ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Συλλήψεις για τη φονική πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο

Ρωσία: Συλλήψεις για τη φονική πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή να διενεργηθούν έλεγχοι που αφορούν την ασφάλεια των επισκεπτών σε όλα τα εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα της χώρας, συνιστώντας μάλιστα στου αρμοδίους να πραγματοποιήσουν ουσιαστικούς ελέγχους και όχι ελέγχους βιτρίνας.

Ένα εικοσιτετράωρο μετά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην πόλη Κεμέροβο της Σιβηρίας, όπου κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στις 25 Μαρτίου σε εμπορικό κέντρο της πόλης έχασαν την ζωή τους 64 άνθρωποι μεταξύ των οποίων 41 παιδιά, οι δικαστικές Αρχές τις πόλης προέβησαν σε συλλήψεις ατόμων που κατηγορούνται ως υπεύθυνοι για την φονική πυρκαγιά, ενώ οδηγήθηκαν σε παραίτηση τοπικοί αξιωματούχοι μεταξύ των οποίων και ο αναπληρωτής κυβερνήτης της περιοχής.

Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή να διενεργηθούν έλεγχοι που αφορούν την ασφάλεια των επισκεπτών σε όλα τα εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα της χώρας

Με εντολή δικαστηρίου του Κεμέροβο, τέθηκε υπό κράτηση για διάστημα δύο μηνών η μισθωτής του εμπορικού κέντρου «Zimnaya vishnya» Ναυνιέζντα Σουντενόκ, με την κατηγορία ότι παρείχε πλημμελείς υπηρεσίες ως προς την ασφάλεια του κέντρου.

ROSIA1

Επίσης τέθηκε υπό κράτηση έως τις 25 Μαΐου του 2018 ο φύλακας του κέντρου Σεργκέι Αντιούσιν που εργάζονταν για λογαριασμό ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης, ο οποίος σύμφωνα με την εκδοχή της ανάκρισης δεν έθεσε σε λειτουργία τον συναγερμό προειδοποίησης πυρκαγιάς.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης της Σουντενόκ δεν συμφώνησαν με την απόφαση του δικαστηρίου υποστηρίζοντας ότι η ίδια ως μισθώτρια δεν επιχείρησε να κρυφτεί και συνεργάζεται με τις Αρχές, υποστηρίζοντας ότι και μισθωτές του κτηρίου επίσης υπήρξαν θύματα της πυρκαγιάς και πως δεν προβλήθηκαν παρόμοιες αξιώσεις σε άλλους μισθωτές ούτε στους ιδιοκτήτες του κτηρίου.

Τη σύλληψη του φύλακα Αντιούσιν αιτήθηκε επίσης ο εκπρόσωπος της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας συμφωνώντας με την εισαγγελία. Ο ίδιος ο Αντιούσιν, δήλωσε στους δημοσιογράφους, ότι το σύστημα συναγερμού δεν λειτουργούσε και πως γι' αυτό είχε ενημερώσει την διοίκηση του εμπορικού κέντρου.

ROSIA2

Η ίδια η Σουντενόκ δήλωσε στο δικαστήριο ότι αιτία της πυρκαγιά μπορεί να είναι ο εμπρησμός και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να την προκάλεσαν νεαροί που περνούσαν συχνά τον χρόνο τους στο εμπορικό κέντρο. Η Σουντεννό ισχυρίστηκε ότι με τους νεαρούς η διεύθυνση του κέντρου αντιμετώπιζε προβλήματα και χρειάστηκε μερικές φορές να κληθεί η αστυνομία. Επικαλέστηκε μάλιστα τη μαρτυρία συνεργάτιδάς της η οποία της είπε ότι την Κυριακή άκουσε κάποιο θόρυβο και είδε μετά τον θόρυβο μια στήλη φωτιάς στην παιδική αίθουσα με τα τραμπολίνα. «Εάν πρόκειται για εγκληματική αμέλεια ατόμου που το έκανε αυτό, τότε θεωρώ ότι πρόκειται για εγκληματική πράξη» δήλωσε η Σουντενόκ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Αντιούσιν ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι προβλήματα με το σύστημα προειδοποίησης πυρκαγιάς υπήρχαν διαρκώς σε όλα τα χρόνια που εργάζονταν στο εμπορικό κέντρο, δηλαδή για περισσότερα από τρία χρόνια. Είπε επίσης ότι επανειλημμένα είχε ενημερώσει τη διεύθυνση για τα προβλήματα αυτά και μάλιστα σκεπτόταν να παραιτηθεί. Ανέφερε ότι στις 19 Μαρτίου το σύστημα συναγερμού πυρκαγιάς έπαθε εμπλοκή και δεν σταμάτησε να λειτουργεί επί τέσσερις ώρες. Παραδέχθηκε ότι περιοδικά εξαιτίας του προβλήματος αυτού ετίθετο εκτός λειτουργίας. Δεν λειτουργούσε και την ημέρα της πυρκαγιάς, αλλά επέμεινε ότι το σύστημα εσωτερικής ειδοποίησης κατέγραψε περιστατικό ανάφλεξης και αμέσως ειδοποιήσε την πυροσβεστική.

Στο μεταξύ η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ο αρμόδιος της εταιρείας «Sistemni Integrator» Αλεξάντρ Νικίτιν, που παρείχε υπηρεσίες συντήρησης του συναγερμού πυρκαγιάς στο εμπορικό Κέντρο του Κεμέροβο, ο οποίος παρεπέμφθηκε στην δικαιοσύνη, δεν είχε την απαιτούμενη ειδικότητα, αλλά ήταν απόφοιτος επαγγελματικού ΙΕΚ με ειδικότητα μάγειρας - ζαχαροπλάστης.

Ο κυβερνήτης της περιοχής του Κεμέροβο, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει χθες τους συγκεντρωθέντες στο κέντρο της πόλης ως «ταραξίες» που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ένα τραγικό γεγονός για πολιτικού σκοπούς, ενώ ζήτησε προσωπικά συγνώμη από τον Πούτιν κατά την διάρκεια της συνάντησης του με τον ρώσο πρόεδρο ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη, άρχισε να δέχεται τις οικογένειες των θυμάτων της μεγάλης αυτής τραγωδίας, τις οποίες συλλυπήθηκε και υποσχέθηκε ότι θα έχουν την ηθική και υλική συμπαράσταση των αρχών. Ο Τουλέγιεφ είχε υποσχεθεί ότι οι περιφερειακές Αρχές θα δώσουν ένα εκατομμύριο ρούβλια για κάθε νεκρό που είχε η κάθε οικογένεια.

Σχετικές ειδήσεις