ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί οι Ρωσίδες επιλέγουν τους 'Ελληνες γαμπρούς;

Γιατί οι Ρωσίδες επιλέγουν τους 'Ελληνες γαμπρούς;

Οι Ρωσίδες προτιμούν τους ξένους για να παντρευτούν. Ανάμεσά τους και τους 'Ελληνες, αφού λένε πως είναι καλοί μπαμπάδες...

Οι πιο δημοφιλείς υποψήφιοι γαμπροί για τις Ρωσίδες είναι οι Αμερικανοί, οι Γερμανοί και οι Ιταλοί. Οι γυναίκες προτιμούν τους ξένους ως συζύγους εξαιτίας της δύσκολης κοινωνικής και δημογραφικής κατάστασης. Επίσης, όπως αναφέρουν ειδικοί, στη Ρωσία η γυναίκα ανάμεσα στα 30 με 50, θεωρείται πλέον ακατάλληλη για νύφη, ενώ για τους ξένους η ηλικία αυτή δεν αποτελεί πρόβλημα.

Η κοινωνιολογική έρευνα, την οποία πραγματοποίησε το Πανρωσικό Κέντρο μελέτης της κοινής γνώμης στις 12 Ιουνίου, έδειξε ότι πάνω από τις μισές Ρωσίδες (62%) θεωρούν ότι μπορεί κάποια να είναι πατριώτισσα και ταυτόχρονα να θέλει να παντρευτεί έναν ξένο. Κατά τη γνώμη τους, η αγάπη για την πατρίδα δεν πρέπει να εμποδίζει την οικογενειακή ευτυχία στο εξωτερικό.

Για χάρη των παιδιών

«Μετοίκησα με την κόρη και τον ρώσο σύζυγό μου στη Γερμανία όταν ήμουν 37 ετών», διηγείται η Ρωσίδα Αρίνα (η οποία ζήτησε να μην αποκαλυφθεί το πλήρες όνομά της). «Ο άντρας μου ήταν μουσικός και ήθελε να κάνει μια πετυχημένη καριέρα. Ύστερα από δυο χρόνια εγκατασταθήκαμε στο Βερολίνο, αρχίσαμε να μιλάμε γερμανικά στο βασικό επίπεδο. Ο σύζυγος πήγαινε τακτικά σε περιοδείες, και τελικά χωρίσαμε. Αποφάσισα να μείνω να ζήσω στη Γερμανία, για χάρη της κόρης μου».

Η Αρίνα γνώριζε Γερμανούς μέσω των σάιτ γνωριμιών, πήγε σε ένα-δυο ραντεβού, αλλά δεν βγήκε τίποτα. «Συνήθως οι άντρες αποδεικνύονταν μεγαλύτεροι απ’ ότι υποδείκνυαν στα προφίλ τους -αναφέρει η κοπέλα- και είχαν ανάγκη, όχι από ρομαντική σχέση, αλλά από μια γυναίκα για να τους κάνει τις δουλειές τους σπιτιού. Πήγα να σπουδάσω, αναγνώρισα το ρωσικό μου πτυχίο στη Γερμανία και αυτό το υπέδειξα στην ιστοσελίδα γνωριμιών. Ο αριθμός αυτών που επιθυμούσαν να γνωριστούν μαζί μου μειώθηκε κατά 5 φορές, μια-δυο αιτήσεις την ημέρα, αντί 10-15 που ήταν πριν. Μεταξύ αυτών ήταν και εκείνη του μελλοντικού μου συζύγου. Στην πρώτη συνάντηση μου χάρισε ένα μεγάλο μπουκέτο τριαντάφυλλα. Πλέον, εδώ και αρκετά χρόνια ζούμε μαζί στο σπίτι του. Δεν κατάφερα τελικά να βρω μια μόνιμη δουλειά, αλλά απασχολούμαι με τις δουλειές του σπιτιού. Ο σύζυγός μου εργάζεται σε δικηγορικό γραφείο, πληρώνει όλους του λογαριασμούς τους σπιτιού και κάθε μήνα δίνει σε μένα και την κόρη μου ένα ποσό για τα τρέχοντα έξοδά μας».

Από την Ελλάδα με αγάπη

Οι κοπέλες που βρήκαν την οικογενειακή ευτυχία στο εξωτερικό, δεν εγκαταλείπουν απαραίτητα για πάντα τη Ρωσία. Υπάρχουν ιστορίες που μετά από χρόνια επιστρέφουν στην πατρίδα και φέρνουν μαζί τους όλη την οικογένεια. Μια τέτοια ιστορία συνέβη στη Μαρία από το Νίζνι Νόβγκοροντ.

«Γνωρίστηκα με τον μελλοντικό σύζυγό μου στην Ελλάδα, στη διάρκεια των διακοπών», αναφέρει η Μαρία. «Ήμουν τότε στα 30, και αυτός 37. Μετά, αρχίσαμε να αλληλογραφούμε με e-mail και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε οικογένεια. Άφησα τη δουλειά και έφυγα για να ζήσω με το αγαπημένο μου πρόσωπο στην Ελλάδα, όπου και αποκτήσαμε παιδί. Οι Έλληνες είναι απίστευτοι μπαμπάδες. Ο άντρας μου με βοήθαγε στα πάντα. Τα οικιακά καθήκοντα στην Ελλάδα συνηθίζεται να μοιράζονται. Όταν το 2008 ξέσπασε στην Ευρώπη η οικονομική κρίση, απέλυσαν τον άντρα μου από τη δουλειά και η ανεύρεση νέας εργασίας ήταν πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση, γι’ αυτό και φύγαμε για να ζήσουμε στη Ρωσία. Σήμερα ζούμε και εργαζόμαστε στη Ρωσία, ενώ στην Ελλάδα πηγαίνουμε τα καλοκαίρια για διακοπές. Το σημαντικό δεν είναι παντρευτείς κάποιον επειδή είναι ξένος, αλλά τον άνθρωπο εκείνο με τον οποίο αγαπιέσαι, και τότε δεν έχει σημασία όπου και να ζείτε».

