδης ανέλυσε στο Newsbomb.gr τις δυνατότητες της ισραηλινής αεράμυνας, αλλά και τις δυνατότητες προσαρμογής των συστημάτων στα ελληνικές ανάγκες. Μίλησε για τις παρουσία Ισραηλινών πιλότων σε ασκήσεις στην ελληνική επικράτεια, και βέβαια σχολίασε την στόχευση του Ιράν επ΄ αφορμή του χτυπήματος με drones και πυραύλους.

«Η ισραηλινή αεράμυνα, κι όταν μιλάμε για αεράμυνα εννοούμε τόσο κατά στόχων εντός ατμόσφαιρας, όπως αεροπλάνα, μη επανδρωμένα οχήματα μάχης ιπτάμενα, ή βαλλιστικοί πύραυλοι, όσο και εκτός, είναι η ικανότερη που υπάρχει στον πλανήτη. Έχει ξεκινήσει από το 1992 όταν υπήρξε η απειλή του Ιράκ επί Σαντάμ μετά τον πρώτο πόλεμο στον Κόλπο», ανέφερε αρχικά.

Ο κ. Καραϊωσηφίδης έκανε λόγο για ολοκληρωμένη αεράμυνα και εξήγησε στο Newsbomb.gr: «Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους σχεδίασης, εξέλιξης και προμήθειας προήλθε από τις ΗΠΑ είτε μέσω τακτικής βοήθειας είτε εκτάκτων χορηγήσεων. Η ισραηλινή αεράμυνα έχει τρία επίπεδα», είπε.

Σημαντικό στοιχείο σύμφωνα με τον αεροναυπηγό είναι ότι οι Ισραηλινοί έχουν να προστατεύσουν μικρή επιφάνεια, καθώς η επικράτεια τους είναι σχεδόν όσο το 40% της Ελλάδας.

Το Iron Dome, τα Arrow και η Σφενδόνη του Δαβίδ

Τα τρία επίπεδα της ισραηλινής αεράμυνας αναλύονται από τον Φαίδωνα Καραϊωσηφίδη ως εξής:

  • Το Iron Dome έχει δημιουργηθεί για να προασπίσει αστικές περιοχές, ενώ γενικά τα συστήματα αεράμυνας προστατεύουν στρατιωτικούς στόχους. «Εδώ για παράδειγμα προστατεύουμε τις μεγάλες αεροπορικές βάσεις στην Αττική», είπε.

Όπως είπε ο κ. Καραϊωσηφίδης σχεδίασαν σύστημα για την προστασία από βλήματα πυροβολικού, βλήματα όλμων και ρουκέτες γιατί αυτά χρησιμοποιούσαν η Χαμάς στα νότια και η Χεζμπολάχ στα βόρια.

«Είναι έξυπνο, σχετικά χαμηλού κόστους κάθε βλήμα κοστίζει κάτω από 100.000 δολάρια, όταν για παράδειγμα ένας πύραυλος Arrow κοστίζει 3,5 -4 εκατομμύρια», είπε και εξήγησε την ιδιαιτερότητα της λειτουργίας του.

Όπως εξήγησε το Iron Dome έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει πχ μια ρουκέτα που θα πέσει σε ένα σημείο, και να διακρίνει αν αυτή μπορεί να έχει πλήγμα σε ζωές ή εγκαταστάσεις.

«Αν κρίνει πως δεν απειλούνται την αφήνει να πέσει», εξήγησε, διευκρινίζοντας πως όταν εκτοξεύονται 100.000 ρουκέτες δεν γίνεται να αναχαιτίζονται όλες εξ ου και γίνεται η διάκριση.Το Iron Dome, όπως είπε ο κ. Καραϊωσηφίδης, καλύπτει περίπου 40χλμ.

  • «Σφενδόνη του Δαβίδ», καλύπτει περίπου 70χλμ, ενώ μπορεί να ξεπεράσει και τα 100 σε βελτιωμένη έκδοση.
  • Συστήματα Arrow 1 και 2, που είναι κυρίως αντιβαλλιστικά συστήματα

Η μεγαλύτερη απειλή είναι, σύμφωνα με τον αεροναυπηγό η βαλλιστική. Όπως εξήγησε ένα τακτικό βλήμα κινείται και μέσα στην ατμόσφαιρα, ενώ το να βγει κάτι έξω από την ατμόσφαιρα σημαίνει ότι δεν μπορεί ο αμυνόμενος να το δει.

«Πρέπει να προσχωρήσεις στην επίλυση της εξίσωσης εκτόξευσης αναχαίτισης και το σημείο που θα το συναντήσει να μην είναι χαμηλά»

  • Green pine. Είναι μια γιγαντιαία κεραία που καλύπτει τουλάχιστον 2.500 χιλιόμετρα

«Αυτό είναι το υπέρτατο σύστημα, από τα ελάχιστα που υπάρχουν σε υπηρεσία παγκοσμίως», είπε ο κ. Καραϊωσηφίδης.

Τα ισραηλινά συστήματα και η επίθεση του Ιράν

Σύμφωνα με τον ίδιο κατά την προχθεσινή επίθεση χρησιμοποιήθηκε το σύστημα ARROW 3. Μίλησε δε για την «πρώτη αντιβαλλιστική αναχαίτιση σε πολεμική κατάσταση».

