ΚΟΣΜΟΣ

Πήρε «φωτιά» το τηλέφωνο του Τραμπ! Τα είπε με Μέρκελ και Μακρόν

Πήρε «φωτιά» το τηλέφωνο του Τραμπ! Τα είπε με Μέρκελ και Μακρόν

Τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με την Άνγκελα Μέρκελ, όσο και με τον Εμανουέλ Μακρόν είχε την Τρίτη (27/3) ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συζήτησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο τις εμπορικές πρακτικές της Κίνας, αλλά και την πιθανότητα «να ενώσουν τις δυνάμεις τους» για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές πρακτικές της Ανατολής και την υποτιθέμενη κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας εκ μέρους του Πεκίνου.

Σημειώνεται ότι ο Τραμπ έχει επικρίνει κατ' επανάληψη τις κινεζικές εμπορικές πρακτικές, ενώ ο Λευκός Οίκος ζητά από το Πεκίνο να περιορίσει την εμπορική «ανισορροπία» με τις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη Μέρκελ, χαιρέτισε επίσης τις συντονισμένες αποφάσεις πολλών χωρών της Ευρώπης να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες, με αφορμή τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Σάλσμπερι της Βρετανίας.

Η καγκελάριος από την πλευρά της, εξέφρασε την αλληλεγγύη της στη Βρετανία, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός της.

Στο ζήτημα της εμπορικής πολιτικής μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, η Μέρκελ ζήτησε να υπάρξει διάλογος στον οποίο θα ληφθεί υπόψη το διεθνές εμπορικό σύστημα που βασίζεται στους ισχύοντες κανόνες.

Τραμπ και Μακρόν συμφώνησαν στην απέλαση Ρώσων διπλωματών

Την ίδια ώρα, οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας, Ντόναλντ Τραμπ και Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν, συζήτησαν για την «αποφασιστική απάντηση της Δύσης», σε σχέση με τη χρήση της δηλητηριώδους ουσίας κατά του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στη Βρετανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην αποφασιστική απάντηση που έδωσε η Δύση στην επίθεση με χημικά που πραγματοποίησε η Ρωσία στο Σάλσμπερι, στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς και στην απέλαση πλήθους συνεργατών της ρωσικής κατασκοπείας και στις δύο όχθες του Ατλαντικού», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο Τραμπ θέλει να ενισχύσει τη συνεργασία του με την Τουρκία για το θέμα της Συρίας

Ο Τραμπ, μέσα σε όλα, θέλει τέλος «να ενισχύσει τη συνεργασία του με την Τουρκία» στο θέμα της Συρίας, όπου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν εναντίον των Κούρδων ανταρτών, των συμμάχων της Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για την πρόθεσή του αυτή στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον της συριακής κουρδικής οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) την οποία χαρακτηρίζει «τρομοκρατική».

Παρά τις επικρίσεις της Ουάσινγκτον, οι τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν την περασμένη εβδομάδα τον κουρδικό θύλακα του Αφρίν και στοχεύουν πλέον να προωθηθούν στη Μανμπίτζ, άλλον έναν κουρδικό θύλακα όπου σταθμεύουν πολλοί Αμερικανοί στρατιωτικοί.

Η τύχη της Μανμπίτζ συζητιέται παρασκηνιακά μεταξύ Αμερικανών και Τούρκων διπλωματών μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Άγκυρα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, η οποία δεν κατέληξε σε κάποια λύση στην κρίση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Τραμπ μίλησε επίσης με τον Γάλλο πρόεδρο για τις «εμπορικές πρακτικές μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για τα επόμενα βήματα στην αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών της Κίνας», πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωσή του.

Σχετικές ειδήσεις