ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Σκηνές «αποκάλυψης» στο Χαλέπι – «Έσπασε» η εκεχειρία (Vids+Pics)

Συρία: Σκηνές «αποκάλυψης» στο Χαλέπι – «Έσπασε» η εκεχειρία (Vids+Pics)

Ειδήσεις | Χαλέπι:Οι κάτοικοι του ανατολικού Χαλεπίου που βρίσκεται ακόμη υπό τον μερικό έλεγχο των ανταρτών φτιάχνουν πυρετωδώς τις βαλίτσες τους και καίνε όσα από τα υπάρχοντά τους δε μπορούν να κουβαλήσουν μαζί τους λίγο πριν εγκαταλείψουν την περιοχή, φοβούμενοι λεηλασίες από τον συριακό στρατό και τους συμμάχους τους ιρανούς πολιτοφύλακες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

ΖΩΝΤΑΝΟΙ-ΝΕΚΡΟΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΜΑΧΟΙ ΧΩΡΙΣ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ - ΚΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΙ ΓΕΜΑΤΑ ΠΤΩΜΑΤΑ - ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΟΥΝ

Από αργά χθες το βράδυ (13/12) που ανακοινώθηκε η συμφωνία για την εκκένωση της περιοχής, οι κάτοικοι του ανατολικού Χαλεπίου έβαζαν φωτιά στα προσωπικά τους είδη που δεν μπορούσαν να πάρουν μαζί τους, όπως φωτογραφίες, βιβλία, ρούχα, ακόμη κι ένα αυτοκίνητο, σίγουροι ότι δε θα τους επιτραπεί να επιστρεψουν, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Reuters αυτόπτης μάρτυρας.

Η εκεχειρία και η συμφωνία εκκένωσης της περιοχής, η οποία συνήφθη μεταξύ της Ρωσίας -του ισχυρότερου συμμάχου του σύρου προέδρου- και της Τουρκίας, τερμάτισε για λίγες μόλις ώρες τις πολυετείς ένοπλες συγκρούσεις στην περιοχή και χάρισε στον Άσαντ τη μεγαλύτερη νίκη του έπειτα από πέντε χρόνια πολέμου και πλέον.

(Δείτε συγκλονιστικό βίντεο από drone)

Δεν απομακρύνθηκαν οι αντάρτες – Φόβοι για μακελειό

Η εκκένωση της περιοχής αναμενόταν να ξεκινήσει σήμερα τα ξημερώματα αλλά καθυστέρησε για λόγους που ακόμη δεν έχουν αποσαφηνιστεί, πιθανόν λόγω τον φόβων αντιποίνων κατά την αποχώρηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μια συμφωνία που υπεγράφη υπό την αιγίδα της Ρωσίας και της Τουρκίας, η οποία ανακοινώθηκε την Τρίτη το βράδυ (13/12), προέβλεπε την απομάκρυνση των αμάχων και των ανταρτών που βρίσκονταν στον τελευταίο θύλακα του ανατολικού Χαλεπιού.

Η απομάκρυνσή τους αναμενόταν να ξεκινήσει σήμερα στις 05:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τοπικές πηγές.

Όμως τρεις ώρες αργότερα ο συριακός στρατός ξεκίνησε και πάλι τις μάχες στο Χαλέπι αφού οι αντάρτες εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις, ανακοίνωσε ο ρωσικός στρατός. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι αντάρτες ξεκίνησαν και πάλι τις εχθροπραξίες τα ξημερώματα και ο συριακός στρατός απώθησε τις επιθέσεις τους.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο συριακός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του για να καμφθεί η αντίσταση σε συνοικίες του Χαλεπιού που εξακολουθούν να ελέγχουν οι αντάρτες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Το Ρωσικό Κέντρο Συμφιλίωσης κατήγγειλε από την πλευρά του ότι κάποιοι αντάρτες στο Χαλέπι παραβίασαν τη συμφωνία και εκμεταλλεύτηκαν την εκεχειρία για να ανασυνταχθούν και να ξεκινήσουν και πάλι τις επιθέσεις.

