ΚΟΣΜΟΣ

Απίστευτο σκάνδαλο! 400 κιλά κοκαΐνης βρέθηκαν σε κτίριο της ρωσικής πρεσβείας στο Μπουένος Άιρες

Απίστευτο σκάνδαλο! 400 κιλά κοκαΐνης βρέθηκαν σε κτίριο της ρωσικής πρεσβείας στο Μπουένος Άιρες

Διεφθαρμένοι διπλωμάτες, ένας συνεργός αστυνομικός, ναρκωτικά που αντικαταστάθηκαν από αλεύρι. Τα συστατικά μιας έρευνας, με όλα τα χαρακτηριστικά ταινίας κατασκοπείας, που οδήγησε στην κατάσχεση 389 κιλών κοκαΐνης σε ένα από τα κτίρια της ρωσικής πρεσβείας στο Μπουένος Άιρες.

«Αυτή είναι μια συμμορία εμπόρων ναρκωτικών που προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία διπλωματικού ταχυδρομείου της ρωσικής πρεσβείας» για τη μεταφορά ναρκωτικών στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εσωτερικών της Αργεντινής Πατρίτσια Μπούλριτς σε μια έρευνα που διήρκησε πάνω από ένα χρόνο.

Το ναρκωτικό, κρυμμένο μέσα σε 16 βαλίτσες, ανακαλύφθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2016 έπειτα από καταγγελία του Ρώσου πρέσβη Βίκτορ Κορονέλι, μέσα σε ένα κτίριο, παράρτημα της πρεσβείας. Μια μακροχρόνια έρευνα τότε ξεκινά.

Ελέγχοντας διακριτικά ότι επρόκειτο για ναρκωτική ουσία, οι ερευνητές πηγαίνουν εκείνο το βράδυ στο Μπουένος Άιρες να αγοράσουν από το χοντρικό εμπόριο 400 κιλά αλεύρι.

«Η κοκαΐνη αντικαταστάθηκε από το αλεύρι (εκείνο το βράδυ) και τοποθετήθηκαν συσκευές παρακολούθησης στο εσωτερικό των 16 βαλιστών ώστε να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε τη συναλλαγή και να εξαρθρώσουμε την οργάνωση», πρόσθεσε η Μπούλριτς.

Τους επόμενους μήνες, μέλη του δικτύου, μερικοί από τους οποίους εργάζονται στην πρεσβεία, επιχείρησαν μάταια αρκετές φορές να αποστείλουν την ποσότητα αλεύρου με διπλωματική τσάντα.

Ήταν η ρωσική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια ενός επίσημου ταξιδιού στην Αργεντινή, η οποία παρείχε ένα αεροπλάνο για την παρακολούθηση της παράδοσης αποσκευών στη Μόσχα στις 12 Δεκεμβρίου 2017.

Πέντε άτομα συνελήφθησαν σε αυτή την απάτη. Μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν στο Μπουένος Άιρες και ένας πολιτογραφημένος Ρώσος πολίτης, ο οποίος εντάχθηκε στην αστυνομία της αργεντίνικης πρωτεύουσας το 2013, σύμφωνα με την υπουργό. Η κοκαΐνη «πολύ υψηλής καθαρότητας» προοριζόταν για τη Ρωσία και πιθανώς για τη Γερμανία, όπου ο φερόμενος εγκέφαλος της οργάνωσης έχει διαφύγει , σύμφωνα με τις αρχές.

Ρώσοι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου «ήρθαν στην Αργεντινή τρεις φορές για να λάβουν μέρος στις έρευνες, η οποία διήρκησε πάνω από ένα χρόνο», ανέφερε η υπουργός. «Η αξία αυτού του φορτίου ανέρχεται περίπου στα 50 εκατομμύρια ευρώ στη ρωσική αγορά», πρόσθεσε.

Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει την προέλευση της κοκαΐνης. «Μπορεί να προέρχεται από την Κολομβία ή το Περού», σύμφωνα με την Μπούλριτς.

Σχετικές ειδήσεις