ΚΟΣΜΟΣ

Έκκληση του πάπα Φραγκίσκου να σταματήσει ο αφανισμός στη Συρία

Έκκληση του πάπα Φραγκίσκου να σταματήσει ο αφανισμός στη Συρία

Ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε έκκληση την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών (1/4), να σταματήσει «ο αφανισμός που είναι σε εξέλιξη» στη Συρία και να επέλθει «συμφιλίωση στους Αγίους Τόπους», όπου την Παρασκευή σημειώθηκαν αιματηρές συγκρούσεις, στο παραδοσιακό πασχαλινό μήνυμά του.

Έπειτα από ένα μη προγραμματισμένο κήρυγμα για τη λειτουργία του Πάσχα και την Ανάσταση του Κυρίου στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, και στη συνέχεια έχοντας χαιρετίσει από το αυτοκίνητό του 80.000 πιστούς και τουρίστες που είχαν συγκεντρωθεί, ο Πάπας βγήκε το μεσημέρι στο κεντρικό μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου για την πασχαλινή του ομιλία μετά την οποία έδωσε την καθιερωμένη ευλογία "Urbi et Orbi" (προς την πόλη της Ρώμης και την οικουμένη).

Όπως συνηθίζει, ο Ποντίφικας ευχήθηκε «τους καρπούς της ειρήνης (να γευτεί) όλος ο κόσμος», δίνοντας μια γενική εικόνα όλων των χωρών που μαστίζονται από τις συγκρούσεις.

Άρχισε από τη Συρία, «της οποίας ο λαός έχει εξαντληθεί από έναν πόλεμο που δεν βλέπει τέλος» και που μέχρι τώρα έχει αφήσει πίσω του περισσότερους από 350.000 νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες.

Ο Πάπας κάλεσε «όλους τους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους» να «σταματήσουν αμέσως τον αφανισμό που μαίνεται», ζητώντας επίσης τον σεβασμό του «ανθρωπιστικού δικαίου» και την πρόσβαση σε βοήθεια, αναφερόμενος στην ανατολική Γούτα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε επίσης έκκληση για «συμφιλίωση στους Αγίους Τόπους, που πληγώνονται ακόμη και αυτές τις μέρες από ανοιχτές συγκρούσεις που πλήττουν τους ανυπεράσπιστους ανθρώπους».

Σχετικές ειδήσεις