ΚΟΣΜΟΣ

Άνοιξαν πολλά μέτωπα οι Τούρκοι: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε 176 χωριά και δήμους της Τουρκίας

Άνοιξαν πολλά μέτωπα οι Τούρκοι: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε 176 χωριά και δήμους της Τουρκίας

Οι τουρκικές αρχές επέβαλαν σήμερα απαγόρευση κυκλοφορίας σε 176 χωριά και δήμους της επαρχίας του Ντιγιάρμπακιρ, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, στο οποίο η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι.

«Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε από σήμερα 14 Φεβρουαρίου στις 08:00 (07:00 ώρα Ελλάδος) μέχρι νεωτέρας», στις τοποθεσίες αυτές που βρίσκονται στις περιοχές Σιλβάν, Κουλπ, Λίτσε και Χάζρο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κυβερνήτης του Ντιγιάρμπακιρ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το μέτρο αυτό έχει στόχο να επιτραπεί στις δυνάμεις ασφαλείας να «εξουδετερώσει» μέλη, μεταξύ των οποίων και στελέχη, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), την οργάνωση που διεξάγει έναν αιματηρό ανταρτοπόλεμο κατά της Άγκυρας από το 1984.

Το PKK θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Turkey1

Η απαγόρευση κυκλοφορίας σε άνευ προηγουμένου εύρος επιβάλλεται την ώρα που η Τουρκία πραγματοποιεί από τις 20 Ιανουαρίου μια επιχείρηση στο βόρειο τμήμα της Συρίας κατά της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Για την Άγκυρα, η κουρδική αυτή πολιτοφυλακή της Συρίας είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που συνδέεται στενά με το PKK. Ωστόσο η κουρδική πολιτοφυλακή υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, οι οποίες κυρίως την εξόπλισαν και την εκπαίδευσαν για να πολεμήσει την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Από την σύγκρουση μεταξύ του PKK και των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις