ΚΥΠΡΟΣ

ΕΔΕΚ: Παραβιάσεις νομοθεσίας στη σύσταση του νέου ΔΣ της Τρ. Κύπρου

ΕΔΕΚ: Παραβιάσεις νομοθεσίας στη σύσταση του νέου ΔΣ της Τρ. Κύπρου

Τις έντονες ανησυχίες και προβληματισμό της σε ό,τι αφορά τη διαδικασία συγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, διατύπωσε η ΕΔΕΚ δια του Αντιπροέδρου της Κωστή Ευσταθίου.

Εκανε λόγο για παραβιάσεις της νομοθεσίας και αδιαφανείς διαδικασίες και κάλεσε τα θεσμικά όργανα, τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, την ΕΠΑ, και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να αναλάβουν τις ευθύνες ώστε να αποτραπεί η εκτροπή από την τήρηση του νόμου.

Σε δηλώσεις του σήμερα στα γραφεία της ΕΔΕΚ και αφού ανέφερε ότι το νέο ΔΣ της ΤΚ θα επιφορτιστεί με εξουσίες τέτοιες ώστε να ελέγχει το οικονομικό και χρηματοπιστωτικό τοπίο της Κύπρου κατά τρόπο δεσπόζον και καταλυτικό, ο Κωστής Ευσταθίου είπε ότι μέσω του ποσοστού του 18% των μετοχών που κατέχει η Λαϊκή Τράπεζα στην Τράπεζα Κύπρου δημιουργείται ένας ανυπέρβλητος έλεγχος της ΤΚ μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες.

Ο κ. Ευσταθίου μίλησε για δικηγορικά γραφεία, τα οποία, «λειτουργούν ως άμεσα εμπλεκόμενα μέρη κατά παράβαση του καθήκοντος πίστεως, με απρόβλεπτες συνέπειες για την τύχη του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου».

Ανέφερε ακόμη πως «πλείστες όσες ενέργειες έχουν γίνει κατά παράβαση του νόμου περί κεφαλαιαγοράς και της περί ελέγχου συγκεντρώσεων νομοθεσίας».

«Ήδη», πρόσθεσε, «διαπιστώνεται παράβαση των προαπαιτούμενων για τη νόμιμη συγχώνευση των τραπεζών αλλά και του ποσοστού το οποίου κατέχει η ΛΚ στην ΤΚ».

Ο Κωστής Ευσταθίου κάλεσε τα θεσμικά όργανα, το ΔΚΤ, την ΕΠΑ, και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να αναλάβουν τις ευθύνες ώστε να αποτραπεί η εκτροπή από την τήρηση του νόμου, αναφέροντας τέλος ότι η ΕΔΕΚ δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία ολιγοπωλιακών καταστάσεων ούτε και θα συναινέσει σε παιχνίδια εξουσίας και ελέγχου των οικονομιών και την υποθήκευση του Κύπριου πολίτη στο υπό δημιουργία σχήμα.

πηγη ikypros

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνεδριάζει η Κεντρική για το 18% της Τράπεζας Κύπρου

Η Τράπεζα Κύπρου εκτός εξωτερικής διαχείρισης

ΕΔΕΚ: Η Κυβέρνηση να τοποθετηθεί για τις δηλώσεις Ντάουνερ