ΚΥΠΡΟΣ

Άνοιξαν οι τράπεζες στην Κύπρο – «Ασφυκτικοί» περιορισμοί

Άνοιξαν οι τράπεζες στην Κύπρο – «Ασφυκτικοί» περιορισμοί

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας -Αεροπορικώς έφτασαν στη Λάρνακα 5 δισ. ευρώ

Με την αγορά της Νήσου να έχει στεγνώσει από ρευστό, άνοιξαν σήμερα έπειτα από δώδεκα ημέρες οι τράπεζες στην Κύπρο, με τους πολίτες να έχουν σχηματίσει ουρές έξω από τα υποκαταστήματα.

Τα καταστήματα των τραπεζών άνοιξαν στις 12:00 και θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις 18:00, με τους όρους των συναλλαγών να είναι «ασφυκτικοί».

Οι Αρχές συστήνουν στο κοινό να ενεργήσει με ψυχραιμία και να λαμβάνει μέτρα προστασίας, προκειμένου να διασφαλίσει τα χρήματα που πρόκειται να πάρει από τις τράπεζες. Το μέγιστο ποσό ανάληψης είναι τα 300 ευρώ ανά πρόσωπο σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα ή το ισόποσο σε ξένο συνάλλαγμα, ενώ απαγορεύεται η εξαργύρωση επιταγών.

Το διάταγμα για τον περιορισμό των συναλλαγών θα έχει ισχύ τεσσάρων ημερών και προβλέπει:

1) Το μέγιστο ποσό ανάληψης μετρητών δεν θα υπερβαίνει τα 300 ευρώ ημερησίως ανά πρόσωπο σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα. Αν δεν αποσυρθεί το πιο πάνω ποσό τη μία ημέρα ο καταθέτης μπορεί να προχωρήσει σε ανάληψη αργότερα.

2) Απαγορεύεται η εξαργύρωση επιταγών.

3) Η μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό χωρίς μετρητά θα επιτρέπεται μόνο στις πιο κάτω περιπτώσεις:

• Πληρωμή για επαγγελματική δραστηριότητα που εμπίπτει στη συνήθη επαγγελματική δραστηριότητα μέχρι 5.000 ευρώ χωρίς περιορισμό.

• Πληρωμή για επαγγελματική δραστηριότητα που εμπίπτει στη συνήθη επαγγελματική δραστηριότητα από 5.001 ευρώ και άνω μέχρι 200.000 ευρώ υπόκειται σε έγκριση της Επιτροπής καθώς επίσης και για ποσά άνω των 200.000 ευρώ.

• Πληρωμή μισθών υπαλλήλων αφού παρουσιαστούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

• Έξοδα διαβίωσης και δίδακτρα για φοιτητές στο εξωτερικό. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προσκομιστούν στην Επιτροπή τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

• Πληρωμές και μεταφορές χρημάτων μέσω πιστωτικής και προπληρωμένης κάρτας μέχρι 5.000 ευρώ το μήνα ανά πρόσωπο ανά πιστωτικό ίδρυμα.

• Άλλες πληρωμές που θα εγκρίνει εκ των προτέρων η Επιτροπή.

4) Απαγορεύεται ο τερματισμός κατάθεσης προθεσμίας πριν την καθορισμένη ημερομηνία εκτός εάν τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή δανείου εντός του ίδιου του πιστωτικού ιδρύματος.

5) Για κατάθεση προθεσμίας που λήγει ή 5.000 ευρώ ή 10% του συνολικού κεφαλαίου μεταφέρεται κατά την επιλογή του καταθέτη σε λογαριασμό του και το υπόλοιπο γίνεται νέο γραμμάτιο με διάρκεια 1 μήνα.

6) Απαγορεύεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή ξένο νόμισμα στο εξωτερικό ανά φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι.

7) Αν κάποια χρηματοοικονομική συναλλαγή, πληρωμή ή μεταφορά δεν έχει ολοκληρωθεί πριν την έναρξη του διατάγματος τότε υπόκειται στα προβλεπόμενα περιοριστικά μέτρα.

8) Απαγορεύεται στις τράπεζες να εκτελούν πληρωμές χωρίς μετρητά ή μεταφορές χρημάτων που στοχεύουν στην παράκαμψη των περιοριστικών μέτρων.

9) Τα μέτρα ισχύουν για όλες τις περιπτώσεις ανεξαρτήτως του νομίσματος.

Με αεροπλάνο και… κοντέινερ μεταφέρθηκαν τα χρήματα

Σκηνές βγαλμένες από κινηματογραφική ταινία εκτυλίχθηκαν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Αεροπλάνο – «φρούριο» μετέφερε από την Φρανκφούρτη τα 5 δισ. ευρώ στη Μεγαλόνησο.

Η Αστυνομία είχε λάβει δρακόντεια μέτρα, ενώ στήθηκε τεράστια επιχείρηση από την αστυνομία για μεταφορά τους στην Κεντρική Τράπεζα.

Ελικόπτερα της αστυνομίας, ένοπλοι άντρες των ειδικών δυνάμεων τεθωρακισμένα οχήματα δημιούργησαν μία πομπή 200 μέτρων από την Λάρνακα μέχρι τα θυσαυροφυλάκια της Κεντρικής τράπεζας.

Τα χρήματα είχαν τοποθετηθεί σε κοντέινερ το οποίο μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες.

Η σημερινή μέρα είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την Κύπρο, καθώς αποτελεί ένα πρώτο κρας τέστ για το τραπεζικό σύστημα του νησιού έπειτα από τις δραματικές εξελίξεις.