Γάμος α λα Ρώσικα!

Οι αναλυτές του διεθνούς γραφείου γνωριμιών γάμου «Love Mage» θεωρούν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι Ρωσίδες επιθυμούν να παντρευτούν Αμερικάνο, δεύτεροι πιο δημοφιλείς μνηστήρες είναι οι Γερμανοί, και στην τρίτη θέση είναι οι Ιταλοί. Οι ξένοι που επιθυμούν να νυμφευτούν με Ρωσίδα, συνήθως θέλουν αυτές να μιλούν καλά την ξένη γλώσσα, να είναι ικανές σε δύσκολες περιστάσεις να τις χαρακτηρίζει θετική διάθεση, να είναι εγκρατείς, επιμελείς και προσεκτικές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του γραφείου, η μόδα για τους γάμους με ξένους εμφανίστηκε μεταξύ των Ρωσίδων στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Ως το 2004, αυτή η επιθυμία των Ρωσίδων ελαφρώς μειώθηκε, γεγονός που οι ειδικοί το συνδέουν με την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας και επομένως με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού.

Η γνωριμία με έναν αλλοδαπό μπορεί να γίνει στη διάρκεια των διακοπών, στη δουλειά -αν κάτι τέτοιο προϋποθέτουν οι ιδιαιτερότητες της εργασίας- ενώ ο πιο προσιτός τρόπος είναι μέσω του διαδικτύου. Η αναζήτηση του συζύγου γίνεται στα κοινωνικά δίκτυα, στα σχετικά φόρουμ και στα σάιτ γνωριμιών. Ορισμένες απευθύνονται σε εξειδικευμένα πρακτορεία.

Οι παράγοντες ηλικίας και … αλκοόλ

Η Σβετλάνα Χουντιακόβα, διευθύντρια του διεθνούς πρακτορείου γνωριμιών με σκοπό το γάμο, «Σβετλάνα», ανέφερε ότι το 90% των πελατών της εταιρίας της, είναι γυναίκες από τη Ρωσία και άντρες από την Ευρώπη. «Οι γυναίκες που θέλουν να παντρευτούν ξένο –εξηγεί- έχουν τριτοβάθμια εκπαίδευση, εργασία και οικονομική επάρκεια. Οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 30 μέχρι 50. Στη Ρωσία οι άντρες τις θεωρούν ήδη μεγάλες και δεν επιθυμούν γάμο μαζί τους, αλλά στην Ευρώπη, οι ίδιοι οι άντρες στην ηλικία των 30 μόλις αρχίζουν να σκέφτονται τη δημιουργία οικογένειας».

shutterstock 138472727 468

Τι ψάχνουν στις διακοπές τους οι Ρωσίδες

Σύμφωνα με τα στατιστικά του πρακτορείου γάμου, το 60% των αιτήσεων που δέχεται, προέρχεται από κοπέλες της περιφέρειας, και ένα 40% από τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη. Εκπρόσωπός του, ανέφερε ότι «οι κοπέλες από τη ρωσική επαρχία είναι λιγότερο απαιτητικές προς τους άντρες της επιλογής τους. Από τη μία, στην επαρχία έχουν λιγοστές πιθανότητες να βρουν καλή δουλειά και να δημιουργήσουν καριέρα, και από την άλλη, οι άντρες εκεί έχουν προβλήματα με το αλκοόλ».

Η Άλλα Λουκίτσεβα, δικηγόρος και ειδικός σε θέματα διεθνούς Δικαίου, του Δικηγορικού Συλλόγου της Μόσχας «Soglasie», αναφέρει ότι οι Ρωσίδες κατά κανόνα δεν χρησιμοποιούν τις νομικές υπηρεσίες όταν καταχωρούν τους γάμους με αλλοδαπούς. Σύμφωνα με τη δικηγόρο, πριν το γάμο οι κοπέλες είναι ερωτευμένες και δεν κοιτούν θέματα πρακτικής φύσης, όπως η σύμβαση γάμου ή το οικονομικό ιστορικό του εκλεκτού τους. Αυτό μάλιστα, μελλοντικά τους προκαλεί προβλήματα.

«Οι γυναίκες που παντρεύονται για παράδειγμα υπηκόους της Αιγύπτου, Αλγερίας, Συρίας ή του Ιράν -λέει η Άλλα Λουκίτσεβα- σε περίπτωση διαζυγίου δεν μπορούν να πάρουν μαζί το παιδί τους στη Ρωσία, καθώς οι τοπικοί νόμοι δεν το επιτρέπουν. Ενώ εκείνες που επιλέγουν για σύντροφο της ζωής τους Ευρωπαίους ή Αμερικάνους, συνήθως ξεχνούν να ελέγξουν αν ο μελλοντικός τους σύζυγος έχει λευκό ποινικό μητρώο, αν έχει κάποιο μεγάλο οικονομικό χρέος και γενικά κατά πόσο φερέγγυα είναι η οικονομική του κατάσταση και διαχείριση. Ορισμένες λοιπόν λαμβάνουν ειδοποιήσεις από το δικαστήριο που τις υποχρεώνουν να πληρώσουν σημαντικό μέρος από το μισθό τους για το δάνειο που έχει πάρει ο νέος σύζυγος».

πηγη Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ

Διαβάστε επίσης

Εκπαίδευση Ρώσων στα σκάφη αμφίβιων επιχειρήσεων Mistral (βίντεο)