ΚΟΣΜΟΣ

Απειλές Τσαβούσογλου κατά ΗΠΑ: Εάν δεν μας δώσετε τα F-35, θα κλείσουμε τη βάση στο Ιντσιρλίκ

Απειλές Τσαβούσογλου κατά ΗΠΑ: Εάν δεν μας δώσετε τα F-35, θα κλείσουμε τη βάση στο Ιντσιρλίκ

Μεβλούτ Τσαβούσογλου | F-35: Με τη φωτιά δείχνει να παίζει πλέον ξεκάθαρα η γειτονική Τουρκία, απειλώντας ευθέως τις ΗΠΑ με εκτοπισμό όλων των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί το deal για την αγορά των μαχητικών F-35.

Η ΑΓΚΥΡΑ ΣΗΚΩΝΕΙ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ: «ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΦΟΡΑ Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ S-400 – ΤΗΡΗΣΤΕ ΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ, ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΚΙΝΗΘΟΥΜΕ ΝΟΜΙΚΑ»

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, στις σχετικές δηλώσεις προέβη την Τετάρτη (30/05/2018) ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

cavusoglu ntv

Σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Τσαβούσογλου είπε: «Σχετικά με τα F-35, δεν ανησυχώ, καθώς αυτή η σύμβαση δεν μπορεί να τερματιστεί. Αλλά, αν αυτά τα μαχητικά δεν δοθούν στην Τουρκία, θα καλύψουμε της ανάγκες μας από κάπου αλλού».

Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν λόγοι για τους οποίους οι ΗΠΑ δεν θα μας παράσχουν τα F-35. Δεν θέλουμε να διαταράξουμε τις σχέσεις μας με τους Αμερικανούς συμμάχους μας. Τα αεροσκάφη θα πρέπει να φτάσουν στην Τουρκία, όπως έχει σχεδιαστεί. Αλλά σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα μείνουμε χωρίς εναλλακτικές. Μπορεί να αγοράσουμε αεροσκάφη είτε από τη Ρωσία, είτε από κάποια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ. Υπάρχει μία συμφωνία για τα F-35 και αν αποσυρθεί μία από τις δύο πλευρές, τότε θα γίνουν τα απαραίτητα νομικά βήματα».

Σύμφωνα, πάντα, με το NTV, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις φτάσουν σε κρίσιμο σημείο, «οι συζητήσεις για το κλείσιμο των βάσεων θα μπορούσαν να λάβουν σάρκα και οστά».

Σημειώνεται ότι δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Yeni Safak» πριν από μερικές ημέρες, είχε αναφέρει ότι η Τουρκία μπορεί να στραφεί στην αγορά ρωσικών μαχητικών Su-57 εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να αναστείλουν την πώληση των F-35.

Ωστόσο, πηγή προσκείμενη στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, δεν επιβεβαίωσε το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι οι αναφορές βασίζονται σε απόψεις ειδικών. «Τα δημοσιεύματα αυτά δεν αντικατοπτρίζουν την επίσημη θέση της κυβέρνησης», είχε προσθέσει η ίδια πηγή.

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως το αμερικανικό Κογκρέσο έχει «παγώσει» ατύπως την αποστολή των F-35 στην Τουρκία, υπό τη σκιά της απόφασης της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400, το οποίο είναι ασύμβατο με την ψηφιακή «αρχιτεκτονική» του NATO.

Διαβάστε σχετικά:

Σχετικές ειδήσεις