ΚΟΣΜΟΣ

Μπαχρέιν: Οργανώσεις ζητούν τη χωρίς όρους απελευθέρωση της αντιφρονούσας αλ Χαουάτζα

Μπαχρέιν: Οργανώσεις ζητούν τη χωρίς όρους απελευθέρωση της αντιφρονούσας αλ Χαουάτζα

Ανοικτή επιστολή στον βασιλιά του Μπαχρέιν, ζητώντας να αφεθεί ελεύθερη η σιίτισσα αντιφρονούσα Μάριαμ αλ Χαουάτζα, η δίκη της οποίας αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου, απέστειλαν μη κυβερνητικές οργανώσεις από εξήντα χώρες, όπως ανακοίνωσαν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF).

Η Χαουάτζα, συνδιευθύντρια του Κέντρου του Κόλπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που έχει και δανέζικη υπηκοότητα, συνελήφθη στις 30 Αυγούστου μόλις αφίχθη στο αεροδρόμιο της Μανάμα, ενώ ο πατέρας της, που έχει καταδικαστεί σε ισόβια, ξεκίνησε απεργία πείνας.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, κατηγορείται ότι επιτέθηκε εναντίον ενός αστυνομικού και κινδυνεύει αν κριθεί ένοχη να καταδικαστεί σε πέντε χρόνια κάθειρξη.

Οι 155 οργανώσεις που υπέγραψαν την επιστολή προς τον βασιλιά Χάμαντ μπιν Ίσα αλ Χαλίφα «καταδικάζουν» τη σύλληψη της Χαουάτζα, η οποία καταγγέλλουν ότι έγινε για «πολιτικούς λόγου», ζητώντας «την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωσή της».

«Πιστεύουμε ότι η Μάριαμ αλ Χαουάτζα προσάγεται στη δικαιοσύνη επειδή ασκεί τα νόμιμα δικαιώματά της, της ελευθερίας της έκφρασης και του συνέρχεσθαι», επισημαίνουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, εκφράζοντας παράλληλα την «αλληλεγγύη» τους προς την ακτιβίστρια «και προς όλους τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είναι άδικα φυλακισμένοι» στο Μπαχρέιν.

Η Χαουάτζα έχει επικρίνει επανειλημμένα στο εξωτερικό τις αρχές στη Μανάμα, οι οποίες προσπαθούν να καταστείλουν το κίνημα αμφισβήτησης των σιιτών που ξεκίνησε μετά το ξέσπασμα της Αραβικής Άνοιξης με αίτημα την εγκαθίδρυση συνταγματικής μοναρχίας στο Μπαχρέιν.

Διαβάστε ακόμα:

Λιχτενστάιν: Θανατηφόρο… τυρί σκορπά τρόμο στις Αρχές!

Βρετανία: Δυστύχημα με supercar που «κόβει» την ανάσα (pics+vid)

Μεξικό: Εντοπίστηκε το σπανιότερο θαλάσσιο πλάσμα! (pics+vid)

Βρετανία: Ανακάλυψε «alien» στην κουζίνα του σπιτιού του! (pics)

Αυστραλία: Κροκόδειλος τούς «έκοψε» το αίμα στη μέση του δρόμου (vid)