ΚΥΠΡΟΣ

Δημοσκόπηση: Πρώτη δύναμη η συνεργασία ΔΗΣΥ- ΕΥΡΩΚΟ στις ευρωεκλογές

Δημοσκόπηση: Πρώτη δύναμη η συνεργασία ΔΗΣΥ- ΕΥΡΩΚΟ στις ευρωεκλογές

Η συνεργασία του ΔΗΣΥ με το μικρό κόμμα ΕΥΡΩΚΟ αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στις προσεχείς ευρωεκλογές με 35, 3%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης δημοσκόπησης , που παρουσιάστηκε από την τηλεόραση του ΡΙΚ.


Ακολουθεί το ΑΚΕΛ με 22,5%.Το ΔΗΚΟ λαμβάνει ποσοστό 11,4%, η συνεργασία ΕΔΕΚ-Οικολόγων 7,8%, η Συμμαχία Πολιτών 5,3% και το ΕΛΑΜ 1%.
Το 12,3% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν έχει ακόμα αποφασίσει τι θα ψηφίσει, το 2,8% ότι θα κάμει άλλη επιλογή από τις προαναφερθείσες, ενώ το 1,6% ότι θα ρίξει άκυρο ή λευκό ψηφοδέλτιο.

Ικανοποιητικό φαίνεται να είναι το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, που ανέρχεται σε 69%.

Γενική απογοήτευση επικρατεί στην κυπριακή κοινωνία ως απόρροια κυρίως της οικονομικής κρίσης, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της πρώτης μεγάλης δημοσκόπησης για τις επικείμενες ευρωεκλογές, που παρουσιάστηκε το βράδυ από την τηλεόραση του ΡΙΚ.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση οι Ελληνοκύπριοι εμφανίζονται διστακτικοί ως προς τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.

Στο ερώτημα κατά πόσο σήμερα βρισκόμαστε πιο κοντά σε λύση, σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο, 54% των συμμετεχόντων στην έρευνα απαντά αρνητικά, το 43% καταφατικά και το 3% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ή δεν απάντησε.

Ωστόσο, επικρατεί σε ποσοστό 68% η πεποίθηση ότι η επίλυση του Κυπριακού θα επηρεάσει θετικά την οικονομία του τόπου.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της Αμμοχώστου, το 60% πιστεύει ότι η επιστροφή της, θα βοηθήσει την προοπτική λύσης.

Για τη συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, το 63% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι είναι προτιμότερο οι δύο κοινότητες να ζουν μαζί.

Η έρευνα διεξήχθη με τη μέθοδο της τυχαίας στρωματοποιημένης δειγματοληψίας, με δείγμα 1200 ατόμων, μεταξύ 4 και 10 Απριλίου, σε παγκύπρια βάση, σε αστικές και αγροτικές περιοχές, με τη συμμετοχή ανδρών και γυναικών, ηλικίας 18 ετών και άνω, με δικαίωμα ψήφου.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΡΙΚ, από την εταιρεία ΙΜR και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Διαβάστε επίσης: «Δρόμος των αστέρων» στη Λεμεσό