ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Ο στρατός ανακοίνωσε πως σκότωσε 16 ισλαμιστές μαχητές

Αίγυπτος: Ο στρατός ανακοίνωσε πως σκότωσε 16 ισλαμιστές μαχητές

Δεκαέξι μαχητές σκοτώθηκαν και άλλοι 34 άνθρωποι συνελήφθησαν στη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης ασφαλείας, ανακοίνωσε την Κυριακή (11/2) ο αιγυπτιακός στρατός, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας για τη συντριβή ισλαμιστών μαχητών που ευθύνονται, σύμφωνα με τις αρχές, για σειρά επιθέσεων.

Εξήντα έξι στόχοι, αποθήκες όπλων, οχήματα SUV και μοτοσικλέτες που χρησιμοποιούσαν μαχητές καταστράφηκαν σε επιδρομές που επικεντρώθηκαν κυρίως στο Σινά, αλλά και στο Δέλτα του Νείλου και στη Δυτική Έρημο, προστίθεται στην ανακοίνωση του στρατού που μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο οποίος διεκδικεί τον επανεκλογή του το Μάρτιο, διέταξε τον Νοέμβριο τον στρατό να καταστείλει μέσα σε τρεις μήνες τους μαχητές στο βόρειο Σινά, μετά την επίθεση σε τέμενος που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους και ήταν η πιο πολύνεκρη που έχει πραγματοποιηθεί στην πιο πολυάνθρωπη χώρα του αραβικού κόσμου.

Η επιχείρηση, που ξεκίνησε την Παρασκευή, περιλαμβάνει δυνάμεις της αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού και του στρατού ξηράς καθώς και αστυνομικούς και συνοριοφύλακες.

«Η Πολεμική Αεροπορία στόχευσε και κατέστρεψε 66 στόχους που χρησιμοποιούσαν τρομοκρατικά στοιχεία για να κρυφτούν από αεροπορικές επιθέσεις και επιθέσεις του πυροβολικού και για να διαφύγουν από τις βάσεις τους στη διάρκεια επιδρομών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του στρατού.

Συνολικά 16 μαχητές σκοτώθηκαν και τέσσερις μαχητές συνελήφθησαν. Άλλοι τριάντα ύποπτοι για διασυνδέσεις με μαχητές συνελήφθησαν για ανάκριση, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ιατρικές πηγές δήλωσαν πως το Γενικό Νοσοκομείο της Ισμαηλίας παρέλαβε το πρωί τις σορούς δέκα μαχητών που σκοτώθηκαν στο Σινά και πως ελήφθησαν δείγματα DNA για την ταυτοποίησή τους.

Βίντεο που αναρτήθηκε στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από μία ομάδα που φέρεται να συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος, φαίνεται να δείχνει μαχητές με καλυμμένα τα πρόσωπα να εκτελούν στρατιώτες και πολίτες τους οποίους κατηγόρησαν για συνεργασία με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Μέλος της Ουιλάγιατ Σινάι κάλεσε τους Αιγύπτιους να μην λάβουν μέρος στην ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές, που προβλέπεται να διεξαχθούν τον επόμενο μήνα, και τους ισλαμιστές μαχητές να «καταστρέψουν την ημέρα του πολυθεϊσμού τους, να χύσουν το αίμα τους, ξεκινώντας από τους ηγέτες τους».

Η αυθεντικότητα και η ημερομηνία του 23λεπτου βίντεο δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθούν αμέσως, όμως μια αναφορά σε μια ανακοίνωση του αιγυπτιακού στρατού την Παρασκευή αφήνει να εννοηθεί πως τουλάχιστον ένα τμήμα του συμπληρώθηκε μετά την έναρξη της επιχείρησης ασφαλείας.

Σε στρατιωτική ανακοίνωση που είχε εκδοθεί νωρίτερα σήμερα αναφερόταν πως οι εμπλεκόμενες στην επιχείρηση δυνάμεις ανακάλυψαν ένα επικοινωνιακό κέντρο με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, επικοινωνιακό υλικό και βιβλία και έγγραφα που συνδέονταν με την τζιχαντιστική ιδεολογία.

Οι δυνάμεις ασφαλείας ανακάλυψαν επίσης και κατέστρεψαν έξι αγροκτήματα όπου καλλιεργούνταν απαγορευμένα ναρκωτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σχετικές ειδήσεις