ΚΟΣΜΟΣ

Tι γράφει σήμερα ο Τουρκοκυπριακός Τύπος

Tι γράφει σήμερα ο Τουρκοκυπριακός Τύπος

Οι δηλώσεις του προέδρου του Ιδρύματος Οργανώσεων Εθελοντών της Τουρκίας, τα προβλήματα των εταιριών λεωφορείων που έχουν έδρα τους τη Λευκωσία, οι αυξήσεις στους μισθούς των «δημοσίων υπαλλήλων» και ο κίνδυνος που διατρέχουν άτομα που δανείζονται χρήματα από τοκογλύφους κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα του τ/κ Τύπου.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Η Κύπρος είναι για μας επαρχία», αναφέρεται στην επίσκεψη που πραγματοποιεί στα κατεχόμενα ο πρόεδρος του Ιδρύματος Οργανώσεων Εθελοντών της Τουρκίας Χαμζά Άκμπουλουτ, ο οποίος δήλωσε ότι θεωρούν την Κύπρο μια επαρχία της Τουρκίας όπως όλες οι υπόλοιπες, αλλά οι λαοί των δύο χωρών δεν γνωρίζουν αρκετά καλά ο ένας τον άλλο.

Αλλού γράφει ότι ο Οζάν Τζεϊχούν, ο οποίος ενεργεί ωσάν να είναι εκπρόσωπος του Ερντογάν στο νησί, εξέφρασε την στήριξή του στον Ιρσέν Κιουτσιούκ γιατί - όπως εξήγησε - είναι αυτός που θα δώσει τέλος στη «δυναστεία του Έρογλου». Αναφέρει ακόμα ότι μετά την επιταγή 1 εκατομμυρίου ΤΛ (περίπου 400 χιλιάδες Ευρώ) χωρίς αντίκρισμα απαγορεύτηκε πλέον στο «δήμο» Λευκωσίας να χρησιμοποιεί επιταγές.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Έχουν και αυτοί βάσανα», γράφει ότι οι ιδιοκτήτες αλλά και οι οδηγοί των εταιριών λεωφορείων που έχουν έδρα τους τη Λευκωσία αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν το επάγγελμα. Επιπλέον επισημαίνουν το γεγονός ότι ενώ στην Ευρώπη τα οχήματα είναι σύγχρονα, στα κατεχόμενα ακόμα χρησιμοποιούν παλιά μοντέλα λεωφορείων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι, ο «πρωθυπουργός» Ιρσέν Κιουτσιούκ συναντήθηκε με τον πολιτικό του αντίπαλο Αχμέτ Κασίφ στην κηδεία του 40χρονου Βελεντίν Χιουντάν, ο οποίος πέθανε μετά από καρδιακή προσβολή. Αλλού αναφέρεται στο μνημόνιο που συμφωνήθηκε μεταξύ του Ερντογάν και του Σαμαρά και στη συνάντηση των Υπουργικών Συμβουλίων – όπως αναφέρεται - των δύο χωρών το Μάρτιο.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Πικρή χαρά για τους μισθούς», γράφει ότι παρόλο που δόθηκαν οι αυξήσεις στους μισθούς των «δημοσίων υπαλλήλων» και των συνταξιούχων, αναφέρει ότι πολλοί συνταξιούχοι απογοητεύτηκαν από το αποτέλεσμα αφού ενώ περίμεναν αύξηση των 100 ΤΛ (περίπου 40 Ευρώ), η αύξηση που πήραν κυμαίνεται μεταξύ 40-80 ΤΛ (περίπου 15-30 Ευρώ). Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του προέδρου του Ιδρύματος Οργανώσεων Εθελοντών της Τουρκίας Χαμζά Άκμπουλουτ, ο οποίος βρίσκεται στα κατεχόμενα και οποίος είπε ότι θεωρούν την Κύπρο μια επαρχία της Τουρκίας. Ο «πρωθυπουργός» Κιουτσιούκ του απάντησε ότι αν δεν βρεθεί λύση, τότε η αναγνώριση του ψευδοκράτους θα βρεθεί στην ημερήσια διάταξη. Αλλού γράφει ότι η «υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών» των κατεχομένων μετά από επιχείρηση συνέλαβε εμπόρους ναρκωτικών στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Με τίτλο «Ή φυλακή ή σφαίρα», η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) αναφέρεται στον κίνδυνο που διατρέχει μεγάλος αριθμός ατόμων που δανείστηκε χρήματα από τοκογλύφους στα κατεχόμενα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι αυτά τα άτομα εκτός του ότι ζουν συνέχεια με το φόβο της φυλάκισης, παράλληλα έχουν δεχτεί απειλές εναντίον της ζωής τους. Επίσης αναφέρεται στις δηλώσεις του Έρογλου σχετικά με την ίδρυση εθνικού κέντρου θαλάσσιας επιτήρησης στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Έρογλου προειδοποιεί τους Ελληνοκύπριους ότι σε περίπτωση που δημιουργηθεί οποιαδήποτε κατάσταση η οποία να θίγει τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, τέτοιου είδους κέντρα δεν θα είναι αρκετά για να τους προστατέψουν.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Η απογοήτευση του συνταξιούχου», αναφέρει ότι η ενώ ψευδοκυβέρνηση είχε υποσχεθεί ίση αύξηση στους μισθούς, έκανε το αντίθετο αφού έδωσε μεγάλη αύξηση στους ψηλούς μισθούς και μικρή αύξηση στους χαμηλούς μισθούς, ενισχύοντας έτσι το χάσμα που ήδη υπήρχε μεταξύ των μισθών. Ακόμα αναφέρεται στις δηλώσεις του πρόεδρου του Ιδρύματος Οργανώσεων Εθελοντών της Τουρκίας Χαμζά Άκμπουλουτ, ο οποίος δήλωσε ότι θεωρούν την Κύπρο μια επαρχία της Τουρκίας όπως όλες οι υπόλοιπες.

ΠΗΓΗ icyprus