ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ - Ιράν: Πώς «τρυπήθηκε» η ισραηλινή αεράμυνα - Νέες αναχαιτίσεις χθες βράδυ

Ισραήλ - Ιράν: Πώς «τρυπήθηκε» η ισραηλινή αεράμυνα - Νέες αναχαιτίσεις χθες βράδυ

Στην κόψη του ξυραφιού η σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν 

Μπορεί ο Ισραηλινός Στρατός να αποφάσισε να άρει τους περιορισμούς, που είχε θέσει σε εφαρμογή λίγο πριν από την επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ιράν, ωστόσο η κατάσταση παραμένει τεταμένη.

Ενώ ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις σχετικά με τη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν από τη μια εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες εν αναμονή των ισραηλινών αντιποίνων και από την άλλη καθίσταται ξεκάθαρο τι πληγές άφησε πίσω το μαζικό χτύπημα.

Σύμφωνα με το ABC News, μια ενημερωμένη πηγή μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ είπε ότι αρκετοί ιρανικοί πύραυλοι μπόρεσαν να διεισδύσουν στο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ. «Τουλάχιστον εννέα ιρανικοί πύραυλοι διείσδυσαν στην ισραηλινή αεράμυνα», αναφέρει το κανάλι, διευκρινίζοντας ότι ως αποτέλεσμα, αρκετές ισραηλινές αεροπορικές βάσεις υπέστησαν ζημιές.

«Πέντε πύραυλοι έπληξαν την αεροπορική βάση του Νεβατίμ, ο διάδρομος απογείωσης και ένα μεταφορικό αεροπλάνο C-130 υπέστησαν ζημιές σε μια αεροπορική βάση στην έρημο Νεγκέβ», αναφέρθηκε

Αναχαίτιση drone χθες βράδυ

Στο μεταξύ κατά τη διάρκεια της νύχτας, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη κατέρριψαν ένα drone που κατευθυνόταν προς τον Ισραήλ από τα ανατολικά, λέει ο στρατός.

Το IDF υποστηρίζει ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος παρακολουθήθηκε καθ' όλη τη διάρκεια του περιστατικού και δεν ακούστηκαν σειρές στο Ισραήλ, καθώς δεν υπήρχε κίνδυνος για τους αμάχους.

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν εκτοξευθεί στο Ισραήλ από μια ομάδα που υποστηρίζεται από τον Ιράν στο Ιράκ πολλές φορές εν μέσω του πολέμου στη Γάζα.

Οι αμερικανικές δυνάμεις, με την υποστήριξη των αντιτορπιλικών της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ, κατέστρεψαν χθες το βράδυ περισσότερα από 80 μη επανδρωμένα αεροσκάφη μονής κατεύθυνσης και τουλάχιστον έξι βαλλιστικούς πυραύλους με στόχο το Ισραήλ από το Ιράν και την Υεμένη, σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM).

Αυτό το σύνολο περιλαμβάνει έναν βαλλιστικό πύραυλο στο όχημα εκτόξευσης του και επτά UAV που καταστράφηκαν στο έδαφος πριν από την εκτόξευσή τους σε περιοχές που ελέγχονται από τους Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Υεμένη, αναφέρει η CENTCOM σε ανάρτηση στο X.

«Η CENTCOM παραμένει σε θέση να υποστηρίξει την άμυνα του Ισραήλ ενάντια σε αυτές τις επικίνδυνες ενέργειες του Ιράν. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλους τους περιφερειακούς εταίρους μας για να αυξήσουμε την περιφερειακή ασφάλεια», ανέφερε ο αμερικανικός στρατός.

Αποφασισμένο το Ισραήλ

Στο μεταξύ ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, διαβεβαιώνοντας ότι η ιρανική επίθεση άνευ προηγουμένου το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή δεν θα τον εκτρέψει από την επίτευξη των στόχων που έχουν οριστεί στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς.

«Μολονότι δεχτήκαμε επίθεση από το Ιράν, δεν χάσαμε από τα μάτια μας, ούτε για μια στιγμή, τη ζωτική αποστολή μας στη Γάζα, που συνίσταται να σώσουμε τους ομήρους μας που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς, εντολοδόχου του Ιράν», δήλωσε χθες βράδυ ο αρχιπλοίαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί, εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Ανήγγειλε την ανάπτυξη τις επόμενες ημέρες δυο επιπλέον ταξιαρχιών εφέδρων στον παλαιστινιακό θύλακα υπό πολιορκία. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, υπάρχουν όμηροι που κρατούνται στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας.

Διπλωματικές ζυμώσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε σήμερα την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε ξεχωριστές συνομιλίες με ομολόγους του από την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και την Τουρκία, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο Μπλίνκεν επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν την κλιμάκωση και θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την άμυνα του Ισραήλ.

Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι «η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου», καθώς «οι λαοί της περιοχής είναι αντιμέτωποι με αληθινό κίνδυνο απόλυτου, καταστροφικού πολέμου», καταδικάζοντας ξανά την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, στην οποία είδε «σοβαρή κλιμάκωση» και ταυτόχρονα τον αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, υπενθυμίζοντας το «απαραβίαστο» των διπλωματικών εγκαταστάσεων.

Σε ολονύκτια σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο απεσταλμένος του Ισραήλ Γκίλαντ Ερντάν είπε: «Η μάσκα της ιρανικής άρνησης έχει αφαιρεθεί. Τέρμα το κρύψιμο και η μπλόφα. Τέρμα η αποφυγή ευθυνών. Το Ιράν έχει επιτεθεί στο Ισραήλ από το δικό του κυρίαρχο έδαφος, δημόσια και περήφανα. Η μάσκα έπεσε. Το Ιράν, ο νούμερο ένα χορηγός της τρομοκρατίας παγκοσμίως, έχει αποκαλύψει το πραγματικό του πρόσωπο ως αποσταθεροποιητή της περιοχής και του κόσμου… Αυτή τη στιγμή είναι που ο κόσμος πρέπει να σταματήσει να αγνοεί τα εγκλήματα του Ιράν και να αναλάβει δράση», είπε.

Πρόσθεσε ότι «όλες οι τρομοκρατικές ομάδες που επιτίθενται στο Ισραήλ είναι πλοκάμια του ίδιου σιιτικού χταποδιού – του ιρανικού χταποδιού» και προέτρεψε τα μέλη να «επιβάλουν όλες τις πιθανές κυρώσεις στο Ιράν πριν να είναι πολύ αργά».

Αναλυτές χαρακτηρίζουν αναπόφευκτη την ανταπόδοση του Ισραήλ.

«Το μεγάλο ερώτημα δεν είναι μόνο το εάν θα δράσει το Ισραήλ, αλλά και το τι θα επιλέξει να κάνει», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Αμερικανός αξιωματούχος, διαβεβαιώνοντας πως οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν σε «οποιαδήποτε» τέτοια επιχείρηση.

Το Ιράν μοιάζει να έχει σκοπό να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση, κατά την άποψη του Νικ Χέρας, αναλυτή του αμερικανικού New Lines Institute for Strategy and Policy. Η επίθεση ήταν σχεδιασμένη «για να τη δει όλος ο κόσμος, αλλά όχι για να οδηγήσει στο ξέσπασμα πολέμου στην περιφέρεια», έκρινε.

Σχετικές ειδήσεις