ΚΥΠΡΟΣ

Προβληματισμός Ντάουνερ για τη στασιμότητα στο Κυπριακό

Προβληματισμός Ντάουνερ για τη στασιμότητα στο Κυπριακό

Προβληματισμένος για την έλλειψη προόδου, αλλά αισιόδοξος για την υλοποίηση του οδικού χάρτη στο Κυπριακό εμφανίστηκε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ κατά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τα αποτελέσματα της τριμερούς του Greentree.

Αμφότερες οι πλευρές παρουσίασαν, όπως είπε, ορισμένες προτάσεις στα τρία κεφάλαια που συζητήθηκαν: διακυβέρνηση, περιουσιακό και ιθαγένεια και θα δώσουν περισσότερα στοιχεία μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες.

Από την πλευρά τους, οι αντιπρόσωποι χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας επανέλαβαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες του γ.γ. για συνολική επίλυση του Κυπριακού.

Ο αντιπρόσωπος της Βρετανίας χαιρέτισε τη δήλωση του Μπαν Κι Μουν για τον οδικό χάρτη, αλλά έθεσε και θέμα για την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης, λόγω οικονομικού κόστους και έλλειψης προόδου στο Κυπριακό.

Πιο συγκρατημένα, τοποθετήθηκαν οι ΗΠΑ, ενώ Ρωσία, Κίνα και Γαλλία διαφώνησαν με τις εισηγήσεις των Βρετανών, επισημαίνοντας την ανάγκη να μην τίθενται χρονοδιαγράμματα στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, εκτός από την ενημέρωση του ΣΑ που ήδη έγινε χθες, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να ολοκληρώσουν την ανταλλαγή στοιχείων στο περιουσιακό στις επόμενες δύο εβδομάδες και στο τέλος Φεβρουαρίου ο γ.γ. του ΟΗΕ θα υποβάλλει ολοκληρωμένη έκθεση.

Στα τέλη Μαρτίου θα ζητήσει ανασκόπηση της προόδου από τον Αλεξάντερ Ντάουνερ και όπως ο ίδιος ανέφερε, αν η έκθεση του ειδικού συμβούλου του είναι θετική, προτίθεται να καλέσει πολυμερή διάσκεψη στο τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου.