ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ουκρανία: Επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Σε επείγουσα συνεδρίαση συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ουκρανίας ο πρόεδρος της χώρας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ.

Φιλορώσοι αυτονομιστές πέρασαν στην επίθεση, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο της πόλης Σλαβιάνσκ και καταλαμβάνοντας την έδρα της αστυνομίας στο Ντονέτσκ, ενώ έξι ημέρες μετά την πρώτη σειρά επιθέσεων και καταλήψεων (έπειτα από τις οποίες ανακήρυξαν «κυρίαρχη δημοκρατία»), οι φιλορώσοι ακτιβιστές κατέλαβαν και την έδρα των δυνάμεων ασφαλείας στο Ντονέτσκ, αλλά και ένα αστυνομικό τμήμα στο Σλαβιάνσκ, υψώνοντας τη ρωσική σημαία, υπό την επευφημίες του πλήθους που φώναζε «Ρωσία, Ρωσία».

Παράλληλα, άνδρες οπλισμένοι με αυτόματα όπλα, έστησαν οδοφράγματα από λάστιχα αυτοκινήτων και σάκους με άμμο σε οδικές αρτηρίες της πόλης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Οι ένοπλοι, ντυμένοι με συνδυασμούς στρατιωτικών και μη ενδυμάτων, ελέγχουν τα αυτοκίνητα που εισέρχονται στην πόλη, προερχόμενα από τις πόλεις Λουχάντσκ και Ντονέτσκ.

Από την πλευρά της, η δήμαρχος της πόλης Σλαβιάνσκ δήλωσε ότι όλοι οι κάτοικοι βρίσκονται με το μέρος των φιλορώσων ακτιβιστών και προειδοποίησε ότι σε περίπτωση αστυνομικής επέμβασης όλοι μαζί θα προστατεύσουν τους καταληψίες.

Την ίδια ώρα η Ουκρανία θεωρεί τις επιθέσεις φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία «επιθετική ενέργεια της Ρωσίας», όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβακόφ.

«Μονάδες των υπουργείων Αμυνας και Εσωτερικών επεξεργάζονται επιχειρησιακό σχέδιο απάντησης», δήλωσε σε μήνυμά του στη σελίδα του στο Facebook ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών.

Διαβάστε ακόμα:

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Ντόνετσκ