ΚΟΣΜΟΣ

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Αύριο ορίζεται νέος πρόεδρος

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Αύριο ορίζεται νέος πρόεδρος

Το μεταβατικό κοινοβούλιο της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας θα επιλέξει αύριο, μεταξύ οκτώ υποψηφίων, τον νέο μεταβατικό πρόεδρο της χώρας ο οποίος θα αναλάβει το δύσκολο καθήκον να επαναφέρει την τάξη και να σταματήσει τη βία που συνεχίζεται αμείωτη, παρά την ανάπτυξη διεθνών δυνάμεων στην περιοχή.


Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να εγκρίνει την αποστολή τουλάχιστον 500 στρατιωτών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία για να βοηθήσουν τους 1.600 Γάλλους στρατιώτες της επιχείρησης Sangaris και τους 4.400 της αφρικανικής δύναμης Misca.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (CNT, το προσωρινό κοινοβούλιο) θα εκλέξει τον νέο πρόεδρο στη θέση του παραιτηθέντος Μισέλ Τζοτοντιά ο οποίος κατηγορείται από τη διεθνή κοινότητα ότι δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει τις βιαιότητες μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων.

Από τους 24 πολιτικούς, επιχειρηματίες και άλλους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να αναλάβουν το δύσκολο καθήκον, το CNT ενέκρινε τις υποψηφιότητες μόνο 8. Μεταξύ αυτών είναι η δήμαρχος του Μπαγκουί Κατρίν Σαμπά Πανζά και οι Σιλβέν Πατασέ και Ντεζιρέ Κολινγκμπά, οι γιοι των πρώην προέδρων Ανζ-Φελίξ Πατασέ (1993-2003) και Αντρέ Κολινγκμπά (1981-1993).

Αρκετές πιθανότητες συγκεντρώνει και η υποψηφιότητα του Εμίλ Γκρο Ραϊμόν Νακομπό, ενός τραπεζίτη και πρώην στενού συνεργάτη του προέδρου Κολινγκμπά, υπέρ του οποίου εκφράστηκαν πολλοί από τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην πρωτεύουσα την Παρασκευή.
Το κοινοβούλιο είχε θέσει μια σειρά περιορισμών που απέκλειε πάρα πολλούς πολιτικούς από τη διεκδίκηση της προεδρίας: αποκλείονταν όσοι είχαν αναλάβει πολιτική θέση επί προεδρίας του Τζοτοντιά, οι αρχηγοί των κομμάτων, οι εν ενεργεία στρατιωτικοί και όσοι συμμετείχαν σε πολιτοφυλακές ή σε επαναστάσεις τα τελευταία 20 χρόνια.

Αύριο το πρωί ο καθένας από τους οκτώ υποψηφίους θα έχει στη διάθεσή του 10 λεπτά για να παρουσιάσει στους βουλευτές το πρόγραμμά του. Θα ακολουθήσει μυστική ψηφοφορία, σε έναν μοναδικό γύρο, και πρόεδρος θα ανακηρυχθεί όποιος λάβει τις περισσότερες ψήφους.

Η πρόεδρος του CNT Λεά Κουγιασούμ Ντουμτά τόνισε ότι κανένα μέλος του μεταβατικού κοινοβουλίου δεν θα μετάσχει στη νέα κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο νέος πρόεδρος της χώρας.