ΚΟΣΜΟΣ

Ραχόι: Η Καταλονία θα παραμείνει υπό κηδεμονία, αν ο Πουτζντεμόν επανεκλεγεί

Ραχόι: Η Καταλονία θα παραμείνει υπό κηδεμονία, αν ο Πουτζντεμόν επανεκλεγεί

Ο Ραχόι προειδοποιεί την Καταλονία...

Η αυτονομία της Καταλονίας θα παραμείνει υπό αναστολή, αν ο Κάρλες Πουτζντεμόν, που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιφέρειας από την Ισπανία, επιχειρήσει να την κυβερνήσει από τις Βρυξέλλες, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής της ισπανικής συντηρητικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι.

Μιλώντας ενώπιον αιρετών του Λαϊκού Κόμματός (PP) του, ο Μαριάνο Ραχόι δήλωσε πως ο μελλοντικός πρόεδρος της Καταλονίας πρέπει να «αναλάβει τα καθήκοντά του» και να το κάνει «φυσικά» (με φυσική παρουσία), γιατί «δεν μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά του από τις Βρυξέλλες».

«Αν δεν το κάνει, το άρθρο 155 θα παραμείνει σε ισχύ», είπε ο Μαριάνο Ραχόι, αναφερόμενος στο άρθρο του Συντάγματος βάσει του οποίου η περιφέρεια στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας τέθηκε υπό κηδεμονία στις 27 Οκτωβρίου.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν, πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης που παύθηκε όταν η Καταλονία τέθηκε υπό επιτροπεία, βρίσκεται από τότε στο Βέλγιο προκειμένου να διαφύγει από τις διώξεις εις βάρος του για εξέγερση και στάση.

Στις πρόωρες περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν στις 21 Δεκεμβρίου, οι αυτονομιστές εξασφάλισαν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών του καταλανικού κοινοβουλίου και η λίστα του Κάρλες Πουτζντεμόν έφθασε στην πρώτη θέση μεταξύ των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Ο Πουτζντεμόν, που κινδυνεύει να συλληφθεί αν επιστρέψει στην Ισπανία, θέλει να αναλάβει καθήκοντα εξ αποστάσεως, μια επιλογή που δεν πείθει τον κύριο σύμμαχό του, τη Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας, και την οποία η αντιπολίτευση και η κεντρική κυβέρνηση δεσμεύθηκαν να προσβάλουν ενώπιον της δικαιοσύνης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Στην περίπτωση που κάποιος ισχυριστεί πως ο Πουτζντεμόν μπορεί να συμμετάσχει από τις Βρυξέλλες σε μια κοινοβουλευτική συζήτηση για την ανάληψη αξιώματος, η κυβέρνηση θα προσβάλει αμέσως αυτή την παράλογη απόφαση», είπε ο Μαριάνο Ραχόι.

Είπε ότι αν ο Πουτζντεμόν επανεκλεγεί, οι συνταγματικές εξουσίες τις οποίες επικαλέστηκε η κυβέρνηση τον Οκτώβριο προκειμένου να επιβάλει την άμεση διακυβέρνηση της περιοχής θα εξακολουθήσουν να ισχύουν.

Το κοινοβούλιο θα συνέλθει για πρώτη φορά στις 17 Ιανουαρίου. Η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου ηγέτη μπορεί να διεξαχθεί από το κοινοβούλιο ακόμη και στις 31 Ιανουαρίου.

Η κηδεμονία της Καταλονίας δεν είναι καθόλου δημοφιλής στην περιφέρεια για την οποία η αυτονομία της έχει μεγάλη αξία ακόμη κι αν είναι βαθιά διαιρεμένη, σχεδόν σε ίσα μέρη, για την ανεξαρτησία. Η ακύρωση εν μέρει το 2010 από την ισπανική δικαιοσύνη του καθεστώτος αυτονομίας που απέδιδε ευρείες εξουσίες στην περιφέρεια συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην άνοδο του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας. Ο Μαριάνο Ραχόι διεξήγαγε προσωπικά εκστρατεία κατά του καθεστώτος αυτού.

Σχετικές ειδήσεις