«Όταν έφτασαν τα μέσα μεταφοράς στο σημείο που είχε συμφωνηθεί ότι θα γίνει η επιβίβαση, οι αντάρτες ξεκίνησαν τους βομβαρδισμούς. Εκμεταλλευόμενοι την εκεχειρία, οι αντάρτες ανασυντάχθηκαν τα ξημερώματα και επανέλαβαν τις εχθροπραξίες, προσπαθώντας να σπάσουν τον κλοιό του συριακού στρατού προς τα βορειοδυτικά», επεσήμανε στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο στρατός απώθησε την επίθεση και συνεχίζει την επιχείρησή του για την απελευθέρωση του ανατολικού Χαλεπιού.

(ΠΡΟΣΟΧΗ! ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ!)

Ομάδες ανταρτών στο Χαλέπι κατηγόρησαν τις σιιτικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζει το Ιράν για την καθυστέρηση στην εκκίνηση της διαδικασίας απομάκρυνσης των αμάχων και των ανταρτών.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr

Η πρώτη σημαντική νίκη υπέρ του Άσαντ

Η εκεχειρία που συμφωνήθηκε χθες το βράδυ μεταξύ των στρατευμάτων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και των ανταρτών, υπό την αιγίδα της Ρωσίας και της Τουρκίας συμμάχων τους αντιστοίχως, έβαλε προσωρινό τέλος σε χρόνια μαχών στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας και προσέφερε στον Άσαντ τη μεγαλύτερη νίκη του εδώ και πέντε χρόνια.

Ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του σημειώνουν σημαντικές νίκες στο Χαλέπι τις τελευταίες εβδομάδες, ανακαταλαμβάνοντας τη μία μετά την άλλη τις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες.

Με την ανακατάληψη της πόλης ο Άσαντ εκμεταλλεύθηκε την ισχύ του στρατιωτικού του συνασπισμού, με τη βοήθεια της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας και αρκετών σιιτικών πολιτοφυλακών από όλη την περιοχή.

Κάποιες ομάδες των ανταρτών υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, την Τουρκία και τις μοναρχίες του Κόλπου, όμως η υποστήριξη που δέχονταν δεν μπόρεσε να συγκριθεί με την άμεση στρατιωτική εμπλοκή της Μόσχας υπέρ του Άσαντ.

Η απόφαση της Ρωσίας πριν από 18 μήνες να αναπτύξει την πολεμική της αεροπορία στη Συρία ωφέλησε σημαντικά τον Άσαντ. Εκτός από το Χαλέπι ο συριακός στρατός έχει ανακαταλάβει φέτος και άλλα προπύργια των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό.

Παρόλα αυτά ο Άσαντ έχει «πολύ δρόμο» για να κερδίσει πίσω το έδαφος που έχει χάσει στη Συρία, καθώς μεγάλες περιοχές παραμένουν υπό τον έλεγχο ένοπλων οργανώσεων, μεταξύ αυτών και το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Η Ρωσία θεωρεί την ανακατάληψη του Χαλεπιού μεγάλη νίκη εναντίον των ανταρτών, όμως ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει «σύγχρονο κακό» τη βία που σημειώνεται στην πόλη αυτή που ήταν πολιορκημένη και βομβαρδιζόταν επί μήνες.

Εξάλλου η εκδίωξη των ανταρτών από τις συνοικίες που είχαν υπό τον έλεγχό τους στο Χαλέπι έχει προκαλέσει τη μαζική φυγή των αμάχων παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, μια κρίση την οποία ο ΟΗΕ χαρακτήρισε «απόλυτη διάλυση της ανθρωπότητας». Στην περιοχή υπάρχει έλλειψη τροφίμων και νερού, ενώ όλα τα νοσοκομεία έχουν κλείσει.

Σχετικές ειδήσεις