ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Προωθείται νομοσχέδιο για την παράνομη υλοτομία

Κύπρος: Προωθείται νομοσχέδιο για την παράνομη υλοτομία

Προωθείται στο Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχέδιο για ρύθμιση της παράνομης υλοτομίας το οποίο μετά την έγκρισή του θα τεθεί ενώπιον της Βουλής για ψήφιση.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, αυτό προκύπτει από απάντηση που έδωσε το Υπουργείο Γεωργίας σε πρόσφατη ερώτηση του Βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ψήφιση και εφαρμογή του πιο πάνω νόμου "θα ρυθμίσει πιο αποτελεσματικά την εμπορία και τη διάθεση ξυλείας και προϊόντων του ξύλου".

Καλούνται ταυτόχρονα Αστυνομία, Τμήμα Δασών και Ταμείο Θήρας "να εντείνουν τις προσπάθειες ώστε να σταματήσει αυτή η παράνομη δραστηριότητα".

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η κρίση έχει αυξήσει την ζήτηση καυσόξυλων για θέρμανση γεγονός που έχει αύξηση και την παράνομη κοπή δέντρων και ότι οι παράνομοι ξυλοκόποι επιτίθενται πλέον σε κρατικά δάση και ιδιωτικές ιδιοκτησίες. Η Επίτροπος Περιβάλλοντος αναφέρει ότι πολλοί αγρότες και κυνηγοί "καταγγέλλουν ότι βρίσκουν μέσα στα δάση και τους αγρούς, σημάδια της επέλασης των παράνομων ξυλοκόπων" και ότι το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σοβαρό και επιβάλλεται η επίλυση του με λήψη μέτρων.

Κύπρος ως Κράτος Μέλος της EE, με βάση τον Κανονισμό για την Ξυλεία (Κανονισμός EE αριθ. 995/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Οκτωβρίου 2010) που αφορά τη θέσπιση των υποχρεώσεων των φορέων εκμετάλλευσης που διαθέτουν ξυλεία και προϊόντα ξυλείας στην αγορά , είναι υποχρεωμένη να ελέγξει και να αποτρέψει την τοποθέτηση παράνομης ξυλείας και προϊόντων ξυλείας στην Κοινοτική Αγορά", καταλήγει η ανακοίνωση.