ΚΥΠΡΟΣ

FT: Μικρότερο από τους φόβους το κούρεμα στη Τρ. Κύπρου

FT: Μικρότερο από τους φόβους το κούρεμα στη Τρ. Κύπρου

Η συμφωνία για τη ζημιά που θα υποστούν οι καταθέτες στην Τράπεζα Κύπρου αποτελεί ένδειξη ότι η τραπεζική κρίση στην Κύπρο έχει εκτυλιχθεί πιο «μαλακά» από όσο φοβούνταν οι αρμόδιοι, αναφέρει η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Η βρετανική εφημερίδα εξηγεί ότι το κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ θα ανέρχεται σε 47,5%, την ώρα που διατυπώνονταν φόβοι με βάση τις ρυθμίσεις του Μαρτίου ότι το κούρεμα πιθανόν να έφτανε το 60%.

Πηγή της εφημερίδας που μίλησε στην εφημερίδα το απόγευμα της Κυριακής είπε ότι αν όλα έβαιναν καλώς η επίσημη συμφωνία θα είχε κλείσει εντός της ημέρας. Άλλος αξιωματούχος πάντως δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι τελικές λεπτομέρειες δε θα καθορίζονταν πριν από τη Δευτέρα.

Αξιωματούχοι, που επιθυμούσαν να κρατήσουν το ποσοστό κάτω από το 50%, παρέμεναν επιφυλακτικοί ως προς το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής των χρημάτων στους καταθέτες, προσθέτει το δημοσίευμα, υπενθυμίζοντας την επιβολή ορίων στις αναλήψεις.

Όπως αναφέρεται, για το υπόλοιπο 42,5% ίσως χρειαστούν μήνες για να απελευθερωθεί, γράφει η εφημερίδα, αναφερόμενη στην άποψη ορισμένων ότι τα χρήματα θα πρέπει να αποδεσμευθούν σε μορφή τίτλων που θα μετρούσαν έναντι κεφαλαιοποίησης της τράπεζας.