ΚΥΠΡΟΣ

΄Ερογλου σε Hurriyet:«Σε κανένα σύνταγμα δεν γράφει για μία κυριαρχία»

΄Ερογλου σε Hurriyet:«Σε κανένα σύνταγμα δεν γράφει για μία κυριαρχία»

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet, ανέφερε ότι δεν του αρέσει το κοινό ανακοινωθέν το οποίο υπέγραψε.

Ο Τ/κ ηγέτης υποστήριξε ότι σε κανένα σύνταγμα κανενός κράτους δεν γράφει ότι η κυριαρχία είναι μία, επομένως όλες οι πολιτείες είναι κυρίαρχες.

Ο Ντερβίς Έρογλου είπε ακόμη πως αν τον υποχρεώσουν να υπογράψει μια συμφωνία, η οποία θα καταδικάζει τους Τ/κ να βρίσκονται υπό των Ε/κ, τότε για εκείνον αυτό δεν θα είναι συμφωνία.

Αναλυτικά, ο Τ/κ ηγέτης δήλωσε στη Hurriyet, ότι η γενική άποψη είναι ότι στην Κύπρο όλοι θέλουν μια συμφωνία η οποία θα φτάσει σε σημείο υπογραφής. Ιδιαίτερα, είπε, δεν θα εναντιωθεί κανείς στο ψευδοκράτος σε μια συμφωνία που θα υπογράψω εγώ. «Όταν καθίσαμε με τον Χριστόφια μου είχε πει «είσαι πολύ τυχερός γιατί απέναντί σου είμαι εγώ» Κι εγώ του είπα «η αλήθεια είναι ότι εσύ είσαι τυχερός επειδή η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη να πει ναι» . Τώρα δεν είμαι σίγουρος γι’ αυτό", πρόσθεσε.

Σε ερώτηση πόσο θα κρατήσουν οι διαπραγματεύσεις, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι «Αν οι ΗΠΑ δεν μας κολάκευαν, αν ο Ομπάμα και ο Μπαν Κι Μουν δεν μας κολάκευαν, θα λέγαμε ότι θα τελειώναμε σε τρεις μήνες. Αλλά αφού όλοι κινητοποιήθηκαν, θα μας πιέσουν να καθίσουμε νομίζω. Στην πραγματικότητα πρέπει να τελειώσουμε σύντομα».

Η Άγκυρα, ανέφερε, «είναι σε συνεργασία με τους συμμάχους της. Είναι και με μας σε συνεργασία και με τους συμμάχους της. Οι ΗΠΑ έχουν συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Γιατί να κινητοποιηθούν για τα δικά μου μαύρα μάτια ή των Ε/κ; Δυστυχώς τα συμφέροντα των μεγάλων είναι πάνω από τα συμφέροντα των μικρών πάντοτε. Ασφαλώς δεν εννοώ την Τουρκία".

anastasiadis-eroglou-αναστασιάδης-έρογλου

Σε ερώτηση πώς πρέπει να είναι η συμφωνία, ο Ντερβίς Έρογλου απάντησε:

«Εάν εσείς με τη συμφωνία των ΗΠΑ αλλάξετε το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Ομόσπονδη Πολιτεία Κύπρου, η διζωνικότητα θα αρθεί και επομένως θα μπείτε κάτω από την Κυπριακή Δημοκρατία. Αν θα δώσετε τα τρία τέταρτα στους Ε/κ και αν θα ανοίξετε την πόρτα στους Ε/κ που θέλουν να έρθουν ανάμεσά σας, εδώ δεν υπάρχει συμφωνία που μπορώ να κάνω. Αν υπογράψω μια τέτοια συμφωνία, πρώτα εγώ και μετά εκείνοι που θα την ψηφίσουν θα την καταδικάσουν. Εάν οι Τ/κ δεν θα ζήσουν σε αυτά τα χώματα, εμείς γιατί τα τραβάμε αυτά εδώ και πενήντα χρόνια; Εμείς εδώ και 50 χρόνια είμαστε υπό διεθνή απομόνωση. Η μόνη διέξοδός μας είναι η Τουρκία. Εάν με μια συμφωνία δεν θα μας ανοίξει την πόρτα για τον έξω κόσμο και αν θα χρειαζόμαστε άδεια από τους Ε/κ για να βγούμε στο δρόμο και αν 150 χιλιάδες άνθρωποί μας θα ξενιτευτούν, τότε αυτός ο λαός πρέπει να με καταδικάσει».

katexomena oraia

Όλες οι πολιτείες είναι κυρίαρχες

Σε ερώτηση πώς θα επηρεάσει τις σχέσεις Τουρκίας με την τ/κ συνιστώσα πολιτεία το κοινό ανακοινωθέν που υπογράφηκε και στο οποίο υπάρχει αναφορά για "μία κυριαρχία" ο Ντερβίς Έρογλου απάντησε: "Όλες οι πολιτείες είναι κυρίαρχες. Σε κανένα σύνταγμα κανενός κράτους δεν γράφει ότι η κυριαρχία είναι μία. Αλλά οι Ε/κ επέμειναν για μία κυριαρχία. Επομένως η κάθε πολιτεία είναι κυρίαρχη".

Για τις εγγυήσεις της Τουρκίας, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι ο αποκλειστικός διάλογος της τ/κ συνιστώσας πολιτείας με την Τουρκία θα συνεχιστεί. "Θα συνεχιστεί όπως στις συμφωνίες του 59-60. Μάλιστα όταν ο Χριστόφιας με τον Ταλάτ ήταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είχαν μια συζήτηση και για την ελεύθερη διακίνηση των Τ/κ πολιτών. Ασφαλώς αυτό ο Αναστασιάδης θα το αρνηθεί αλλά για μας η κατάσταση θα συνεχιστεί", είπε ο Τ/κ ηγέτης.

Για τα τουρκικά στρατεύματα, είπε ότι τώρα υπάρχει μια απόφαση της `βουλής`. "Η παρουσία της Τουρκίας θα συνεχίσει στο πλαίσιο των εγγυήσεων. Αυτό είναι σε ισχύ. Η δική μας πρόταση στο θέμα των εγγυήσεων είναι να γίνει μια σύνοδος με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων με τη συμμετοχή του Τ/κ και του Ε/κ ηγέτη και εκεί να συζητηθεί. Θέλουμε εκεί να συζητήσουμε κάποιες διαφωνίες".

T;έλος, ο κ. Έρογλου είπε ότι δεν του αρέσει εκατόν τα εκατόν το κοινό ανακοινωθέν το οποίο υπέγραψε. "Στο κοινό ανακοινωθέν υπάρχουν κάποια θεωρητικά πράγματα. Θα διαπραγματευτούμε ώστε να κάνουμε κάποια πράγματα πιο συγκεκριμένα. Εμείς, αντίθετα με τους Ε/κ, βλέπουμε αυτό το κείμενο ως εργαλείο έναρξης των διαπραγματεύσεων".

ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΙΓΜΑ

WSJ για Κυπριακό: «H μακροβιότερη ψυχρή διαμάχη στην Ευρώπη»