ΚΥΠΡΟΣ

Πρέσβης ΗΠΑ Λευκωσία: Η ένταση θα κλονίσει σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

Πρέσβης ΗΠΑ Λευκωσία: Η ένταση θα κλονίσει σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

Ένταση στην περιοχή θα μπορούσε να κλονίσει τις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με Ισραήλ και Τουρκία και ταυτοχρόνως να εκτροχιάσει τις έρευνες για φυσικό αέριο της Noble Energy, γι αυτό και η Ουάσιγκτον προσβλέπει σε μια λύση του Κυπριακού προβλήματος, δηλώνει ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία Τζον Κένιγκ.

«Είμαστε σύμμαχοι και με την Τουρκία και με το Ισραήλ, και οι δύο χώρες είναι πολύ σημαντικές για μας. Οι σχέσεις τους είχαν ταλαντευτεί, γι αυτό και μας ενδιαφέρει να δούμε βελτίωση σε αυτές τις σχέσεις» αναφέρει.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα«Τhe Cyprus Daily» ο Αμερικανός πρέσβης σημειώνει ότι «και η Κύπρος είναι στενός εταίρος της Αμερικής και δεν θεωρούμε ότι βρίσκεται μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας».

«Ελπίζουμε ότι θα δούμε ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ αυτών των χωρών μέσα στα επόμενα χρόνια. Αναμφισβήτητα, η επίλυση του Κυπριακού θα υποβοηθούσε αφάνταστα και θα άνοιγε τον δρόμο για νέες προοπτικές» συμπλήρωσε.

Ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε επίσης ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι ακόμα και εν μέσω οικονομικής κρίσης υπάρχει τώρα μια πραγματική ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού. Γι' αυτό, συμπλήρωσε, και ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έχει επιδείξει προσωπικό ενδιαφέρον.

Οι λόγοι αισιοδοξίας, επισήμανε ο Αμερικανός πρέσβης, εστιάζονται στο γεγονός ότι «ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Νίκος Ανατασιαδης έχει αποδείξει ότι πραγματικά ενδιαφέρεται να εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού».

πηγη ΑΜΝΑ