ΚΟΣΜΟΣ

Ο «φορολογικός παράδεισος» της Ελλάδας σε βρετανικό ριάλιτι

Ο «φορολογικός παράδεισος» της Ελλάδας σε βρετανικό ριάλιτι

Το φορολογικό και συνταξιοδοτικό «παράδεισο» της χώρας μας, με τίτλο «Go Greek for a Week» (σε ελεύθερη απόδοση «Γίνε Έλληνας για μια εβδομάδα»), αναπαριστά η νέα εκπομπή του βρετανικού Channel 4.

Στην εκπομπή, που έκανε πρεμιέρα χθες Δευτέρα, θα εφαρμοστούν στην πράξη τρία «ελληνικά» παραδείγματα σε τρεις βρετανικές οικογένειες.

Παράλληλα με τις προσωπικές εμπειρίες των τριών οικογενειών, ειδικοί θα επιχειρηματολογήσουν για τη φοροδιαφυγή, την διαφθορά και την κακοδιαχείριση στην Ελλάδα που βοήθησαν να βυθίσουν την οικονομία μας.

Ήρωες του ριάλιτι είναι μια κομμώτρια, ένας οδηγός λεωφορείου κι ένας γιατρός χειρούργος.

Συγκεκριμένα, μια 54χρονη βρετανίδα κομμώτρια θα ανακαλύψει την γενναιοδωρία του ελληνικού συστήματος συνταξιοδότησης, το οποίο επιτρέπει ακόμα σε κομμώτριες, σεφ, σερβιτόρους και άλλους 600 επαγγελματίες να πάρουν σύνταξη στα 53 τους χρόνια στο 90% του τελευταίου τους μισθού, επειδή τα επαγγέλματά τους θεωρούνται βαρέα και ανθυγιεινά.

Ένας οδηγός λεωφορείου, θα επωφεληθεί των συνθηκών εργασίας στις κρατικές επιχειρήσεις, όπου ένας οδηγός λεωφορείου πληρώνεται τον διπλάσιο μέσο μισθό και λαμβάνει επιπλέον επιδόματα για λόγους όπως π.χ. έγκαιρης προσέλευσης στην εργασία.

Τέλος, ένας Βρετανός χειρούργος θα ανακαλύψει ενθουσιασμένος πως αν πληρώνει φόρους όπως οι Έλληνες συνάδελφοι του, το εισόδημα του θα αυξανόταν ριζικά.

Πάντως, η κατάσταση που περιγράφεται στην εκπομπή, συνάντησε τις αντιδράσεις κάποιων που έσπευσαν να αναρτήσουν τα σχόλιά τους στο youtube:

«People are so fucking ignorant... Politicians are responsible for this situation not the people...»

«Δεν κατάλαβα ακριβώς τι θα κάνουν οι παίκτες αλλά εάν μπορούν να ζήσουν με 560 βασικό μισθό με σύνταξη 400 και της ατέλειωτες ουρές στις δημόσιες υπηρεσίες με την γραφειοκρατία, δουλειά δεν υπάρχει, δικαιοσύνη δεν υπάρχει και άλλα τόσα που μας δυσχεραίνουν την ζωή... πιστεύω ότι θα μας βγάλουν το καπέλο»

«The stupidity, ignorance and generalizations of the so called experts speak volumes about the quality of the ''facts'' they feed the British. I am Greek, live in the UK the past decade or so and I am fucking angry with the stupid propaganda against Greece. Shut up channel 4»