ΚΟΣΜΟΣ

Αδιανόητο: Άφησε το μωρό της να πεθάνει γιατί δεν πίστευε στον HIV

Αδιανόητο: Άφησε το μωρό της να πεθάνει γιατί δεν πίστευε στον HIV

Έρευνα, μετά το θάνατο ενός οροθετικού βρέφους ηλικίας μόλις 4 μηνών, η μητέρα του οποίου αρνιόταν οποιαδήποτε θεραπεία καθώς πίστευε ότι ο ιός HIV είναι ένας «μύθος», άρχισαν οι ρωσικές αρχές.

«Οι γιατροί του νοσοκομείου Ivanomatrioninski (στο Ιρκούτσκ, κοντά στη λίμνη Βαϊκάλη) διαπίστωσαν το θάνατο ενός κοριτσιού ηλικίας 4 μηνών που είχε προσβληθεί από πνευμονία, ενώ η μητέρα του, που είναι οροθετική, αρνείτο οποιαδήποτε φροντίδα για εκείνη και το μωρό της» επισήμανε σε ένα δελτίο Τύπου το τοπικό παράρτημα της Επιτροπής Έρευνας.

Η γυναίκα κατηγορείται για «ανθρωποκτονία από αμέλεια» και βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο κάθειρξης έως 2 έτη.

Η μητέρα διαγνώστηκε με τον ιό του AIDS πριν από πέντε χρόνια, αρνήθηκε ωστόσο να υποβληθεί σε οποιαδήποτε θεραπεία. Επιπλέον, αρνήθηκε να δεχθεί ιατρική φροντίδα και το μωρό της, το οποίο γεννήθηκε επίσης οροθετικό, σύμφωνα με το περιφερειακό κέντρο για την αντιμετώπιση του AIDS.

«Η μητέρα υποστηρίζει ότι ο ιός HIV είναι ένας μύθος», εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του κέντρου Βασίλι Μπουτσίνσκι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Περισσότεροι από 900.000 Ρώσοι είναι οροθετικοί και περίπου 90.000 άνθρωποι προσβάλλονται από τον ιό κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Ωστόσο, μόνο οι μισοί από τους ασθενείς υποβάλλονται σε αντιρετροϊκή αγωγή, τόσο λόγω της έλλειψης φαρμάκων, όσο και επειδή ορισμένοι αμφισβητούν την ύπαρξη του ιού.

Πολλοί ασθενείς με AIDS έχουν πεθάνει εξαιτίας της έλλειψης θεραπείας τους τελευταίους μήνες στη Ρωσία, μεταξύ τους ένα κοριτσάκι 10 ετών τον Αύγουστο, οι γονείς του οποίου αρνούνταν να υποβληθεί σε θεραπεία.

Οι αρχές δεν κρύβουν μάλιστα την ανησυχία τους για την τάση «άρνησης» της ύπαρξης του AIDS, την οποία ενθαρρύνουν δημοφιλείς ομάδες στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Σχετικές ειδήσεις