ΚΟΣΜΟΣ

Είναι οριστικό! Αυτή είναι η ημέρα και ώρα που θα συντριβεί στη Γη ο διαστημικός σταθμός 8,5 τόνων

Είναι οριστικό! Αυτή είναι η ημέρα και ώρα που θα συντριβεί στη Γη ο διαστημικός σταθμός 8,5 τόνων

Το Γραφείο Διαστημικών Θραυσμάτων (Space Debris Office) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, μόλις έδωσε στη δημοσιότητα μια νέα εκτίμηση σχετικά με την αναμενόμενη πτώση του κινεζικού διαστημικού σταθμού «Τιανγκόνγκ-1» (Ουράνιο Παλάτι-1).

Σύμφωνα με τους νέους υπολογισμούς των ευρωπαίων επιστημόνων, επιβεβαιώνεται ότι μετατίθεται ελαφρώς προς τα πίσω η προβλεπόμενη ώρα καταστροφής του σταθμού στη γήινη ατμόσφαιρα.

5abf861668566 1fbd70e3b61b925536f3f2b4721579e0d74bca49

Το διάστημα που αναμένεται να συμβεί, τοποθετείται πλέον ανάμεσα στο απόγευμα της Κυριακής 1 Απριλίου και στα χαράματα της Δευτέρας 2 Απριλίου, με πιο πιθανό ένα χρονικό «παράθυρο» περίπου στις 02:25 ώρα Ελλάδας της 2ας Απριλίου.

DZhuHoLXcAEK J9
satellite reentry footprint

Η ESA επισημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει πολύ ακριβής πρόβλεψη, εν μέρει λόγω και της μεταβαλλόμενης ηλιακής δραστηριότητας, δηλαδή των ρεύματος των σωματιδίων που στέλνει ο Ήλιος προς τη Γη και τα οποία επηρεάζουν το γήινο γεωμαγνητικό πεδίο.

Στην πραγματικότητα, ο Ήλιος ήταν τις τελευταίες μέρες πιο ήσυχος του αναμενομένου, με συνέπεια να υπάρχει και πιο ήρεμος διαστημικός «καιρός» γύρω από τον πλανήτη μας. Αυτό, κατά την ESA, σημαίνει ότι η πυκνότητα στο ανώτερο τμήμα της ατμόσφαιρας, μέσω της οποίας κινείται ο «Τιανγκόνγκ-1», δεν αυξήθηκε όπως προβλεπόταν, κάτι που θα τραβούσε προς τα κάτω πιο γρήγορα τον ανεξέλεγκτο διαστημικό σταθμό.

Η πιθανή ζώνη πτώσης βρίσκεται ανάμεσα στις 43 μοίρες βόρεια και 43 μοίρες νότια του Ισημερινού.

o7HkRPXN

Ο «Τιανγκόνγκ-1» υπήρξε το πρώτο διαστημικό εργαστήριο της Κίνας, το οποίο εκτοξεύθηκε το 2011 για να βοηθήσει τη χώρα να αποκτήσει τεχνογνωσία, έτσι ώστε να κατασκευάσει και να θέσει σε τροχιά ένα μεγαλύτερο επανδρωμένο σταθμό, κάτι που προγραμματίζεται να γίνει μέσα στη δεκαετία του 2020.

tiangong

Στη διάρκεια της ζωής του τον «Τιανγκόνγκ-1» είχαν επισκεφθεί τρεις κινεζικές αποστολές: η πρώτη το 2011, ήταν το ρομποτικό διαστημικό σκάφος Shenzhou και ακολούθησαν άλλες δύο το 2012 και 2013, τα επανδρωμένα σκάφη Shenzhou 9 και 10 αντίστοιχα.

t

Από άποψη μεγέθους, σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν», ο κινεζικός σταθμός είναι το 50ό μεγαλύτερο διαστημικό σκάφος που πέφτει στη Γη. Στην ιστορία των διαστημικών πτήσεων ίσως το μόνο επιβεβαιωμένο περιστατικό διαστημικού «σκουπιδιού» που έπεσε πάνω σε άνθρωπο, είναι το 1997 ένα κομμάτι μετάλλου περίπου 15 εκατοστών από ένα αμερικανικό πύραυλο Delta 2, το οποίο έπεσε στον ώμο μιας γυναίκας στην Οκλαχόμα, χωρίς να την τραυματίσει.

maxresdefault



Αν κάποιο αντικείμενο από το διάστημα προξενήσει βλάβη ή θάνατο σε άνθρωπο, την ευθύνη φέρει η χώρα που κατασκεύασε τη διαστημοσυσκευή, εν προκειμένω η Κίνα. Υπάρχει ένα μόνο προηγούμενο το 1978, όταν ο πυρηνοκίνητος σοβιετικός δορυφόρος Cosmos 954 έπεσε στον Καναδά, ο οποίος έβαλε την ΕΣΣΔ να πληρώσει αποζημίωση έξι εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων (τελικά η ΕΣΣΔ κατέβαλε τα μισά).

Πηγή: CMSA, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις