ΚΟΣΜΟΣ

Προσπάθειες για να επιλυθεί η εσωτερική κρίση στην Παλαιστινιακή Αρχή

Προσπάθειες για να επιλυθεί η εσωτερική κρίση στην Παλαιστινιακή Αρχή

Στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, θα συναντηθούν σήμερα ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ο πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ σε μια προσπάθεια να επιλυθεί η διαφορά που οδήγησε τον Φαγιάντ να εξετάσει το ενδεχόμενο της παραίτησης, ανέφερε παλαιστινιακή πηγή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, επικοινώνησε τηλεφωνικά το βράδυ της Παρασκευής με τον πρόεδρο Αμπάς για να τον ρωτήσει σχετικά με τις ενέργειες για την επίλυση της κρίσης με τον πρωθυπουργό.

Η Ουάσινγκτον είχε ήδη παρέμβει από την Πέμπτη στην κρίση στα υψηλά κλιμάκια της Παλαιστινιακής Αρχής, ζητώντας ο Φαγιάντ, ο οποίος έχει τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, να μην παραιτηθεί.

Η κρίση στις σχέσεις του Αμπάς με τον Φαγιάντ ξέσπασε στις 2 Μαρτίου, όταν υπέβαλε την παραίτησή του ο υπουργός Οικονομικών, Ναμπίλ Κασίς, την οποία έκανε μεν δεκτή ο πρωθυπουργός, αλλά ματαίωσε ο πρόεδρος.

Ένας ανώτερος παλαιστίνιος αξιωματούχος, ανέφερε ότι ο Σαλάμ Φαγιάντ έχει ετοιμάσει μια επιστολή παραίτησης προς τον πρόεδρο Αμπάς από το τέλος Μαρτίου.

Ο Φαγιάντ, δήλωσε ο αξιωματούχος, και αυτός υπό τον όρο της ανωνυμίας, «είχε έτοιμη την παραίτησή του από τις 23 Μαρτίου», αλλά καθυστέρησε καθώς αρχικά έγινε το ταξίδι του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη Μέση Ανατολή και ακολούθησε το ταξίδι του Μαχμούντ Αμπάς στο εξωτερικό.