ΚΥΠΡΟΣ

«Εντός 24 ωρών» η προσφυγή της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης

«Εντός 24 ωρών» η προσφυγή της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης

Πιθανή θεωρείται η προσφυγή της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ακόμα και «εντός 24 ωρών», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές της Λευκωσίας.

Καθώς η προθεσμία για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών εκπνέει, τα επόμενα 24ωρα καθίστανται εξαιρετικά κρίσιμα. Πληροφορίες του sigmalive αναφέρουν ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη γνωστοποιήσει στις Βρυξέλλες την πρόθεσή της να προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης και πηγές της Κομισιόν δηλώνουν πως η προσφυγή θα υλοποιηθεί «εντός 24ώρων».

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Κομισιόν δεν έχει λάβει ακόμα οποιαδήποτε ένδειξη αιτήματος για εισδοχή της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης.

Επίσης, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, κ. Βάσος Σιαρλή, δήλωσε ότι το όποιο πιθανό αίτημα για οικονομική βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους δεν θα αφορούσε μόνο την άμεση ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά πιθανώς θα συμπεριελάμβανε και ευρύτερες δημοσιονομικές ανισορροπίες.

Ωστόσο, η κυπριακή κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ επέμεναν μέχρι προχθές ότι, αν η Κύπρος προσφύγει στον Μηχανισμό Στήριξης, θα είναι μόνο λόγω των τραπεζών και όχι λόγω των χρηματοδοτικών της αναγκών.