ΚΟΣΜΟΣ

Οι Αμερικανοί γίνονται φτωχότεροι

Οι Αμερικανοί γίνονται φτωχότεροι

Κινητικότητα προς τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα καταγράφεται στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, επηρεάζοντας κυρίως τους λευκούς και τους νέους.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Pew που διενεργήθηκε σε 2.508 ενήλικες, όλο και περισσότεροι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται ότι ανήκουν στην εργατική τάξη. Το ένα τρίτο των συμμετεχόντων πιστεύει ότι ανήκει στην κατώτερη μεσαία τάξη ή σε χαμηλότερη τάξη έναντι του ενός τετάρτου πριν από τέσσερα χρόνια.

Τα κατώτερα στρώματα εργαζομένων εκτός του ότι έχουν αυξηθεί σε μέγεθος, έχει αλλάξει και η σύνθεσή τους. Για παράδειγμα, παρουσιάζεται σημαντική αύξηση στο ποσοστό των νέων κάτω των 30 ετών (39% έναντι 25% πριν από τέσσερα χρόνια), των λευκών (31%-23%) και των ισπανόφωνων (40%-30%).

Το ποσοστό των μαύρων που πιστεύουν ότι ανήκουν σε χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις δεν έχει μεταβληθεί από το 33% και πλέον λευκοί και μαύροι βρίσκονται σχεδόν στο ίδιο επίπεδο.

Όσον αφορά την πολιτική τους τοποθέτηση, είναι περισσότεροι οι Δημοκρατικοί που κάνουν αυτή την παραδοχή, όμως το ποσοστό των Ρεπουμπλικανών που θεωρούν ότι ανήκουν στις χαμηλότετρες κοινωνικές τάξεις είναι αυτό που αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία τέσσερα χρόνια: από 13% στο 23%.

Οι καιροί είναι δύσκολοι για τους φτωχότερους τονίζει το Ινστιτούτο: το 84% είδε τα εισοδήματα του να μειώνονται την χρονιά αυτή. Τα αντίστοιχα ποσοστά στη μεσαία και στην ανώτερη τάξη είναι 62% και 41% αντίστοιχα.

Οι λευκοί είναι οι πλέον απαισιόδοξοι για το μέλλον των παιδιών τους. Το 42% θεωρεί ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει. Το ίδιο πιστεύει το 25% των μαύρων και το 19% των ισπανόφωνων.