«Όλα αυτά είναι δεμένα σε ένα δίκτυο, με δορυφόρους υπό ισραηλινό έλεγχο και με πληροφορίες από ΗΠΑ , και αεροπλάνα έγκαιρης προειδοποίησης. Το δίκτυο αυτό αποφασίζει αυτόματα ποιο σύστημα θα χρησιμοποιήσει, είναι κάτι που δεν μπορεί να το κάνει άνθρωπος. Μπορεί να παρακολουθήσει και να αναχαιτίσει 3.000 στόχους», επεσήμανε ο κ. Καραϊωσηφίδης.

Πάντως ο αεροναυπηγός εστίασε την προσοχή σε ένα ακόμη σημείο. «Τρεις πυραύλους τους αναχαίτισε ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό. Το ραντάρ που χρησιμοποιήθηκε ονομάζεται Aigis και μπορεί να εντοπίσει βαλλιστικές απειλές και να τις αναχαιτίσει αυτόνομα», είπε.

Τι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα;

Στη συνέχεια η συζήτηση με τον κ. Καραϊωσηφίδη περιστράφηκε γύρω από τις ελληνικές ανάγκες αεράμυνας και κατά πόσο κάποιο/α από τα προαναφερόμενα συστήματα θα μπορούσε να «κουμπώσει» στις ανάγκες της χώρας μας.

«Εκτός από το Arrow, αν και αυτό ζητήθηκε από τη Γερμανία, όλα τα υπόλοιπα είναι για εξαγωγή», είπε.

«Η ελληνική αεράμυνα έχει συστήματα πολύ μικρής εμβέλειας και μικρής εμβέλειας. Επίσης το κύριο σύστημα που έχουμε είναι οι Patriot και δευτερευόντως τους Hawk. Και του S-300 που μάλλον δεν είναι λειτουργικοί και οδεύουν προς απόσυρση», ανέφερε και σημείωσε ότι: «Εξετάζεται η αγορά του Iron Dome και η περίπτωση του Barack 8 για αντικατάσταση των Hawk».

Το χτύπημα του Ιράν

Σε ερώτημα τι τύχη μπορεί να είχε μια εκτόξευση από τόσο μακριά και ενώ είχε προαναγγελθεί ουσιαστικά, ο ίδιος απάντησε:

«Η επίθεση του Ιράν ήταν για εσωτερική κατανάλωση. Τον περασμένο Ιανουάριο βρέθηκε ξανά σε δύσκολη θέση εσωτερικά και τότε είχε ξεκινήσει να ρίχνει πυραύλους εναντίον του Πακιστάν, κατά όσων θεωρούσε άνδρα οργανώσεων. Ρίχνει πυραύλους για να επιδείξει ισχύ. Προφανώς απέναντι στο Ισραήλ δεν είχε ελπίδα, αλλά εσωτερικά είχε αποτέλεσμα», είπε στο Newsbomb.gr.

Ο αεροναυπηγός εκτίμησε πως το ιρανικό χτύπημα «πήγαινε για να προκαλέσει ζημιές όχι για θύματα».

Έκανε δε ειδική αναφορά στα πλήγματα στην αεροπορική βάση Νεβατίμ που στεγάζει τις τρεις μοίρες F-35 της ισραηλινής αεροπορίας, και δε΄χτηκε τουλάχιστον ένα πύραυλο.

Κοινές ασκήσεις Ελλάδας – Ισραήλ

Ένα άλλο ενδιαφέρον κομμάτι το οποίο ρωτήσαμε τον ειδικό ήταν για τα ισραηλινά μαχητικά τα οποία συμμετέχοντας σε ασκήσεις στην ελληνική επικράτεια, έχει αναφερθεί ότι έχουν κάνει πτήσεις προσομοίωσης χτυπημάτων στο Ιράν.

«Εμείς ποτέ δεν έχουμε παραδεχτεί ότι συμμετοχή του Ισραήλ έχει στόχο εκπαίδευση για πιθανά πλήγματα στο Ιράν, μπορεί καθείς να το υποθέσει, αλλά το Ισραήλ έχει πάει Βουλγαρία, Ρουμανία, Γερμανία, Τουρκία», απάντησε ο κ. Καραϊωσηφίδης.

«Λόγω μικρής επικράτειας δεν έχουν τη δυνατότητα εκπαίδευσης πάνω από έδαφος. Οι ισραηλινοί πιλότοι ξετρελαίνονται με τις χαράδρες της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδος, γιατί είναι εδαφικό ανάγλυφο που δεν υπάρχει σε πολλές χώρες και σε γειτνίαση με τη θάλασσα», διευκρίνισε.

Πρόσθεσε δε πως το φθινόπωρο σε άσκηση θα έρθουν Σουηδοί να πετάξουν στην Ελλάδα.

«Οι Ισραηλινοί ήρθαν εδώ για να μάθουν, δεν έχει σημασία ποιος θα βγει πρώτος», ανέφερε σημειώνοντας πως τα παλιά χρόνια πήγαιναν στο Ικόνιο στην Τουρκία, και «μετά που τα έσπασαν με τους Τούρκους ήρθαν στην Ελλάδα».

Σχετικές ειδήσεις